Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
10 Iulie 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Potrivit "The Economist", in anii 1920, in momentul in care Irlanda a devenit independenta, detinea o suprafata de 220.000 de hectare de paduri, care acopereau aproximativ 1% din teren. Dupa aceea, padurile au inceput sa se diminueze tot mai mult din cauze diverse: taierea copacilor de catre fermieri pentru lemn de foc, imbolnavirea padurilor, folosirea copacilor la constructia de nave.

In prezent, aproximativ 11% din suprafata Irlandei este acoperita de copaci, la care se mai adauga o parte suplimentara necunoscuta de paduri mici. Guvernul Irlandei are ca obiectiv cresterea acestui procent la 18% pana in 2046. Anul acesta s-a planificat plantarea a 6000 de hectare.

Suprafetele de padure sunt in crestere in majoritatea tarilor europene, majoritatea fiind paduri tinere. In cazul Rusiei, suprafetele forestiere s-au raspandit putin mai lent, poate pentru ca tara este atat de mare (mai mare decat intreaga Uniune Europeana). O treime din America este acoperita de paduri, suprafata ocupata de acestea crescand cu 2% in ultimul deceniu. Acestea s-au extins chiar si in Australia, desi continentul a fost marcat ani la randul de declin.

Despaduririle masive din America de Sud si din Africa sunt in atentia conservatorilor. Pierderea este imensa in aceste teritorii, echivalenta cu aproape 4,8 milioane de hectare de padure pe an. Astfel, in timp ce tarile bogate se bucura de impaduriri in crestere, zonele sarace se afla la polul opus.

Unul dintre motivele care au condus la cresterea suprafetele de paduri in tarile bogate il constituie schimbarile aduse pietelor alimentare. Alt motiv ar fi legile si subventiile acordate de guverne in scopul incurajarii silvicultorilor.

Incepand cu anii 1990, consideratiile cu privire la mediu au cantarit extrem de mult, padurile fiind din ce in ce mai apreciate pentru rolul lor protectiv impotriva inundatiilor, pentru habitatele salbatice pe care le ofera, pentru rolul lor in purificarea aerului.

Multe guverne au tratat cu generozitate padurile. Spre exemplu, in Marea Britanie, silvicultorii nu platesc impozit pe profit pentru suprafetele forestiere aflate in proprietate. Impozitul pe profit nu exista nici in ceea ce priveste vanzarile de cherestea. De asemenea, padurile pot fi transferate fara a se plati un impozit pe mostenire. In plus, se acorda subventii pentru plantare.

Cu toate acestea, padurile plantate sunt departe de a fi populate. Anul precedent, in perioada iunie-octombrie, incendiile forestiere din Spania si Portugalia au ucis mai mult de 100 de persoane. Incendiile au creat daune masive la nivelul arborilor non-nativi, cum este eucaliptul.


Sursa articol: https://www.economist.com
28 iunie 2018