Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
27 Iunie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...Suceava: transporturi ilegale de lemnForest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduriGuvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de focRomsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgineFurtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industriaMasuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiHolzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegale

Sablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemn

Locuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de foc

Cine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distruge

Cum poti proteja pardoseala de exterior din lemn

Proprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietati

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Pana acum lemnul i-a incalzit pe romani, a platit datoriile tarii sau a servit ca atu pentru intrarea in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, nu ne putem face ca nu observam modul in care se exploateaza padurea. Numarul mare de exploatari, mai ales ilegale, a declansat un adevarat razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori. In aceasta ecuatie, cel mai prost ies oamenii de rand, obligati sa plateasca un pret tot mai piperat pentru a-si aprinde focul in vremuri grele.

Pentru ca au fost acuzati ca iau tot ce vine din padurile Romaniei, cei de la Holzindustrie au pus in practica un sistem de verificare amanuntita a provenientei lemnului, pentru a nu incuraja activitatile ilegale cu padurea: sistem GPS de urmarire a mijloacelor de transport, controlul actelor de origine, inclusiv al cazierului fiscal al furnizorului.

Numai ca acest sistem dotat cu GPS functioneaza doar pe autocamioane, nu si pe carute.
Intelegem ideea de baza a conceptului: trasabilitatea transporturilor, de la cioata pana in fabrica. Numai ca este mult mai usor sa faci acest lucru in Europa, decat in Romania, unde lemnul se transporta de multe ori cu caruta. Holzindustrie a propus spre adoptare acest proiect Ministerului Mediului, Garzii Forestiere. Autoritatile vor sa oblige toate firmele sa aplice un sistem similar. Dar cea mai mare problema din Romania este cu proprietarii mici, care detin 1 milion ha de padure: multi dintre ei, majoritatea cu suprafete sub 5 ha, le-au taiat si au trecut la pasunat.

La noi se lasa aproape totul pe seama regenerarii, numai ca doar 20% din suprafata afectata este reimpadurita si asta pentru ca tara nu dispune de o infrastructura corespunzatoare de regenerare, ca in tarile din vest. Holzindustrie a pornit un program de reimpaduriri destinat micilor proprietari, in valoare de 5 milioane de euro, pe sapte ani, in colaborare cu universitatile silvice.

Prin intermediul acestui program se urmareste sublinierea modului in care lemnul poate fi exploatat rational. In plus, se doreste desfasurarea de reimpaduriri in acele zone in care regenerarea naturala nu este posibila. Potrivit celor de la Holzindustrie, in tara ar trebui sa fie separat zone destinate exploatarii padurilor, pentru masa lemnoasa, si zone pentru oxigen si biodiversitate, asa cum sunt parcurile naturale, arile protejate.

Lemnul a reprezentat resursa naturala cu care Nicolae Ceausescu a platit datoria externa a Romaniei. Aproximativ pe o perioada de 40 de ani s-au taiat in fiecare an 25 de milioane mc, acum am ajuns la 17 milioane. La acea perioada comunistii au construit marile combinate de stat, care dupa 1990 au fost dezafectate si vandute la fier vechi. Acesta a fost momentul cand tara a fost invadata de gatere.

Conform situatiei actuale, lemnul din Romania este in competitie cu cel din Europa, numai ca statul roman a blocat 4 milioane mc pentru lemnul de foc, care oricum nu a ajuns la oamenii care trebuiau sa il foloseasca. Aceasta miscare gresita a condus la valoare a lemnului de doua ori mai mare comparativ cu cel din vestul Europei.

O atentie sporita trebuie acordata padurilor neexploatate, care se degradeaza. Daca nu se iau masuri, pana la finalul anului, 2 milioane mc ar putea ramane neexploatate, cu efecte negative asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei si a industriei lemnului.


Sursa articol si imagine: http://ziuadecj.realitatea.net
12 iunie 2018