afacerilemn/woodbusinessportal

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
18 Octombrie 2018
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de luxEXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!BIFE-SIM 2018 in casa noua!Lemnul de foc pentru populatie se va scumpiSuprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumiiCum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 aniAsia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnuluiConform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mitMaramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegaleIn timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile crescParlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lorMafia lemnului are radacini in NeamtHolzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationaleCum sunt platiti angajatii din industria lemnuluiCum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratoriSe semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnuluiTargul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrieFrumusetea si utiltatea paletilor din lemnUn camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea PraidCondamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnului

Holzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegaleSablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemnLocuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de focCine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distrugeCum poti proteja pardoseala de exterior din lemnProprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietatiAlt padurar anchetat de politistiPadurile europene ocupa aproximativ jumatate din suprafata continentului

Piscina din lemn - noua moda intalnita la pensiunile din muntii Apuseni

Drone pentru monitorizarea padurilor, realizate la Cluj

Numere false utilizate in furtul de material lemnos

Amenjarea gradinii - cum trebuie sa arate mobilierul potrivit

Doi tineri duc peste hotare afacerea parintilor - realizarea de case din lemn

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Exploatari ilegale intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Moldovita

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Saptamana aceasta s-au desfasurat o serie de activitati pentru prelucrarea lemnului si silvicultura

Unde se duc padurile din tara?

Asociatia Administratorilor de Paduri a stabilit planul pentru 2018

Bile de Sticla pentru Durificare si Curatare Suprafete

Hornbach vinde in continuare lemn taiat ilegal, conform Declic

Centralele pe peleti - alternativa economica si ecologica pentru centralele clasice

O noua metoda de masurare a masei lemnoase- promovata de 2 studenti

Aproape 400 de hectare din Padurea Baneasa sunt scoase la vanzare pe OLX

Cel mai poluat oras din Europa a construit in 6 ani prima padure verticala din lume

Politistii sunt umiliti in instanta de catre localnicii amendati

Cum a disparut lemnul taiat din evidentele Consiliului Judetean?

Castigurile din vanzarea ilegala de lemn incurajeaza hotii sa continue, in ciuda amenzilor

Politist amenintat cu toporul de catre un barbat ce transporta lemn ilegal

Care este cea mai performanta companie de prelucrare a lemnului din Romania?

Holzindustrie Schweighofer isi dezvolta activitatea in Germania

Judetul Suceava - numar in scadere a delictelor silvice

Teatrul Hardelot din Franta - cea mai buna capodopera arhitecturala din lemn

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Noile masuri pentru o industrie sustenabila a lemnului

De ce marile jafuri de lemne nu sunt depistate la fel de repede, precum cele minore?

Camera Deputatilor urmeaza sa decida soarta padurilor virgine

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Se discuta tot mai mult despre modificarea unei modificari aduse Codului Silvic anul trecut, prin care s-a vrut asigurarea cu lemn de foc a populatiei. Se pare ca noile prevederi mai mult incurca decat sa conduca la atingerea scopului, pentru ca Romsilva, administratorul padurilor statului, nu dispune de baza tehnica si personal suficient pentru acest lucru. Noul secretar de stat din Ministerul Apelor si Padurilor, Ilie Covrig, a prezentat aceasta optiune deputatilor din Comisia pentru Agricultura.

Potrivit acestuia, modificarea articolului 59 din Codul silvic este prioritatea zero, pentru asigurarea lemnului de foc pentru populatie. Atunci cand s-a elaborat aceasta prevedere legislativa, nu s-a tinut seama de faptul ca administratorii de padure nu au posibilitatea de punere in practica. Pentru aplicarea legii in forma sa actuala, nu exista suficiente utilaje, depozite si mai ales personal.

Toate modificarile suferite de legislatie privind activitatea forestiera, in special cea referitoare la paza padurilor, dar mai ales inasprirea sanctiunilor, au acutizat criza lemnului pentru foc. Legislatia urmarea la acea vreme diminuarea si chiar stoparea taierilor ilegale, dar si asigurarea transparentei licitatiilor organizate pentru exploatarea masei lemnoase din fondul forestier de stat.

E drept ca taierile ilegale s-au diminuat semnificativ, insa legislatia a avut ca rezultat si reducerea pe masura a lemnului de foc la care are acces populatia, pentru ca mult provenea din taierile ilegale. Aceast lucru a condus la cresterea extraordinara a pretului de comercializare a lemnului, in conditiile in care 3,5 milioane de gospodarii se incalzesc cu lemne. Situatia este prezenta inca din toamna anului 2016. Lemnul de foc nu a lipsit, doar pretul a devenit aproape prohibitiv.

Codul Silvic a fost modificat in vara anului trecut tocmai pentru rezolvarea acestor probleme, pentru ca populatia sa beneficieze de lemn pentru foc din fond forestier proprietate publica, la pret minimal. Si pentru a nu se irosi nimic, exploatarea masei lemnoase se face de catre administrator, cu resurse proprii sau prin firme care asigura astfel de servicii.

Desi initial pareau bune, aceste masuri au dus la un adevarat blocaj, cu concesinte tocmai in aprovizionare cu lemn a populatiei. Romsilva, de exemplu, nu dispune de suficient personal si dotare tehnica pentru explotarea masei lemnoase care sa produca lemn pentru foc. Drept urmare, a apelat la licitatii pentru contractarea de servicii de exploatare, numai ca firmele nu au raspuns apelurilor. Asta pentru ca societatile care activeaza in acest domeniu erau obisnuite sa liciteze masa lemnoasa pe picior, sa exploateze, iar de lemnul rezultat sa dispuna cum doreste. Noua formula, in care ar asigura doar serviciile, le nemultumeste. Nici modul in care sunt satisfacute cererile de lemn de foc din padurile de stat nu este viabil, acesta ducand la un alt blocaj in explotarea padurii pentru asigurarea lemnului de foc.


Sursa articol: https://www.focus-energetic.ro
Sursa imagine: http://www.constructosu.eu
10 aprilie 2018