Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
10 Iulie 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Conform IFN,  sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Douazeci de echipe de specialisti din toata tara s-au reunit la inceputul lunii in Baile 1 Mai cu scopul de a face instructajul in cadrul "Inventarului forestier national" (INF), inventar realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea".

Actiunea de inventariere a padurilor nu se practica de mult timp la noi in tara. Mai exact, acesta este al noualea an in care specialistii culeg date. Rezultatele furnizate de statisticile realizate in cadrul IFN au o eroare foarte mica. Dar si munca depusa este laborioasa, deci pe masura.

Astfel, teritoriul tarii este impartit in patrate cu latura de 4 km, respectiv 22 km in zona de campie, iar in colturile fiecarui patrat se gasesc patru suprafete de proba. In acest perimetru fiecare copac este masurat. In plus, se iau probe de sol. Cea de-a doua faza a inventarierii este fotointerpretarea pe ortofotoplanurile digitale.

Acum are loc al II-lea ciclu al Inventarului Forestier National care a inceput in octombrie 2013. Fiecare ciclu se deruleaza pe o perioada de cinci ani. Conform rezultatelor, sloganul "ramanem fara paduri" este fals. Gheorghe Marin precizeaza faptul ca in Romania nu se poate vorbi de defrisarea padurilor, intrucat faptul ca se taie din padurile de productie este un lucru normal. Daca exista intr-adevar cazuri de taieri in afara reglementarilor, atunci acest lucru nu se face de catre administratorii de paduri.

Potrivit statisticilor realizate de IFN, tara noastra se situeaza cu volumul de lemn pe picior mediu la hectar pe o pozitie buna in Europa. Astfel, in prezent avem 2,29 milarde mc in paduri, un volum in creștere fata de perioada comunista. In ceea ce priveste exporturile, exploatam mai putin de 50% din creșterea padurii, mult sub media europeana, care este de 60%. In plus, in urma includerii unor suprafete de pașuni impadurite in fondul forestier national suprafata padurilor a crescut cu peste 150.000 ha, iar aceasta cifra va crește in continuare.

Inventarul forestier national (IFN) constituie principalul instrument de evaluare a resurselor forestiere prin inventarierea statistica a vegetatiei forestiere de pe intreg teritoriul tarii. El are sarcina de desfasurare la nivel national a activitatilor de colectare, stocare, gestionare, prelucrare si analiza a datelor si informatiilor privind resursele forestiere si de a publica rezultatele analizelor respective.


Sursa articol si imagine: www.bihon.ro
26 iunie 2018