UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
03 Martie 2021
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Granturile pentru capital de lucru - de peste 10 ori mai multe solicitari decat disponibilulAjutor de stat 2500 ron per angajat pentru sustinerea telemunciiIMM INVEST - start sau asteptare ?CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoase

Lemn de foc putin si scump in Neamt

Brazilia: defrisari record in padurea amazoniana

Administratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Marea Britanie, Franta si Germania cer in mod expres Comisiei Europene sa treaca la aplicarea unor masuri dure pentru a opri defrisarile, pana la finalul acestui an, relateaza The Guardian.

Acest plan, intarziat deja de ceva timp, ar urma sa fie pus in actiune „cat mai rapid cu putinta”, se arata intr-o scrisoare comuna trimisa de catre grupul de tari Amsterdam Declaration Uniunii Europene. Din acest grup mai fac parte si Italia, Olanda sau Norvegia.

In septembrie 2013, comunicarea Comisiei intitulata „O noua strategie a UE pentru paduri si sectorul forestier” a stabilit noua strategie a Uniunii si a propus un cadru european de referinta pentru elaborarea politicilor sectoriale care au impact asupra padurilor. Aceasta strategie are doua obiective principale: 1) asigurarea faptului ca padurile Europei sunt gestionate in mod durabil si 2) consolidarea contributiei Uniunii la promovarea gestionarii durabile a padurilor si la combaterea defrisarilor la nivel mondial. Acest document contine, de asemenea, orientari strategice pentru actiunile Comisiei Europene si ale statelor membre. De exemplu, Comisia s-a angajat sa elaboreze criterii de gestionare durabila a padurilor. In septembrie 2015, Comisia a adoptat planul multianual de punere in aplicare a Strategiei UE pentru paduri. Acest asa-numit „Plan multianual pentru paduri” (Forest MAP) intocmeste o lista a actiunilor care trebuie intreprinse pentru a raspunde provocarilor din sectorul european al. In perioada de programare 2007-2013, a fost prevazuta suma de aproximativ 5,4 miliarde EUR din bugetul FEADR pentru cofinantarea masurilor specifice din domeniul forestier.

Pentru simplificare, pentru perioada 2015-2020, o singura masura specifica include toate tipurile de ajutoare pentru investitiile in paduri. Aceasta masura acopera investitiile in dezvoltarea de zone forestiere si imbunatatirea viabilitatii padurilor: impadurirea si crearea de suprafete impadurite, crearea unor sisteme agroforestiere, prevenirea si repararea daunelor cauzate padurilor de incendii, catastrofe naturale si evenimente catastrofice, investitiile pentru cresterea rezistentei si a valorii ecologice a ecosistemelor forestiere si investitiile in tehnicile forestiere si in prelucrarea, mobilizarea si comercializarea produselor forestiere. In plus, o alta masura este destinata sa finanteze serviciile silvice, de mediu si climatice si conservarea padurilor. Sunt prevazute si masuri care nu sunt specifice domeniului forestier (de exemplu, plati in cadrul programului Natura 2000 si in temeiul Directivei-cadru privind apa). Statele membre sunt responsabile pentru masurile din domeniul forestier pe care sa le puna in aplicare, precum si pentru a decide finantarea care sa le fie acordata, in cadrul programelor lor de dezvoltare rurala. Aproximativ 8,2 miliarde de euro au fost alocate pentru perioada 2015-2020 (27% pentru reimpaduriri, 18% pentru imbunatatirea rezistentei padurilor si 18% pentru prevenirea daunelor).

Comercializarea materialului forestier de reproducere este reglementata la nivel european de Directiva 1999/105/CE. Regimul fitosanitar european vizeaza combaterea propagarii organismelor daunatoare padurilor (Directiva 2000/29/CE). De altfel, Uniunea ajuta si la finantarea cercetarii in domeniul forestier, in special in cadrul programului Orizont 2020. In sectorul politicii energetice, Uniunea si-a stabilit obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic de a asigura 20% din consumul total de energie pana in 2020 din surse regenerabile de energie, fapt ce ar urma sa mareasca cererea de biomasa forestiera (Directiva 2009/28/CE). De asemenea, noul cadru al Uniunii in materie de clima si energie pentru 2030 prevede majorarea acestei cote la 27 %. De altfel, proiectele forestiere pot fi cofinantate, in cadrul politicii de coeziune a Uniunii, de Fondul european de dezvoltare regionala (in special prevenirea incendiilor, productia de energie din surse regenerabile, pregatirea pentru schimbarile climatice etc.). Fondul de solidaritate [Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului] urmareste sustinerea statelor membre care se confrunta cu dezastre naturale majore, cum ar fi furtunile si incendiile de padure. Mecanismul de protectie civila al UE (Decizia nr. 1313/2013/UE) poate fi activat in cazul unor crize ce depasesc capacitatea unui stat membru, precum anumite incendii forestiere (Grecia, 2007 si 2012) si anumite furtuni.

In plus, in jur de 37,5 milioane de hectare de padure apartin retelei Natura 2000 pentru protejarea naturii, care a fost creata in cadrul politicii de mediu a Uniunii Europene. Utilizarea rationala a padurilor face parte dintre prioritatile tematice ale noului program de mediu si politici climatice al Uniunii [LIFE 2014-2020, Regulamentul (UE) nr. 1293/2013]. De asemenea, strategia Uniunii pentru biodiversitate (COM(2011)0244) prevede punerea in aplicare obligatorie, pana in 2020, a unor planuri de gestionare durabila a padurilor publice. De asemenea, Uniunea incurajeaza achizitiile publice pentru imbunatatirea conditiilor de mediu (COM(2008)0400), care pot promova cererea de lemn produs in mod sustenabil. A fost creata o eticheta europeana ecologica pentru parchet, mobila si hartie. De asemenea, planul de actiune FLEGT prevede „acorduri de parteneriat voluntare” cu tarile producatoare de lemn, iar Regulamentul (UE) nr. 995/2010, in vigoare din martie 2013, interzice introducerea pe piata a lemnului recoltat ilegal.

In plus, Uniunea si-a stabilit ca obiectiv sa puna capat reducerii acoperirii forestiere a planetei pana cel tarziu in 2030 si sa reduca defrisarile din zonele tropicale cu cel putin 50 % pana in 2020 (COM(2008)0645). Uniunea finanteaza proiecte in cadrul programului REDD+, care vizeaza reducerea emisiilor legate de despaduriri si de degradarea padurilor in Asia, Africa si America Latina. In cele din urma, politica de vecinatate poate contribui la randul ei; programul FLEG II a dispus de 9 milioane EUR pentru perioada 2012-2016 pentru a favoriza buna guvernanta forestiera, gestionarea durabila a padurilor si protectia lor in tarile situate la est de Uniune.

Uniunea Europeana ar trebui sa se mobilizeze pentru a opri defrisarile pana in anul 2020 si sa promoveze dialogul si cooperarea intre tarile sale membre. Scrisoarea este semnata de ministrul danez al Mediului, Jakob Ellemann-Jensen si vorbeste despre actiuni care sa alinieze „oportunitatile economice” cu „managementul responsabil al resurselor”.

Scrisoarea vizeaza si situatia de la noi din tara. Romania are paduri protejate doar cu numele. Defrisarile ilegale afecteaza chiar si parcurile nationale de la noi din tara, iar de aceasta situatie rusinoasa ajung acum sa afle si europenii. Aproape 400.000 de metri cubi au fost taiati, intr-un singur an, din cele 13 parcuri nationale ale Romaniei.

Surse
digi24.ro
europarl.europa.eu
18 noiembrie 2019