afacerilemn/woodbusinessportal

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
21 Septembrie 2018
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!BIFE-SIM 2018 in casa noua!Lemnul de foc pentru populatie se va scumpiSuprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumiiCum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 aniAsia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnuluiConform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mitMaramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegaleIn timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile crescParlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lorMafia lemnului are radacini in NeamtHolzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationaleCum sunt platiti angajatii din industria lemnuluiCum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratoriSe semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnuluiTargul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrieFrumusetea si utiltatea paletilor din lemnUn camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea PraidCondamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnului

Holzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegaleSablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemnLocuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de focCine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distrugeCum poti proteja pardoseala de exterior din lemnProprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietatiAlt padurar anchetat de politistiPadurile europene ocupa aproximativ jumatate din suprafata continentuluiPiscina din lemn - noua moda intalnita la pensiunile din muntii ApuseniDrone pentru monitorizarea padurilor, realizate la Cluj

Numere false utilizate in furtul de material lemnos

Amenjarea gradinii - cum trebuie sa arate mobilierul potrivit

Doi tineri duc peste hotare afacerea parintilor - realizarea de case din lemn

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Exploatari ilegale intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Moldovita

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Saptamana aceasta s-au desfasurat o serie de activitati pentru prelucrarea lemnului si silvicultura

Unde se duc padurile din tara?

Asociatia Administratorilor de Paduri a stabilit planul pentru 2018

Bile de Sticla pentru Durificare si Curatare Suprafete

Hornbach vinde in continuare lemn taiat ilegal, conform Declic

Centralele pe peleti - alternativa economica si ecologica pentru centralele clasice

O noua metoda de masurare a masei lemnoase- promovata de 2 studenti

Aproape 400 de hectare din Padurea Baneasa sunt scoase la vanzare pe OLX

Cel mai poluat oras din Europa a construit in 6 ani prima padure verticala din lume

Politistii sunt umiliti in instanta de catre localnicii amendati

Cum a disparut lemnul taiat din evidentele Consiliului Judetean?

Castigurile din vanzarea ilegala de lemn incurajeaza hotii sa continue, in ciuda amenzilor

Politist amenintat cu toporul de catre un barbat ce transporta lemn ilegal

Care este cea mai performanta companie de prelucrare a lemnului din Romania?

Holzindustrie Schweighofer isi dezvolta activitatea in Germania

Judetul Suceava - numar in scadere a delictelor silvice

Teatrul Hardelot din Franta - cea mai buna capodopera arhitecturala din lemn

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Noile masuri pentru o industrie sustenabila a lemnului

De ce marile jafuri de lemne nu sunt depistate la fel de repede, precum cele minore?

Camera Deputatilor urmeaza sa decida soarta padurilor virgine

Problema lemnului de foc este criticata aspru de Partidul Ecologist Roman

Situatia lemnelor de foc - in continuare sub semnul intrebarii

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Conform IFN,  sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Douazeci de echipe de specialisti din toata tara s-au reunit la inceputul lunii in Baile 1 Mai cu scopul de a face instructajul in cadrul "Inventarului forestier national" (INF), inventar realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea".

Actiunea de inventariere a padurilor nu se practica de mult timp la noi in tara. Mai exact, acesta este al noualea an in care specialistii culeg date. Rezultatele furnizate de statisticile realizate in cadrul IFN au o eroare foarte mica. Dar si munca depusa este laborioasa, deci pe masura.

Astfel, teritoriul tarii este impartit in patrate cu latura de 4 km, respectiv 22 km in zona de campie, iar in colturile fiecarui patrat se gasesc patru suprafete de proba. In acest perimetru fiecare copac este masurat. In plus, se iau probe de sol. Cea de-a doua faza a inventarierii este fotointerpretarea pe ortofotoplanurile digitale.

Acum are loc al II-lea ciclu al Inventarului Forestier National care a inceput in octombrie 2013. Fiecare ciclu se deruleaza pe o perioada de cinci ani. Conform rezultatelor, sloganul "ramanem fara paduri" este fals. Gheorghe Marin precizeaza faptul ca in Romania nu se poate vorbi de defrisarea padurilor, intrucat faptul ca se taie din padurile de productie este un lucru normal. Daca exista intr-adevar cazuri de taieri in afara reglementarilor, atunci acest lucru nu se face de catre administratorii de paduri.

Potrivit statisticilor realizate de IFN, tara noastra se situeaza cu volumul de lemn pe picior mediu la hectar pe o pozitie buna in Europa. Astfel, in prezent avem 2,29 milarde mc in paduri, un volum in creștere fata de perioada comunista. In ceea ce priveste exporturile, exploatam mai putin de 50% din creșterea padurii, mult sub media europeana, care este de 60%. In plus, in urma includerii unor suprafete de pașuni impadurite in fondul forestier national suprafata padurilor a crescut cu peste 150.000 ha, iar aceasta cifra va crește in continuare.

Inventarul forestier national (IFN) constituie principalul instrument de evaluare a resurselor forestiere prin inventarierea statistica a vegetatiei forestiere de pe intreg teritoriul tarii. El are sarcina de desfasurare la nivel national a activitatilor de colectare, stocare, gestionare, prelucrare si analiza a datelor si informatiilor privind resursele forestiere si de a publica rezultatele analizelor respective.


Sursa articol si imagine: www.bihon.ro
26 iunie 2018