Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
23 Septembrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Protest al silvicultorilor, pe 24 septembrieSilvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteazaDumitru Blaga, CEO Simex, este noul vicepresedinte la APMRMANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras SeverinIncediu de amploare la o fabrica de mobila din OradeaCrestere a utilizarii lemnului in Marea BritanieCercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriaseO suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euro

Zeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegal

Pretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...

Suceava: transporturi ilegale de lemn

Forest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduri

Guvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de foc

Romsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgine

Furtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industria

Masuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform unui articol publicat de FDM Asia (o publicatie cu vechime pe piata din Asia), tendintele in ceea ce priveste industria lemnului variaza, in functie de regiune. Astfel sunt analizate urmatoarele 3 regiuni: Asia, SUA si Europa, articolul punand accent atat pe punctele tari, cat si pe punctele slabe ale acestora.

Asia - tendinte
In Asia, explozia de mobilier din ultimii 20 de ani a dat nastere unei cereri in crestere de lemn de esenta tare si de lemn de esenta moale de calitate inferioara, ieftin. In ceea ce priveste speciile exotice de lemn, cele de mare valoare, sunt disponibile in cantitati mult mai reduse.
Aceast boom al mobilierului a facut ca regiunea Asia-Pacific (inclusiv India, Coreea si Japonia) sa reprezinte 55% din productia globala de mobilier in anul 2015, comparativ cu Europa (26%) si America de Nord (14%).
O problema cu care se confrunta producatorii din Asia in din industria prelucratoare a lemnului ar fi aprovizionarea cu materii prime. Aceasta problema se acutizeaza pe masura ce padurile naturale din Asia sunt din ce in ce mai putin disponibile la comert. Majoritatea tarilor de aici se focuseaza din ce in ce mai mult pe plantatii de cauciuc, salcam, tec si alte cateva specii.
Iar China se afla in centrul acestei probleme. Ea a stopat recoltarea padurilor sale naturale si a inceput concomitent un program masiv de plantare. De ce a ajuns in acest stadiu China? Poate din cauza cresterii cererii consumatorilor, urbanizarii , cresterii nivelului de trai, extinderii clasei de mijloc.
In acelasi timp, China ramane dependenta de speciile de lemn din zone precum Noua Zeelanda, Thailanda, Malaezia si Vietnam, lasand aceste tari lipsite de material. Se preconizeaza ca China va avea un deficit de material lemnos in viitorul apropiat.
Dupa China, Vietnamul este a doua mare piata de export de lemn. Ea primeste foarte mult material lemnos din America de Nord. In contrast, Malaezia si Indonezia detin in continuare resurese forestiere masive. In schimb, Thailanda a interzis exportul de busteni, dar primeste cauciuc.

SUA si Europa - tendinte
SUA, fiind extrem de bogata in productia de lemn de esenta tare, ar putea veni in ajutorul Asiei de Sud-Est, pentru a salva producatorii de mobilier de aici. Lemnul de esenta tare din SUA beneficiaza de o popularite mare, fiind perfect pentru productia de mobilier de ultima generatie. Vorbim de lemn durabil, acceptabil din punct de vedere ecologic. Se folosesc specii de lemn care sunt in trend, precum: nucul si stejarul.
In acelasi timp, exportatorii de lemn europeni si-au imbunatatit activitatile promotionale si vanzarile, le-au sporit, si-au adaptat oferta la specificatiile traditionale ale Asiei, tocmai pentru a atrage cumparatorii asiatici.
Stejarul constituie cea mai importanta esenta de lemn moale pe pietele internationale de consum, precum si pe pietele din Asia. Numai ca se inregistreaza anumite ingrijorari in ceea ce priveste disponibilitatea sa viitoare, in ultimele luni inregistrandu-se deficite la cheresteaua de stejar si implicit, preturi in crestere. In ceea ce priveste podelele din lemn, stejarul domina pietele din SUA, Europa si China datorita potrivirii excelente din punct de vedere tehnic si estetic.
O data cu imbunatatirea pietelor imobiliare, a crescut masiv cererea pentru pardoseli, mobilier si usi (fiind nevoie de stejar). Numai ca increderea bancilor in sectorul forestier este scazuta. In SUA se manifesta o preferinta pentru stejarul rosu, asta pana cand au venit colonistii europeni si au schimbat legile, orientand cererea catre stejarul alb. In plus, s-a manifestat si o crestere a cererii de traverse de cale ferata din stejar.
China nu sta deloc bine in ceea ce priveste stocul de stejar, asa ca va trebuie sa importe aceasta specie de lemn atat timp cat specia ramane populara. Nici Rusia nu sta prea bine, volumul de lemn de stejar fiind nedeterminat si nesigur. La polul opus, resursele de stejar din Europa sunt uriase, numai ca tarile din aceasta regiune consuma o mare parte din productia proprie pe plan intern. In SUA, in 2014, 33% din resursele sale forestiere se refereau la padurile de stejar, inregistrandu-se recolte in crestere.

Concluzia este ca resursele globale sunt distribuite neuniform, SUA avand cel mai mare potential pe termen lung de aprovizionare, iar Asia fiind marcata de lipsurile si cresterile de pret la nivelul productiei industriale de lemn de stejar.


Sursa articol si imagine: https://www.fdmasia.com
26 iunie 2018