afacerilemn/woodbusinessportal

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
18 Octombrie 2018
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de luxEXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!BIFE-SIM 2018 in casa noua!Lemnul de foc pentru populatie se va scumpiSuprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumiiCum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 aniAsia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnuluiConform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mitMaramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegaleIn timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile crescParlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lorMafia lemnului are radacini in NeamtHolzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationaleCum sunt platiti angajatii din industria lemnuluiCum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratoriSe semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnuluiTargul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrieFrumusetea si utiltatea paletilor din lemnUn camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea PraidCondamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnului

Holzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegaleSablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemnLocuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de focCine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distrugeCum poti proteja pardoseala de exterior din lemnProprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietatiAlt padurar anchetat de politistiPadurile europene ocupa aproximativ jumatate din suprafata continentului

Piscina din lemn - noua moda intalnita la pensiunile din muntii Apuseni

Drone pentru monitorizarea padurilor, realizate la Cluj

Numere false utilizate in furtul de material lemnos

Amenjarea gradinii - cum trebuie sa arate mobilierul potrivit

Doi tineri duc peste hotare afacerea parintilor - realizarea de case din lemn

Codul Silvic - intr-o continua schimbare

Exploatari ilegale intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Moldovita

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Saptamana aceasta s-au desfasurat o serie de activitati pentru prelucrarea lemnului si silvicultura

Unde se duc padurile din tara?

Asociatia Administratorilor de Paduri a stabilit planul pentru 2018

Bile de Sticla pentru Durificare si Curatare Suprafete

Hornbach vinde in continuare lemn taiat ilegal, conform Declic

Centralele pe peleti - alternativa economica si ecologica pentru centralele clasice

O noua metoda de masurare a masei lemnoase- promovata de 2 studenti

Aproape 400 de hectare din Padurea Baneasa sunt scoase la vanzare pe OLX

Cel mai poluat oras din Europa a construit in 6 ani prima padure verticala din lume

Politistii sunt umiliti in instanta de catre localnicii amendati

Cum a disparut lemnul taiat din evidentele Consiliului Judetean?

Castigurile din vanzarea ilegala de lemn incurajeaza hotii sa continue, in ciuda amenzilor

Politist amenintat cu toporul de catre un barbat ce transporta lemn ilegal

Care este cea mai performanta companie de prelucrare a lemnului din Romania?

Holzindustrie Schweighofer isi dezvolta activitatea in Germania

Judetul Suceava - numar in scadere a delictelor silvice

Teatrul Hardelot din Franta - cea mai buna capodopera arhitecturala din lemn

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Noile masuri pentru o industrie sustenabila a lemnului

De ce marile jafuri de lemne nu sunt depistate la fel de repede, precum cele minore?

Camera Deputatilor urmeaza sa decida soarta padurilor virgine

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc Adunarea Generala a Sucursalelor Suceava, Baia Mare, Bistrita si Cluj a Asociatiei Forestierilor din Romania - ASFOR; intrunire organizata pe fondul ingrijorarilor agentilor economici referitoare la situatia actuala a domeniului forestier. Situatia negativa este rezultatul in principal a numeroaselor modificari legislative produse anul trecut.

Una dintre problemele sectorului forestier analizata a fost legata de faptul ca RNP Romsilva a fost obligata sa efectueze un volum ridicat de lucrari de exploatare silvica, peste capacitatea proprie. Acest lucru nu exista pana la modificarile legislative de anul trecut, cand lucrarile respective erau efectuate de agentii economici specializati, care asigurau lemnul de lucru pentru industria de prelucrare primara a lemnului, cat si lemnul de foc pentru populatie.

Vorbim despre sectorul forestier - suta la suta romanesc, care trece printr-o perioada nefasta, iar acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze cu atat mai mult cu cat stim ca, in general, industria tarii este distrusa, iar sectorul forestier este singurul care a ramas.

O schimbare sugerata de Nicolae Tucunul, presedintele ASFOR ar fi eliminarea concurentei neloiale si reasezarea atributiilor RNP Romsilva. Acesta considera ca administrarea si dezvoltarea fondului forestier proprietate publica va fi facuta mult mai bine de RNP Romsilva doar ca administrator si mai putin ca operator economic implicat si in exploatari forestiere.

In plus, pentru asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populatie si a lemnului industrial, presedintele ASFOR propune reanalizarea procentului de recoltare din volumul anual de crestere al fondului forestier. In conditiile in care s-ar respecta procentul de recoltare anual care se practica in Europa, masa lemnoasa exploatata va putea creste in Romania cu 2 - 3 milioane mc.

O alta problema discutata are in vedere eliminarea sau reducerea TVA-ului la lemnul de foc, solicitata pentru a rezolva problema incalzirii. Desi operatorii economici au facut tot posibilul sa asigure lemnul de foc necesar populatiei, din depozitele proprii, unii chiar au facut investitii in despicatoare, paletizoare si instalatii de brichetat, pentru a asigura populatiei lemnul de foc, asa cum il solicita clientul, totusi problema incalzirii nu s-a rezolvat. Si acest lucru s-a intamplat din cauza lipsei materiei prime, multe firme pierzand contracte in judetele deficitare in padure, unde asigurarea lemnului de foc chiar este o problema.

Cu toate ca multe voci ale agentilor economici prezenti in sala afirmau ca domeniul forestier se afla intr-o criza profunda, secretarul de stat considera ca ne aflam doar intr-un blocaj, care trebuie depasit impreuna.


Sursa articol: https://www.monitorulsv.ro
03 aprilie 2018