Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
03 Martie 2021
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Granturile pentru capital de lucru - de peste 10 ori mai multe solicitari decat disponibilulAjutor de stat 2500 ron per angajat pentru sustinerea telemunciiIMM INVEST - start sau asteptare ?CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoase

Lemn de foc putin si scump in Neamt

Brazilia: defrisari record in padurea amazoniana

Administratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Autoritatile locale dintr-o comuna botosaneana, George Enescu, au gasit o metoda inedita de a impaduri zona. Comuna George Enescu din judetul Botosani a fost una dintre unitatile teritoriale din Romania care a fost infiintata pe vremea comunismului si care nu avea in administrare nici macar un palc de padure. Practic, pe dealurile si campurile de la George Enescu, de aproape 100 de ani nu a mai crescut niciun copac. Singurele zone impadurite au fost defrisate in perioada interbelica pentru a fi create campuri agricole. Din aceasta cauza, alunecarile de teren sunt cea mai mare problema a autoritatilor locale. Nici macar un drum care leaga satele comunei nu poate fi reabilitat din cauza alunecarilor masive de teren.

”Nu aveam vegetatie, iar terenul efectiv se surpa. Nici macar drumurile nu le puteam repara din cauza alunecarilor de teren. A trebuit sa apelam la toate masurile posibile si cat mai accesibile financiar”, spune Angela Toma, primar al comunei. ”Noi mereu am avut aceasta problema. Comuna nu avea suprafetele de padure de care se bucura comunele vecine. Din aceasta cauza alunecarile de teren deveneau tot mai grave. Drumul Dorohoi-Havarna care trece prin comuna era tot mai afectat de aceste alunecari de teren. De altfel a si ramas neasfaltat tocmai fiindca este nevoie de lucrari foarte costisitoare, foarte ample, din cauza alunecarilor de teren” continua aceasta. ”Aveam nevoie repede de copaci sa fixeze solul. Era o situatie aparte“.

Ideea impaduririi comunei George Enescu s-a nascut in anul 2006. Cea mai mare problema era lipsa unui buget consistent care sa o ajute sa faca plantari cu firme profesioniste si cu arbori obtinuti prin licitatii sau alte achizitii costisitoare. Atunci s-a gandit sa foloseasca asistatii, cei de la legea 416, a venitului minim garantat. Fara prea multe resurse financiare, a apelat la o idee inedita si a reusit pana in 2019 sa planteze in comuna o adevarata padure, intinsa pe aproximativ 60 de hectare. ”La inceput am obtinut copaci de la Ocolul Silvic. Unii ii plateam, altii ii primeam subventionati. In primii ani nici nu prea ajungeam eu sa primesc acei puieti, ca eram primul sosit, primul servit. Abia dupa 2004 am reusit sa achizitionez 10.000 de puieti de la ocolul silvic. In trei ani am reusit sa plantam cam 6 hectare”, spune edilul comunei.

Autoritatile locale au conceput un sistem prin care sa se impadureasca rapid versantul de la marginea drumului Dorohoi-Havarna, cel mai afectat de alunecarile de teren. Asistatii au primit oferta de a-si rascumpara orele de munca in folosul comunitatii, fara de care era taiati de la orice forma de ajutor, cu arbori. Mai precis, oamenii aduceau copaci, ii plantau in zonele precizate de autoritati si erau scutiti de alte munci. ”Ii puneam pe cei de la ajutorul social sa aduca puieti de salcam si sa-i planteze. La un manunchi de zece puieti primeau o zi scutire de la munca in folosul comunitatii. Bineineteles trebuiau sa-i si planteze”, spune edilul.

Totodata munca era supravegheata, iar copacii - controlati pentru a fi din acelasi soi, adica salcam. Localnicii spun ca au facut rost de copaci de unde au putut pentru a se scuti de orele de munca. Unii ii aducea din gradinile proprii, iar pe altii, de la vecinii mai darnici. ”Aduceam de acasa copacii. Ii scoteam de prin gradini si ii aduceam pe versant sa nu fuga pamantul la vale. Vin multi oameni la asa ceva. Sunt si voluntari si de la ajutorul social. Era avantajos cu acele scutiri de zile, ca aici la plantat era mai frumos, eram multi, mai schimbam o vorba”, spune Daniel Burduj, un localnic care a participat la aceste campanii de impadurire. In total asistatii social au plantat peste 25.000 de puieti in 3 ani. Tot acestia i-au ingrijit regulat.

In acelasi timp, edilul comunei a accesat si un proiect national de impadurire reusind sa amenajeze patru loturi de padure in regiunile cele mai afectate. ”A aparut o ordonanta prin care Guvernul subventiona lucrari de impadurire a terenurilor degradate. Si atunci noi am aprobat in Consiliul Local impadurirea a peste 50 de hectare in patru zone din comuna, cele mai grav afectate”, spune Angela Toma.

Dupa impadurirea masiva prin program guvernamental s-a ajuns la situatia ca, dintr-o comuna fara niciun petic de padure, comuna George Enescu sa aiba peste 60 de hectare de teren impadurit, cu arbori tineri care evolueaza de la an la an. In fiecare an se planteaza, cu ajutorul asistatilor social, in completarea suprafetelor impadurite pentru a fi extinse si indesite.

Taierea copacilor este tabu la George Enescu. ”Aici nimeni nu se gandeste macar sa taie un copac. Nici nu-si pune problema. Pentru foc sunt atata de folosit, se cumpara lemne din vecin, dar de aici nu. Aici se planteaza, nu se taie“, spune Daniel Burduj. Autoritatile locale spun ca de la plantarea padurii aerul este din ce in ce mai bun la George Enescu, iar ploile, tot mai dese. Pe viitor, autoritatile locale spera sa aiba patru paduri in toata regula pe suprafata comunei.

Surse
infostiri.net
adevarul.ro
Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure
25 octombrie 2019