25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
05 Iunie 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

La sfarsitul lunii precedente, pe 26 mai, 25 de activisti au protestat in mijlocul parcului national Domogled - Valea Cernei impotriva exploatarilor forestiere din parcurile nationale. Stancile din zona Cernisoara au fost acoperite de acestia cu 2 bannere uriase (96 metri patrati, respectiv 64 mp) cu mesajul "STOP exploatarilor in parcurile nationale" in limbile romana si engleza, adresat Ministerului Mediului.

Prin intermediul acestei actiuni s-a urmarit atragerea atentiei publicului international cu priviere la distrugerea deliberata si accelerata a padurilor din parcurile nationale, aceasta reprezentand cea mai mare criza actuala a naturii din Europa. Protestul a inceput odata cu sosirea oficialilor Romsilva care il inoteau pe europarlamentarul austriac Thomas Waitz, aflat intr-o vizita de deocumentare in ariile protejate de interes European din Romania.

Numai in ultimul an au fost exploatati comercial pe putin 382.000 m3 de lemn au fost exploatati din parcurile nationale, potrivit datelor din SUMAL, baza de date nationala oficiala pentru paduri. Dintre toate zonele impadurite, Parcul national Domogled a fost cel mai afectat de taieri in ultimii 10 ani. Cel putin 123.000 m3 de lemn au fost exploatati doar in ultimul an, iar asta pentru ca nici macar 50% din suprafata parcului Domogled nu se afla sub protectie stricta in mod oficial.

Protestul a avut loc chiar la baza parcelei 2A, una dintre parcelele planificate pentru a fi taiata in perioada imediat urmatoare. Si parcela 27C este este planificata spre a fi taiata vara aceasta, desi este situata in mijlocul zonei ramase intacte din bazinul Cernisoara. La momentul actual, niciunul dintre cele 13 parcuri nationale nu corespund regulilor IUCN, iar Romania nu are nici macar un plan pentru a le respecta. Mai mult decat atat, in anumite parcuri, Romsilva forteaza reducerea suprafetelor de non interventie, iar Ministerul Mediului nu se opune.

Drept urmare, EuroNatur si Agent Green solicita Ministerului Mediului sa: stopeze imediat toate exploatarile forestiere din parcurile nationale; sa respecte regulile si principiile IUCN in toate parcurile nationale; sa aloce suficient buget de Stat pentru administrarea parcurilor nationale; sa restructureze toate consiliile stiintifice ale parcurilor nationale, alegand doar oameni de stiinta independenti pentru conservarea biodiversitatii; sa se asigure ca niciun membru al comunitatilor locale de pe raza parcurilor nationale nu va mai avea nimic de pierdut si sa le ofere suficiente compensatii si facilitati pentru restrictiile impuse de regimul de non interventie.


Sursa articol si imagini: http://www.rgnpress.ro
25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale
15 iunie 2018