Mafia lemnului are radacini in Neamt

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
22 Noiembrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Kronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii NetflixAFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din RomaniaMinistrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMALUngaria a lansat un program national de impadurire40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molidUE, masuri impotriva defrisarilor ilegalePrahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul RomsilvaEgger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul SuceavaPretul lemnului de foc la IasiEchipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentarMemoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul RomsilvaArad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de focSeful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNLPadurile din Romania in atentia presei internationaleNoul sistem SUMALRomsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 aniBistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduriGrupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia MareProtocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare ForestieraSchweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SAIn Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Bilant sumbru: 4 padurari ucisi in 2019

Locuri de munca disponibile in Iasi pentru industria lemnului

A fost desemnat padurarul anului 2019

Invatamant dual pentru industria lemnului

Gandacul de scoarta provoaca pierderi de 1,7 miliarde euro padurilor din Cehia

Colegiul Silvic din Gurghiu, gazda Concursului National de Competente in Silvicultura

Bentonita Sodica PREMIUM: cea mai buna bentonita din lume pentru piese cu geometrii complexe in turnatorii

Silvicultorii din Republica Moldova isi sarbatoresc Ziua profesionala

Cum sa alegi furnizorul de materiale si echipamente de sablare

Protest al silvicultorilor, pe 24 septembrie

Silvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteaza

Dumitru Blaga, CEO Simex, este noul vicepresedinte la APMR

MANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019

Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras Severin

Incediu de amploare la o fabrica de mobila din Oradea

Crestere a utilizarii lemnului in Marea Britanie

Cercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriase

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul Valcea

Romsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de foc

Holzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de Sustenabilitate

UE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din Romania

Lemn de foc online prin Directia Silvica Vaslui

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Primarul comunei Tarcau este printre putinii primari care a avut curajul sa vorbeasca despre mafia lemnului si primul care a confirmat oficial ca inclusiv un terorist international a facut bani din lemnul din Neamt. Potrivit acestuia, lemnul din zona este licitat la preturi aberant de mari in mod special ca cei care au de taiat sa fie doar ei in padure si sa faca ce vor.

Cu toate ca Tarcau este o comuna bogata, fiind o vale cu patru ocoale silvice si cu cea mai mare suprafata de padure pe suprafata unui UAT, ce reprezinta 39.000 de hectare, in acelasi timp este si saraca pentru ca din industria lemnului nu ramane absolut nimic. Un caz a fost cel a lui Omar Hayssam, existand dedesubturi de masa lemnoasa care ajungea in gaterul lui fara documente de provenienta legala.

Primarul a mai afirmat, fara sa se sfiiasca ca in tara romaneasca exista mafia lemnului si are radacini si in Neamt, inclusiv pe Valea Tarcaului. Fiind forestier de meserie, acesta a fost expus de multe ori in fata mafiei lemnului, dar a fost indepartat din breasla deoarece prezenta sa era foarte vulnerabile pentru cei care se ocupau cu asa ceva.

Valea Tarcaului a devenit prielinica pentru exploatarea lemnului, prin prisma accesibilitatii spre lemn si portantei pentru masinile de mare tonaj. Iata cum un element pozitiv poate conduce facil spre unul negativ. Astfel, s-a ajuns la vanzari de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari decat valoarea de pornire a materialului lemnos pentru ca pe Tarcau poti circula fara probleme fara rovineta si fara cantar.

Punctul de control a fost distrus de mafia lemnului pentru ca au existat persone in cercetari si trebuia sa dispara tot din camera. Acestea au luat calculator, au luat tot, asa ca la vremea respectiva nu mai existau dovezi. Desi exista mai multe firme in zone, chiar cu sediul in Panama, veniturile proprii ale comunei Tarcau sunt de aproximativ 700.000 lei, echivalentul unei comune sarace, de campie deoarece toate firmele duc banii acolo unde isi au sediul. Si din cauza codului fiscal care este foarte permisiv.


Sursa articol: www.ziarpiatraneamt.ro
18 iunie 2018