Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
23 Ianuarie 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

China: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii NetflixAFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Bilant sumbru: 4 padurari ucisi in 2019

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Modelul de ocol silvic privat care sa administreze padurile primariilor este pe cale sa dea gres in Caras-Severin. Lipsa banilor da peste cap activitatea Ocolului Silvic Banatul, dupa ce seful acestuia a luat 64.000 de lei intr-o luna, insa angajatii nu si-au primit salariile de doua luni.

“Sunt cateva probleme. Salariile nu au fost date pe luna iulie si august. Motivul? Primariile asociate, in conformitate cu contractele intocmite, au obligatia sa plateasca valoarea cu care au intrat in aceasta asociatie pentru a crea patrimoniul regiei si valoarea prestarii de servicii pentru paza fondului forestier. Majoritatea nu au facut aceste plati. In aceste conditii, nu sunt platite nici darile la stat, pentru trei luni de zile. Nu sunt date bonurile de masa, sunt prinse la drepturi in contabilitate, dar nu sunt date. Orice administrare, fara bani, nu se poate face. Sunt primarii care si-au achitat aceste datorii. E vorba de patru dintre ele, care sunt la zi, dar sunt unele care nu au achitat nici macar taxa de intrare In asociere. Situatia este dificila si sta la mana primarilor. Este vorba despre o suma de circa un milion de lei pe care ar trebui sa ne-o achite. Salariile, cu aproximatie, sunt la 150-160.000, iar datoriile la stat actuale sunt 166.000 de lei, la care se mai adauga o luna. Datoriile la alti furnizori, in total, nu depasesc 100.000 de lei”, spune Ghiocel Meda, fost sef al Ocolului Silvic Banatul.

Intrebat despre veniturile pe care le-a incasat, Meda spune ca salariul sau brut este de 7.700 de lei, iar netul ajunge la 4.500 de lei. “Inclusiv eu mi-am luat doar partial pe luna iunie banii. Suma aceea de 64.000 de lei, eu pot sa dovedesc cu documente, este vorba despre sporuri si indemnizatii restante”, spune Meda. Seful Ocolului Silvic Banatul sustine ca oricine vine la conducerea regiei nu va putea face altceva daca primariile nu isi vor achita taxele. “Nu este adevarat ca nu se stia de aceasta situatie. Eu am semnalat-o inca de la inceputul lunii mai, in mai multe referate pe care le-am facut catre Consiliul de Administratie al Ocolului Silvic Banatul, catre fiecare primarie in parte, catre fiecare primar si am OK-ul ca au fost primite. Unii le-au primit chiar si in mana. Din luna mai tot semnalez ca vom ajunge sa nu mai avem bani de salarii. Am facut referatele, am trimis adrese la primarii, in mai multe randuri, am trimis adrese si cu datoriile pe care le au la noi, cu exceptia primariei de la Socol, unde ne-au propus o esalonare si a primariei de la Brebu, care a platit 13.000 de lei dupa aceste somatii, in rest nicio primarie nici macar nu ne-a raspuns”, sustine Meda.

Ioan Popa, primarul Resitei, cel care initiat, in urma cu un an, infiintarea acestui ocol silvic, a declarat pentru Radio Resita ca “Sunt mai multe primarii care nu si-au platit datoriile, nici macar taxa de Infiintare a acestui ocol. Acum aflu ca si sindicatul, nici nu stiam ca exista asa ceva, ameninta cu demisiile si ca se discuta de insolventa. Nici vorba de asa ceva. S-a mai intarziat cu platile In februarie - martie si l-am avertizat pe Meda ca daca se mai Intampla asa ceva il voi da afara. Nu stiu daca e adevarat ca sunt intarzieri, dar daca e asa, atunci Meda trebuie sa plece de urgenta”.

Membrii Consiliului de Administratie al Ocolului Silvic “Banatul Montan”, regie autonoma care gestioneaza padurile a 16 primarii din Caras-Severin, l-au demis pe Ghiocel Meda, seful de ocol, care in luna iunie a incasat venituri de 64.000 de lei.

“Am decis, In primul rand, demiterea domnului Meda, urmand ca sa numim o persoana, interimar, pana la organizarea unui concurs. In al doilea rand, am modificat in regulamentul de functionare al ocolului mai multe lucruri. Cei care sunt asociati, primariile, daca nu-si platesc sarcinile fiscale catre ocol, dupa trei luni de zile nu mai au drept de vot si dupa sase luni vor fi exclusi. Pentru ca avem primarii care nici taxa de intrare nu si-au platit-o si nu putem sa asiguram administrarea si paza padurilor fara bani. Oamenii astia trebuie platiti! Suntem cateva primarii care am sustinut, dar trebuie sa inteleaga fiecare ca trebuie sa contribuie si financiar asa cum o faceau si cand erau arondati la ocoalele silvice de stat. Le-am promis angajatilor ca pana In 12-13 septembrie isi primesc salariile la zi, cu conditia sa-si retraga preavizele. Oamenii mi-au promis ca isi retrag preavizele si totul s-a rezolvat”, a mai declarat Ioan Popa.

Surse:
adevarul.ro
adevarul.ro
5 septembrie 2019