Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
17 Noiembrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul RomsilvaEgger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul SuceavaPretul lemnului de foc la IasiEchipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentarMemoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul RomsilvaArad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de focSeful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNLPadurile din Romania in atentia presei internationaleNoul sistem SUMALRomsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 aniBistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduriGrupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia MareProtocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare ForestieraSchweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SAIn Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemnProtestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padureMiranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila3 hectare de padure au arsICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018Garda Forestiera Brasov, perchezitionataBilant sumbru: 4 padurari ucisi in 2019Locuri de munca disponibile in Iasi pentru industria lemnuluiA fost desemnat padurarul anului 2019Invatamant dual pentru industria lemnuluiGandacul de scoarta provoaca pierderi de 1,7 miliarde euro padurilor din CehiaColegiul Silvic din Gurghiu, gazda Concursului National de Competente in SilviculturaBentonita Sodica PREMIUM: cea mai buna bentonita din lume pentru piese cu geometrii complexe in turnatorii

Silvicultorii din Republica Moldova isi sarbatoresc Ziua profesionala

Cum sa alegi furnizorul de materiale si echipamente de sablare

Protest al silvicultorilor, pe 24 septembrie

Silvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteaza

Dumitru Blaga, CEO Simex, este noul vicepresedinte la APMR

MANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Incediu de amploare la o fabrica de mobila din Oradea

Crestere a utilizarii lemnului in Marea Britanie

Cercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriase

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul Valcea

Romsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de foc

Holzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de Sustenabilitate

UE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din Romania

Lemn de foc online prin Directia Silvica Vaslui

Ce mobilier alegi pentru a fi in pas cu moda

Salariul mediu net a crescut la 2.688 lei

10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea Lotrioarei

Protest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de Sus

JYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la Sotanga

Directia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de foc

Planteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018

Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acte

Ministerul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgine

Lemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019

Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegale

Lipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvic

Adunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania

Workshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia Kronospan

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Autoritatile locale dintr-o comuna botosaneana, George Enescu, au gasit o metoda inedita de a impaduri zona. Comuna George Enescu din judetul Botosani a fost una dintre unitatile teritoriale din Romania care a fost infiintata pe vremea comunismului si care nu avea in administrare nici macar un palc de padure. Practic, pe dealurile si campurile de la George Enescu, de aproape 100 de ani nu a mai crescut niciun copac. Singurele zone impadurite au fost defrisate in perioada interbelica pentru a fi create campuri agricole. Din aceasta cauza, alunecarile de teren sunt cea mai mare problema a autoritatilor locale. Nici macar un drum care leaga satele comunei nu poate fi reabilitat din cauza alunecarilor masive de teren.

”Nu aveam vegetatie, iar terenul efectiv se surpa. Nici macar drumurile nu le puteam repara din cauza alunecarilor de teren. A trebuit sa apelam la toate masurile posibile si cat mai accesibile financiar”, spune Angela Toma, primar al comunei. ”Noi mereu am avut aceasta problema. Comuna nu avea suprafetele de padure de care se bucura comunele vecine. Din aceasta cauza alunecarile de teren deveneau tot mai grave. Drumul Dorohoi-Havarna care trece prin comuna era tot mai afectat de aceste alunecari de teren. De altfel a si ramas neasfaltat tocmai fiindca este nevoie de lucrari foarte costisitoare, foarte ample, din cauza alunecarilor de teren” continua aceasta. ”Aveam nevoie repede de copaci sa fixeze solul. Era o situatie aparte“.

Ideea impaduririi comunei George Enescu s-a nascut in anul 2006. Cea mai mare problema era lipsa unui buget consistent care sa o ajute sa faca plantari cu firme profesioniste si cu arbori obtinuti prin licitatii sau alte achizitii costisitoare. Atunci s-a gandit sa foloseasca asistatii, cei de la legea 416, a venitului minim garantat. Fara prea multe resurse financiare, a apelat la o idee inedita si a reusit pana in 2019 sa planteze in comuna o adevarata padure, intinsa pe aproximativ 60 de hectare. ”La inceput am obtinut copaci de la Ocolul Silvic. Unii ii plateam, altii ii primeam subventionati. In primii ani nici nu prea ajungeam eu sa primesc acei puieti, ca eram primul sosit, primul servit. Abia dupa 2004 am reusit sa achizitionez 10.000 de puieti de la ocolul silvic. In trei ani am reusit sa plantam cam 6 hectare”, spune edilul comunei.

Autoritatile locale au conceput un sistem prin care sa se impadureasca rapid versantul de la marginea drumului Dorohoi-Havarna, cel mai afectat de alunecarile de teren. Asistatii au primit oferta de a-si rascumpara orele de munca in folosul comunitatii, fara de care era taiati de la orice forma de ajutor, cu arbori. Mai precis, oamenii aduceau copaci, ii plantau in zonele precizate de autoritati si erau scutiti de alte munci. ”Ii puneam pe cei de la ajutorul social sa aduca puieti de salcam si sa-i planteze. La un manunchi de zece puieti primeau o zi scutire de la munca in folosul comunitatii. Bineineteles trebuiau sa-i si planteze”, spune edilul.

Totodata munca era supravegheata, iar copacii - controlati pentru a fi din acelasi soi, adica salcam. Localnicii spun ca au facut rost de copaci de unde au putut pentru a se scuti de orele de munca. Unii ii aducea din gradinile proprii, iar pe altii, de la vecinii mai darnici. ”Aduceam de acasa copacii. Ii scoteam de prin gradini si ii aduceam pe versant sa nu fuga pamantul la vale. Vin multi oameni la asa ceva. Sunt si voluntari si de la ajutorul social. Era avantajos cu acele scutiri de zile, ca aici la plantat era mai frumos, eram multi, mai schimbam o vorba”, spune Daniel Burduj, un localnic care a participat la aceste campanii de impadurire. In total asistatii social au plantat peste 25.000 de puieti in 3 ani. Tot acestia i-au ingrijit regulat.

In acelasi timp, edilul comunei a accesat si un proiect national de impadurire reusind sa amenajeze patru loturi de padure in regiunile cele mai afectate. ”A aparut o ordonanta prin care Guvernul subventiona lucrari de impadurire a terenurilor degradate. Si atunci noi am aprobat in Consiliul Local impadurirea a peste 50 de hectare in patru zone din comuna, cele mai grav afectate”, spune Angela Toma.

Dupa impadurirea masiva prin program guvernamental s-a ajuns la situatia ca, dintr-o comuna fara niciun petic de padure, comuna George Enescu sa aiba peste 60 de hectare de teren impadurit, cu arbori tineri care evolueaza de la an la an. In fiecare an se planteaza, cu ajutorul asistatilor social, in completarea suprafetelor impadurite pentru a fi extinse si indesite.

Taierea copacilor este tabu la George Enescu. ”Aici nimeni nu se gandeste macar sa taie un copac. Nici nu-si pune problema. Pentru foc sunt atata de folosit, se cumpara lemne din vecin, dar de aici nu. Aici se planteaza, nu se taie“, spune Daniel Burduj. Autoritatile locale spun ca de la plantarea padurii aerul este din ce in ce mai bun la George Enescu, iar ploile, tot mai dese. Pe viitor, autoritatile locale spera sa aiba patru paduri in toata regula pe suprafata comunei.

Surse
infostiri.net
adevarul.ro
Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure
25 octombrie 2019