Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
07 Martie 2021
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Granturile pentru capital de lucru - de peste 10 ori mai multe solicitari decat disponibilulAjutor de stat 2500 ron per angajat pentru sustinerea telemunciiIMM INVEST - start sau asteptare ?CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoase

Lemn de foc putin si scump in Neamt

Brazilia: defrisari record in padurea amazoniana

Administratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Saptamana aceasta a avut loc, la Bucuresti, al saselea protest al silvicultorilor din acest an. Acesta s-a desfasurat in fata sediului Camerei Deputatilor, intre orele 10.00-14.00, participand aproximtiv 200 de persoane. Silvicultorii i-au comemorat, totodata, pe cei sase silvicultori care au fost omorati in ultimii ani de hotii de lemn.

"Principala revendicare este urgentarea modificarii si completarii Statutului personalului silvic, lege prin care trebuie intarita autoritatea silvicultorilor in exercitarea atributiile de serviciu privind paza padurilor, trebuie asigurata dotarea cu armanent de serviciu, cu mijloacele tehnice de aparare a silvicultorilor, cu mijloace de transport adecvate si asigurarea unor conditii decente de salarizare pentru intreg personalul silvic", explica presedintele Federatiei Sindicatelor din Silvicultura- Silva.

Pe lista de revendicari a silvicultorilor se mai afla si

- respingerea unui proiect de lege care modifica si completeaza Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestieres prin legiferarea actului, Statul Roman va pierde o suprafata de peste 650.000 ha de paduri;
- solicita respingerea unui proiect de lege privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, deoarece, spun sindicalistii, prin legiferarea acestei initiative, proprietatea publica a Statului Roman se va diminua cu o suprafata de peste 1.200.000 ha paduri, fiind in pericol peste 5.000 de locuri de munca;
- interzicerea exportului de bustean, lemn rotund, cherestea si lemn de foc pe o perioada de 10 ani, incepand cu 1 ianuarie 2020 si elaborare a legislatiei necesare pentru asigurarea stabilitatii functionarii administratorului fondului forestier proprietate publica - Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, garantul gestionarii durabile a padurilor statului si de elaborare a legislatiei necesare pentru asigurarea stabilitatii functionarii ocoalelor silvice de regim, care administreaza fondul forestier proprietate publica si privata.
- silvicultorii mai cer reducerea varstei de pensionare, motivand ca ”la 65 de ani un padurar nu mai face fata cerintelor postului, in special a celor de paza”.

La protest au fost invitati sa participe alaturi de silvicultori din intreaga tara, presedintele Klaus Werner Iohannis, premierul demis Viorica Dancila, presedintele Senatului, Teodor Melescanu, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, Alexandru Stanescu, ministrul demis Apelor si Padurilor, Ioan Denes, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Gheorghe Mihailescu, precum si Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian si reprezentanti ai unor organizatii sindicale si profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din Romania.

”Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare sustinuta de anumiti factori politici si unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor in indeplinirea atributiilor de paza a padurii si discreditarea acestora prin prezentarea deformata a realitatii din sectorul silvic. Am atras atentia in nenumarate randuri ca silvicultorul face paza padurilor, de multe ori fara a fi dotat cu uniforma de serviciu si echipament de protectie, fara un minim de dotare cu mijloace de aparare si fara o pregatire in acest sens, de cele mai multe ori fara armament sau cu armament de serviciu ineficient, fara mijloace de transport si de comunicatie, fiind adesea doar sub protectia divina! Oare cati silvicultori trebuie sa-si mai piarda viata pentru ca societatea, politicienii si guvernantii acestei tari sa aprecieze munca si eforturile pe care personalul silvic le face in vederea mentinerii acestor paduri?”, se intreaba sindicalistii. "In ultimii ani, au fost omorati de hotii de lemn 6 padurari (Pop Liviu Pavel - Directia Silvica Maramures, Gorcioaia Raducu - Directia Silvica Iasi, Oul Ieronim - Directia Silvica Bistrita, Boboc Danel - Directia Silvica Gorj, Chirita Victor - Directia Silvica Dolj, Dogaru Gheorghe - ICAS Brasov), iar peste 650 de silvicultori au fost agresati, batuti, amenintati cu moartea, atacati cu topoare, cutite si chiar impuscati de infractorii surprinsi in timp de taiau si sustrageau material lemnos sau de braconieri. Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare sustinuta de anumiti factori politici si unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor in indeplinirea atributiilor de paza a padurii si discreditarea acestora prin prezentarea deformata a realitatii din sectorul silvic", se arata intr-un comunicat al Federatiei Silva remis vineri AGERPRES.

Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor a venit la protest insotit de alti parlamentari din diverse comisii parlamentare. ”Am venit insotit de alti membri ai Parlamentului, atat de la Camera, cat si de la Senat, din Comisia de Agricultura, de Mediu, de Aparare. Eu va invit sa faceti o delegatie astfel incat sa putem lucra aplicat. Am pregatit toate legile care sunt invocate, vedem ce tine de Parlament si discutam. Astept delegatia imediat, chiar acum”, a spus Marcel Ciolacu. In urma invitatie, o delegatie formata din 10 persoane a participat la discutii, fiind nemultumiti si de intoarcerea la Comisie a statutului personalului silvic.

"Reintoarcerea la Comisie ne-a facut sa ne intalnim din nou, martea trecuta, si am armonizat o parte dintre aceste puncte aflate in divergenta. Raportul a fost depus la plenul Camerei Deputatilor si aveam toate asigurarile ca luni sau marti, adica ieri si astazi, va fi dezbatut. Ulterior, in jurul orei 12:00 ar fi trebuit sa fie votul final. Iata, insa, ca ieri (luni, 28 octombrie 2019, n.r.) sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost anulata, intrucat s-a intrat pe comisii pentru audierea viitorilor ministri. Va trebui sa urmarim cu mare atentie ce se va intampla cu acest proiect de modificare si completare a statutului personalului silvic si, daca va fi cazul, sper sa fiti in continuare alaturi de noi si sa ne vedem tot aici sau in alt loc pentru a ne sustine interesul si pentru a incerca sa fim parteneri onesti de dialog pentru parlamentari, pentru Guvernul Romaniei, pentru Ministerul Apelor si Padurilor, astfel incat asemenea tragedii sa nu se mai produca", a explicat oficialul Federatiei Silva.

Pe data de 22 octombrie 2019, Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor a decis ca padurarii vor fi dotati cu armament de serviciu, letal sau neletal si vor primi 5 salarii compensatorii la iesirea la pensie.

„In exercitarea atributiilor de serviciu, personalul silvic cu atributii de paza fondului forestier national, a fondului cinegetic national, a fondului piscicol si a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, dupa caz, si poate face uz de arma, in conditiile reglementarilor privind regimul armelor si munitiilor”.

Un alt amendament adoptat de comisie mentioneaza ca personalul silvic pensionat la varsta standard beneficiaza de o gratificatie egala cu minimum 5 salarii brute pe ultima luna de activitate, suportata de angajator.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat si urmeaza sa fie supus votului plenului Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

De asemenea, sindicalistii din sivicultura au avut o intalnire cu procurorul general al Romaniei, Dimitrie Bogdan Licu pentru a ii solicita sprijinul. In timpul intalnirii au inregistrat o petitie sub titlul "Asa nu se mai poate!", urmand ca o delegatie a silvicultorilor sa analizeze in viitor, impreuna cu procurorul general, cazurile de agresiune la adresa padurarilor.

Surse
rfi.ro, obiectivdesuceava.ro, europafm.ro, a1.ro, dcnews.ro, hotnews.ro, stiripesurse.ro, g4media.ro
Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"
Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"
29 octombrie 2019