Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
22 Mai 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...Suceava: transporturi ilegale de lemnForest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduriGuvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de focRomsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgineFurtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industriaMasuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiHolzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegale

Sablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemn

Locuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de foc

Cine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distruge

Cum poti proteja pardoseala de exterior din lemn

Proprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietati

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Se discuta tot mai mult despre modificarea unei modificari aduse Codului Silvic anul trecut, prin care s-a vrut asigurarea cu lemn de foc a populatiei. Se pare ca noile prevederi mai mult incurca decat sa conduca la atingerea scopului, pentru ca Romsilva, administratorul padurilor statului, nu dispune de baza tehnica si personal suficient pentru acest lucru. Noul secretar de stat din Ministerul Apelor si Padurilor, Ilie Covrig, a prezentat aceasta optiune deputatilor din Comisia pentru Agricultura.

Potrivit acestuia, modificarea articolului 59 din Codul silvic este prioritatea zero, pentru asigurarea lemnului de foc pentru populatie. Atunci cand s-a elaborat aceasta prevedere legislativa, nu s-a tinut seama de faptul ca administratorii de padure nu au posibilitatea de punere in practica. Pentru aplicarea legii in forma sa actuala, nu exista suficiente utilaje, depozite si mai ales personal.

Toate modificarile suferite de legislatie privind activitatea forestiera, in special cea referitoare la paza padurilor, dar mai ales inasprirea sanctiunilor, au acutizat criza lemnului pentru foc. Legislatia urmarea la acea vreme diminuarea si chiar stoparea taierilor ilegale, dar si asigurarea transparentei licitatiilor organizate pentru exploatarea masei lemnoase din fondul forestier de stat.

E drept ca taierile ilegale s-au diminuat semnificativ, insa legislatia a avut ca rezultat si reducerea pe masura a lemnului de foc la care are acces populatia, pentru ca mult provenea din taierile ilegale. Aceast lucru a condus la cresterea extraordinara a pretului de comercializare a lemnului, in conditiile in care 3,5 milioane de gospodarii se incalzesc cu lemne. Situatia este prezenta inca din toamna anului 2016. Lemnul de foc nu a lipsit, doar pretul a devenit aproape prohibitiv.

Codul Silvic a fost modificat in vara anului trecut tocmai pentru rezolvarea acestor probleme, pentru ca populatia sa beneficieze de lemn pentru foc din fond forestier proprietate publica, la pret minimal. Si pentru a nu se irosi nimic, exploatarea masei lemnoase se face de catre administrator, cu resurse proprii sau prin firme care asigura astfel de servicii.

Desi initial pareau bune, aceste masuri au dus la un adevarat blocaj, cu concesinte tocmai in aprovizionare cu lemn a populatiei. Romsilva, de exemplu, nu dispune de suficient personal si dotare tehnica pentru explotarea masei lemnoase care sa produca lemn pentru foc. Drept urmare, a apelat la licitatii pentru contractarea de servicii de exploatare, numai ca firmele nu au raspuns apelurilor. Asta pentru ca societatile care activeaza in acest domeniu erau obisnuite sa liciteze masa lemnoasa pe picior, sa exploateze, iar de lemnul rezultat sa dispuna cum doreste. Noua formula, in care ar asigura doar serviciile, le nemultumeste. Nici modul in care sunt satisfacute cererile de lemn de foc din padurile de stat nu este viabil, acesta ducand la un alt blocaj in explotarea padurii pentru asigurarea lemnului de foc.


Sursa articol: https://www.focus-energetic.ro
Sursa imagine: http://www.constructosu.eu
10 aprilie 2018