Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
17 Septembrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Silvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteazaMANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras SeverinIncediu de amploare la o fabrica de mobila din OradeaCrestere a utilizarii lemnului in Marea BritanieCercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriaseO suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...

Suceava: transporturi ilegale de lemn

Forest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduri

Guvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de foc

Romsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgine

Furtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industria

Masuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiModelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Modelul de ocol silvic privat care sa administreze padurile primariilor este pe cale sa dea gres in Caras-Severin. Lipsa banilor da peste cap activitatea Ocolului Silvic Banatul, dupa ce seful acestuia a luat 64.000 de lei intr-o luna, insa angajatii nu si-au primit salariile de doua luni.

“Sunt cateva probleme. Salariile nu au fost date pe luna iulie si august. Motivul? Primariile asociate, in conformitate cu contractele intocmite, au obligatia sa plateasca valoarea cu care au intrat in aceasta asociatie pentru a crea patrimoniul regiei si valoarea prestarii de servicii pentru paza fondului forestier. Majoritatea nu au facut aceste plati. In aceste conditii, nu sunt platite nici darile la stat, pentru trei luni de zile. Nu sunt date bonurile de masa, sunt prinse la drepturi in contabilitate, dar nu sunt date. Orice administrare, fara bani, nu se poate face. Sunt primarii care si-au achitat aceste datorii. E vorba de patru dintre ele, care sunt la zi, dar sunt unele care nu au achitat nici macar taxa de intrare In asociere. Situatia este dificila si sta la mana primarilor. Este vorba despre o suma de circa un milion de lei pe care ar trebui sa ne-o achite. Salariile, cu aproximatie, sunt la 150-160.000, iar datoriile la stat actuale sunt 166.000 de lei, la care se mai adauga o luna. Datoriile la alti furnizori, in total, nu depasesc 100.000 de lei”, spune Ghiocel Meda, fost sef al Ocolului Silvic Banatul.

Intrebat despre veniturile pe care le-a incasat, Meda spune ca salariul sau brut este de 7.700 de lei, iar netul ajunge la 4.500 de lei. “Inclusiv eu mi-am luat doar partial pe luna iunie banii. Suma aceea de 64.000 de lei, eu pot sa dovedesc cu documente, este vorba despre sporuri si indemnizatii restante”, spune Meda. Seful Ocolului Silvic Banatul sustine ca oricine vine la conducerea regiei nu va putea face altceva daca primariile nu isi vor achita taxele. “Nu este adevarat ca nu se stia de aceasta situatie. Eu am semnalat-o inca de la inceputul lunii mai, in mai multe referate pe care le-am facut catre Consiliul de Administratie al Ocolului Silvic Banatul, catre fiecare primarie in parte, catre fiecare primar si am OK-ul ca au fost primite. Unii le-au primit chiar si in mana. Din luna mai tot semnalez ca vom ajunge sa nu mai avem bani de salarii. Am facut referatele, am trimis adrese la primarii, in mai multe randuri, am trimis adrese si cu datoriile pe care le au la noi, cu exceptia primariei de la Socol, unde ne-au propus o esalonare si a primariei de la Brebu, care a platit 13.000 de lei dupa aceste somatii, in rest nicio primarie nici macar nu ne-a raspuns”, sustine Meda.

Ioan Popa, primarul Resitei, cel care initiat, in urma cu un an, infiintarea acestui ocol silvic, a declarat pentru Radio Resita ca “Sunt mai multe primarii care nu si-au platit datoriile, nici macar taxa de Infiintare a acestui ocol. Acum aflu ca si sindicatul, nici nu stiam ca exista asa ceva, ameninta cu demisiile si ca se discuta de insolventa. Nici vorba de asa ceva. S-a mai intarziat cu platile In februarie - martie si l-am avertizat pe Meda ca daca se mai Intampla asa ceva il voi da afara. Nu stiu daca e adevarat ca sunt intarzieri, dar daca e asa, atunci Meda trebuie sa plece de urgenta”.

Membrii Consiliului de Administratie al Ocolului Silvic “Banatul Montan”, regie autonoma care gestioneaza padurile a 16 primarii din Caras-Severin, l-au demis pe Ghiocel Meda, seful de ocol, care in luna iunie a incasat venituri de 64.000 de lei.

“Am decis, In primul rand, demiterea domnului Meda, urmand ca sa numim o persoana, interimar, pana la organizarea unui concurs. In al doilea rand, am modificat in regulamentul de functionare al ocolului mai multe lucruri. Cei care sunt asociati, primariile, daca nu-si platesc sarcinile fiscale catre ocol, dupa trei luni de zile nu mai au drept de vot si dupa sase luni vor fi exclusi. Pentru ca avem primarii care nici taxa de intrare nu si-au platit-o si nu putem sa asiguram administrarea si paza padurilor fara bani. Oamenii astia trebuie platiti! Suntem cateva primarii care am sustinut, dar trebuie sa inteleaga fiecare ca trebuie sa contribuie si financiar asa cum o faceau si cand erau arondati la ocoalele silvice de stat. Le-am promis angajatilor ca pana In 12-13 septembrie isi primesc salariile la zi, cu conditia sa-si retraga preavizele. Oamenii mi-au promis ca isi retrag preavizele si totul s-a rezolvat”, a mai declarat Ioan Popa.

Surse:
adevarul.ro
adevarul.ro
5 septembrie 2019