Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
13 August 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Conform noilor reglementari legale, companiile din domeniul exploatarii forestiere vor putea procesa lemnul fara a mai fi obligate in a asigura o cota parte de lemn si pentru uz casnic al populatiei.

Fostul ministru al padurilor Doina Pana, deputat PSD: “Odata ce un agent economic a câstigat un arbore, nu îi mai poti spune ce sa faca cu el, face ce vrea cu busteanul, face ce lemnul de foc, face ce vrea, e al lui.”

Referirea este strans legata de faptul ca prin amendamentul adus Codului Silvic din Romania pe langa Romsilva in padure vor putea intra sa explateze si companii private care sunt insa limitate la suprafete de pana la 3 ha. Acest amendament se refera din cate stim doar la lucrarile de ingrijire si igienizare forestiera – lucrari din care rezulta lemn de foc aproape in exclusivitate

Conform datelor oficiale faptul ca nu mai exista obligativitatea asigurarii lemnului de foc pentru populatie incepe sa simta inclusiv in cadrul cifrelor oficiale. Astfel in anul 2016 doar 3% din masa lemnoasa pentru foc a ajuns la populatie – consumator casnic direct. In anul 2017 procentul a scazut la 3%.

Conform datelor solcitate de un deputat PNL si comunicate in spatiul public romsilva are in stoc o cantitate de lemn de foc de cca 4-5 000 m3 cantitate care este insuficienta pentru cerea venita din partea consumatorilor casnici.

Una dintrre deficientele majore evidentiate este in special in ce priveste lanturile de transport si distributie catre consumatorii casnici de pe piata libera. Astfel daca un metru cub de lemne se putea achizitiona din padure cu 185 lei direct de catrre consumator, acelasi metru cub cumparat de pe piata libera putea sa ajunga la preturi exorbitante de pana la 800 lei /m3.

Conform datelor publicate de Romsilva un m3 de lemn de foc are un pret intre 200 si 310 lei loco depozit.

Preturile pot suferi totusi modificari semnificative in functie de disponibilitate si calitate – de expmplu directia silvica Arad avea un pret de pornire de 121 – 195 lei m3 fara tva iar lemnul de foc rezultat din operatiuni culturale ( craci ) stivuite in gramezi standard era comercializat la un nivel de 32 ron + tva. Deseurile din debitare erau comercializate ca lemn de foc la un pret incepand cu 110 ( esente moi de lemn ) respectiv 140 ron + tva pentru diverse esente tari de lemn.

Echipa AfacertiLemn.ro

Sursa :

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/veste-proasta-pentru-romani-pretul-lemnelor-de-foc-ar-putea-creste-din-iarna.html
http://licitatii.rosilva.ro/
12 iulie 2018