Marele jaf din paduri, incurajat de Guvern

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
20 Octombrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Garda Forestiera Brasov, perchezitionataBilant sumbru: 4 padurari ucisi in 2019Locuri de munca disponibile in Iasi pentru industria lemnuluiA fost desemnat padurarul anului 2019Invatamant dual pentru industria lemnuluiGandacul de scoarta provoaca pierderi de 1,7 miliarde euro padurilor din CehiaColegiul Silvic din Gurghiu, gazda Concursului National de Competente in SilviculturaBentonita Sodica PREMIUM: cea mai buna bentonita din lume pentru piese cu geometrii complexe in turnatoriiSilvicultorii din Republica Moldova isi sarbatoresc Ziua profesionalaCum sa alegi furnizorul de materiale si echipamente de sablareProtest al silvicultorilor, pe 24 septembrieSilvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteazaDumitru Blaga, CEO Simex, este noul vicepresedinte la APMRMANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras SeverinIncediu de amploare la o fabrica de mobila din OradeaCrestere a utilizarii lemnului in Marea BritanieCercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriaseO suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acte

Ministerul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgine

Lemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019

Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegale

Lipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvic

Adunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania

Workshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia Kronospan

Holzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la Radauti

Peste 85% din productia de mobila romaneasca merge la export

Marele jaf din paduri, incurajat de Guvern

Alba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euro

Zeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegal

Pretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...

Suceava: transporturi ilegale de lemn

Forest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduri

Guvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de foc

Romsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgine

Furtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industria

Masuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Marele jaf din paduri, incurajat de Guvern

Marele jaf din paduri, incurajat de Guvern

Printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG 75/2018) adoptata in iulie 2018, guvernul a scos din legislatia de mediu notiunea de custode si, prin urmare, ONG-urile nu mai au voie sa administreze ariile protejate din Romania. Acestea urmeaza sa fie trecute in subordinea statului si sa fie administrate de Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Pana la aparitia legii, cei 166 de custozi asigurau managemntul pentru aproximativ jumatate din cele aproape 1000 de arii naturale, care reprezinta 25% din suprafata tarii. Restul ariilor nu era administrat deloc.

Ordonanta a generat incertitudine si a dus la un blocaj administrativ. Pe de o parte, vechii custozi si-au intrerupt activitatile deoarece, legal, au incetat sa mai existe. La cererea autoritatilor, emit doar avize. Pe de alta parte, ANANP, care a fost creata in 2016 (HG 997/2017), nu este operationala pana ce nu-si infiinteaza structurile teritoriale din fiecare judet prin care sa preia efectiv managementul ariilor protejate. Cu alte cuvinte, guvernul a renuntat total la custozi si i-a solicitat ANANP sa preia imediat managementul tuturor ariilor protejate din Romania, fara a se asigura insa ca aceasta este functionala si ca dispune de bugetul necesar.

"Urmeaza sa se semneze o hotarare de guvern de reorganizare in maximum doua saptamani, care sa ne permita sa infiintam structurile teritoriale", a declarat pentru G4Media.ro Adi Croitoru, presedintele ANANP, fost director la directia de biodiversitate din Ministerul Mediului si numita la conducerea ANANP la trei zile dupa emiterea ordonantei din iulie.


Continuarea pe https://www.g4media.ro
29 octombrie 2018