afacerilemn/woodbusinessportal

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
21 Septembrie 2018
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!BIFE-SIM 2018 in casa noua!Lemnul de foc pentru populatie se va scumpiSuprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumiiCum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 aniAsia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnuluiConform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mitMaramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegaleIn timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile crescParlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lorMafia lemnului are radacini in NeamtHolzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationaleCum sunt platiti angajatii din industria lemnuluiCum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratoriSe semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnuluiTargul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrieFrumusetea si utiltatea paletilor din lemnUn camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea PraidCondamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnului

Holzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegaleSablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemnLocuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de focCine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distrugeCum poti proteja pardoseala de exterior din lemnProprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietatiAlt padurar anchetat de politistiPadurile europene ocupa aproximativ jumatate din suprafata continentuluiPiscina din lemn - noua moda intalnita la pensiunile din muntii ApuseniDrone pentru monitorizarea padurilor, realizate la Cluj

Numere false utilizate in furtul de material lemnos

Amenjarea gradinii - cum trebuie sa arate mobilierul potrivit

Doi tineri duc peste hotare afacerea parintilor - realizarea de case din lemn

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Exploatari ilegale intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Moldovita

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Saptamana aceasta s-au desfasurat o serie de activitati pentru prelucrarea lemnului si silvicultura

Unde se duc padurile din tara?

Asociatia Administratorilor de Paduri a stabilit planul pentru 2018

Bile de Sticla pentru Durificare si Curatare Suprafete

Hornbach vinde in continuare lemn taiat ilegal, conform Declic

Centralele pe peleti - alternativa economica si ecologica pentru centralele clasice

O noua metoda de masurare a masei lemnoase- promovata de 2 studenti

Aproape 400 de hectare din Padurea Baneasa sunt scoase la vanzare pe OLX

Cel mai poluat oras din Europa a construit in 6 ani prima padure verticala din lume

Politistii sunt umiliti in instanta de catre localnicii amendati

Cum a disparut lemnul taiat din evidentele Consiliului Judetean?

Castigurile din vanzarea ilegala de lemn incurajeaza hotii sa continue, in ciuda amenzilor

Politist amenintat cu toporul de catre un barbat ce transporta lemn ilegal

Care este cea mai performanta companie de prelucrare a lemnului din Romania?

Holzindustrie Schweighofer isi dezvolta activitatea in Germania

Judetul Suceava - numar in scadere a delictelor silvice

Teatrul Hardelot din Franta - cea mai buna capodopera arhitecturala din lemn

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Noile masuri pentru o industrie sustenabila a lemnului

De ce marile jafuri de lemne nu sunt depistate la fel de repede, precum cele minore?

Camera Deputatilor urmeaza sa decida soarta padurilor virgine

Problema lemnului de foc este criticata aspru de Partidul Ecologist Roman

Situatia lemnelor de foc - in continuare sub semnul intrebarii

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Potrivit "The Economist", in anii 1920, in momentul in care Irlanda a devenit independenta, detinea o suprafata de 220.000 de hectare de paduri, care acopereau aproximativ 1% din teren. Dupa aceea, padurile au inceput sa se diminueze tot mai mult din cauze diverse: taierea copacilor de catre fermieri pentru lemn de foc, imbolnavirea padurilor, folosirea copacilor la constructia de nave.

In prezent, aproximativ 11% din suprafata Irlandei este acoperita de copaci, la care se mai adauga o parte suplimentara necunoscuta de paduri mici. Guvernul Irlandei are ca obiectiv cresterea acestui procent la 18% pana in 2046. Anul acesta s-a planificat plantarea a 6000 de hectare.

Suprafetele de padure sunt in crestere in majoritatea tarilor europene, majoritatea fiind paduri tinere. In cazul Rusiei, suprafetele forestiere s-au raspandit putin mai lent, poate pentru ca tara este atat de mare (mai mare decat intreaga Uniune Europeana). O treime din America este acoperita de paduri, suprafata ocupata de acestea crescand cu 2% in ultimul deceniu. Acestea s-au extins chiar si in Australia, desi continentul a fost marcat ani la randul de declin.

Despaduririle masive din America de Sud si din Africa sunt in atentia conservatorilor. Pierderea este imensa in aceste teritorii, echivalenta cu aproape 4,8 milioane de hectare de padure pe an. Astfel, in timp ce tarile bogate se bucura de impaduriri in crestere, zonele sarace se afla la polul opus.

Unul dintre motivele care au condus la cresterea suprafetele de paduri in tarile bogate il constituie schimbarile aduse pietelor alimentare. Alt motiv ar fi legile si subventiile acordate de guverne in scopul incurajarii silvicultorilor.

Incepand cu anii 1990, consideratiile cu privire la mediu au cantarit extrem de mult, padurile fiind din ce in ce mai apreciate pentru rolul lor protectiv impotriva inundatiilor, pentru habitatele salbatice pe care le ofera, pentru rolul lor in purificarea aerului.

Multe guverne au tratat cu generozitate padurile. Spre exemplu, in Marea Britanie, silvicultorii nu platesc impozit pe profit pentru suprafetele forestiere aflate in proprietate. Impozitul pe profit nu exista nici in ceea ce priveste vanzarile de cherestea. De asemenea, padurile pot fi transferate fara a se plati un impozit pe mostenire. In plus, se acorda subventii pentru plantare.

Cu toate acestea, padurile plantate sunt departe de a fi populate. Anul precedent, in perioada iunie-octombrie, incendiile forestiere din Spania si Portugalia au ucis mai mult de 100 de persoane. Incendiile au creat daune masive la nivelul arborilor non-nativi, cum este eucaliptul.


Sursa articol: https://www.economist.com
28 iunie 2018