Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
18 Septembrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Silvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteazaMANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras SeverinIncediu de amploare la o fabrica de mobila din OradeaCrestere a utilizarii lemnului in Marea BritanieCercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriaseO suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...

Suceava: transporturi ilegale de lemn

Forest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduri

Guvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de foc

Romsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgine

Furtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industria

Masuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiConform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Conform IFN,  sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Douazeci de echipe de specialisti din toata tara s-au reunit la inceputul lunii in Baile 1 Mai cu scopul de a face instructajul in cadrul "Inventarului forestier national" (INF), inventar realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea".

Actiunea de inventariere a padurilor nu se practica de mult timp la noi in tara. Mai exact, acesta este al noualea an in care specialistii culeg date. Rezultatele furnizate de statisticile realizate in cadrul IFN au o eroare foarte mica. Dar si munca depusa este laborioasa, deci pe masura.

Astfel, teritoriul tarii este impartit in patrate cu latura de 4 km, respectiv 22 km in zona de campie, iar in colturile fiecarui patrat se gasesc patru suprafete de proba. In acest perimetru fiecare copac este masurat. In plus, se iau probe de sol. Cea de-a doua faza a inventarierii este fotointerpretarea pe ortofotoplanurile digitale.

Acum are loc al II-lea ciclu al Inventarului Forestier National care a inceput in octombrie 2013. Fiecare ciclu se deruleaza pe o perioada de cinci ani. Conform rezultatelor, sloganul "ramanem fara paduri" este fals. Gheorghe Marin precizeaza faptul ca in Romania nu se poate vorbi de defrisarea padurilor, intrucat faptul ca se taie din padurile de productie este un lucru normal. Daca exista intr-adevar cazuri de taieri in afara reglementarilor, atunci acest lucru nu se face de catre administratorii de paduri.

Potrivit statisticilor realizate de IFN, tara noastra se situeaza cu volumul de lemn pe picior mediu la hectar pe o pozitie buna in Europa. Astfel, in prezent avem 2,29 milarde mc in paduri, un volum in creștere fata de perioada comunista. In ceea ce priveste exporturile, exploatam mai putin de 50% din creșterea padurii, mult sub media europeana, care este de 60%. In plus, in urma includerii unor suprafete de pașuni impadurite in fondul forestier national suprafata padurilor a crescut cu peste 150.000 ha, iar aceasta cifra va crește in continuare.

Inventarul forestier national (IFN) constituie principalul instrument de evaluare a resurselor forestiere prin inventarierea statistica a vegetatiei forestiere de pe intreg teritoriul tarii. El are sarcina de desfasurare la nivel national a activitatilor de colectare, stocare, gestionare, prelucrare si analiza a datelor si informatiilor privind resursele forestiere si de a publica rezultatele analizelor respective.


Sursa articol si imagine: www.bihon.ro
26 iunie 2018