Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
15 Noiembrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul RomsilvaArad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de focSeful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNLPadurile din Romania in atentia presei internationaleNoul sistem SUMALRomsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 aniBistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduriGrupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia MareProtocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare ForestieraSchweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SAIn Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemnProtestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padureMiranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila3 hectare de padure au arsICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018Garda Forestiera Brasov, perchezitionataBilant sumbru: 4 padurari ucisi in 2019Locuri de munca disponibile in Iasi pentru industria lemnuluiA fost desemnat padurarul anului 2019Invatamant dual pentru industria lemnuluiGandacul de scoarta provoaca pierderi de 1,7 miliarde euro padurilor din CehiaColegiul Silvic din Gurghiu, gazda Concursului National de Competente in SilviculturaBentonita Sodica PREMIUM: cea mai buna bentonita din lume pentru piese cu geometrii complexe in turnatoriiSilvicultorii din Republica Moldova isi sarbatoresc Ziua profesionalaCum sa alegi furnizorul de materiale si echipamente de sablareProtest al silvicultorilor, pe 24 septembrieSilvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteazaDumitru Blaga, CEO Simex, este noul vicepresedinte la APMR

MANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Incediu de amploare la o fabrica de mobila din Oradea

Crestere a utilizarii lemnului in Marea Britanie

Cercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriase

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul Valcea

Romsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de foc

Holzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de Sustenabilitate

UE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din Romania

Lemn de foc online prin Directia Silvica Vaslui

Ce mobilier alegi pentru a fi in pas cu moda

Salariul mediu net a crescut la 2.688 lei

10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea Lotrioarei

Protest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de Sus

JYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la Sotanga

Directia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de foc

Planteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018

Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acte

Ministerul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgine

Lemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019

Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegale

Lipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvic

Adunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania

Workshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia Kronospan

Holzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la Radauti

Peste 85% din productia de mobila romaneasca merge la export

Marele jaf din paduri, incurajat de Guvern

Alba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euro

Zeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegal

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Modelul de ocol silvic privat care sa administreze padurile primariilor este pe cale sa dea gres in Caras-Severin. Lipsa banilor da peste cap activitatea Ocolului Silvic Banatul, dupa ce seful acestuia a luat 64.000 de lei intr-o luna, insa angajatii nu si-au primit salariile de doua luni.

“Sunt cateva probleme. Salariile nu au fost date pe luna iulie si august. Motivul? Primariile asociate, in conformitate cu contractele intocmite, au obligatia sa plateasca valoarea cu care au intrat in aceasta asociatie pentru a crea patrimoniul regiei si valoarea prestarii de servicii pentru paza fondului forestier. Majoritatea nu au facut aceste plati. In aceste conditii, nu sunt platite nici darile la stat, pentru trei luni de zile. Nu sunt date bonurile de masa, sunt prinse la drepturi in contabilitate, dar nu sunt date. Orice administrare, fara bani, nu se poate face. Sunt primarii care si-au achitat aceste datorii. E vorba de patru dintre ele, care sunt la zi, dar sunt unele care nu au achitat nici macar taxa de intrare In asociere. Situatia este dificila si sta la mana primarilor. Este vorba despre o suma de circa un milion de lei pe care ar trebui sa ne-o achite. Salariile, cu aproximatie, sunt la 150-160.000, iar datoriile la stat actuale sunt 166.000 de lei, la care se mai adauga o luna. Datoriile la alti furnizori, in total, nu depasesc 100.000 de lei”, spune Ghiocel Meda, fost sef al Ocolului Silvic Banatul.

Intrebat despre veniturile pe care le-a incasat, Meda spune ca salariul sau brut este de 7.700 de lei, iar netul ajunge la 4.500 de lei. “Inclusiv eu mi-am luat doar partial pe luna iunie banii. Suma aceea de 64.000 de lei, eu pot sa dovedesc cu documente, este vorba despre sporuri si indemnizatii restante”, spune Meda. Seful Ocolului Silvic Banatul sustine ca oricine vine la conducerea regiei nu va putea face altceva daca primariile nu isi vor achita taxele. “Nu este adevarat ca nu se stia de aceasta situatie. Eu am semnalat-o inca de la inceputul lunii mai, in mai multe referate pe care le-am facut catre Consiliul de Administratie al Ocolului Silvic Banatul, catre fiecare primarie in parte, catre fiecare primar si am OK-ul ca au fost primite. Unii le-au primit chiar si in mana. Din luna mai tot semnalez ca vom ajunge sa nu mai avem bani de salarii. Am facut referatele, am trimis adrese la primarii, in mai multe randuri, am trimis adrese si cu datoriile pe care le au la noi, cu exceptia primariei de la Socol, unde ne-au propus o esalonare si a primariei de la Brebu, care a platit 13.000 de lei dupa aceste somatii, in rest nicio primarie nici macar nu ne-a raspuns”, sustine Meda.

Ioan Popa, primarul Resitei, cel care initiat, in urma cu un an, infiintarea acestui ocol silvic, a declarat pentru Radio Resita ca “Sunt mai multe primarii care nu si-au platit datoriile, nici macar taxa de Infiintare a acestui ocol. Acum aflu ca si sindicatul, nici nu stiam ca exista asa ceva, ameninta cu demisiile si ca se discuta de insolventa. Nici vorba de asa ceva. S-a mai intarziat cu platile In februarie - martie si l-am avertizat pe Meda ca daca se mai Intampla asa ceva il voi da afara. Nu stiu daca e adevarat ca sunt intarzieri, dar daca e asa, atunci Meda trebuie sa plece de urgenta”.

Membrii Consiliului de Administratie al Ocolului Silvic “Banatul Montan”, regie autonoma care gestioneaza padurile a 16 primarii din Caras-Severin, l-au demis pe Ghiocel Meda, seful de ocol, care in luna iunie a incasat venituri de 64.000 de lei.

“Am decis, In primul rand, demiterea domnului Meda, urmand ca sa numim o persoana, interimar, pana la organizarea unui concurs. In al doilea rand, am modificat in regulamentul de functionare al ocolului mai multe lucruri. Cei care sunt asociati, primariile, daca nu-si platesc sarcinile fiscale catre ocol, dupa trei luni de zile nu mai au drept de vot si dupa sase luni vor fi exclusi. Pentru ca avem primarii care nici taxa de intrare nu si-au platit-o si nu putem sa asiguram administrarea si paza padurilor fara bani. Oamenii astia trebuie platiti! Suntem cateva primarii care am sustinut, dar trebuie sa inteleaga fiecare ca trebuie sa contribuie si financiar asa cum o faceau si cand erau arondati la ocoalele silvice de stat. Le-am promis angajatilor ca pana In 12-13 septembrie isi primesc salariile la zi, cu conditia sa-si retraga preavizele. Oamenii mi-au promis ca isi retrag preavizele si totul s-a rezolvat”, a mai declarat Ioan Popa.

Surse:
adevarul.ro
adevarul.ro
5 septembrie 2019