afacerilemn/woodbusinessportal

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
23 Mai 2018
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Sablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemnLocuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de focCine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distrugeCum poti proteja pardoseala de exterior din lemnProprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietatiAlt padurar anchetat de politistiPadurile europene ocupa aproximativ jumatate din suprafata continentuluiPiscina din lemn - noua moda intalnita la pensiunile din muntii ApuseniDrone pentru monitorizarea padurilor, realizate la ClujNumere false utilizate in furtul de material lemnosAmenjarea gradinii - cum trebuie sa arate mobilierul potrivitDoi tineri duc peste hotare afacerea parintilor - realizarea de case din lemnCodul Silvic - intr-o continua schimbareExploatari ilegale intr-o padure administrata de Ocolul Silvic MoldovitaSectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuseSaptamana aceasta s-au desfasurat o serie de activitati pentru prelucrarea lemnului si silviculturaUnde se duc padurile din tara?Asociatia Administratorilor de Paduri a stabilit planul pentru 2018Bile de Sticla pentru Durificare si Curatare SuprafeteHornbach vinde in continuare lemn taiat ilegal, conform DeclicCentralele pe peleti - alternativa economica si ecologica pentru centralele clasiceO noua metoda de masurare a masei lemnoase- promovata de 2 studentiAproape 400 de hectare din Padurea Baneasa sunt scoase la vanzare pe OLXCel mai poluat oras din Europa a construit in 6 ani prima padure verticala din lumePolitistii sunt umiliti in instanta de catre localnicii amendatiCum a disparut lemnul taiat din evidentele Consiliului Judetean?Castigurile din vanzarea ilegala de lemn incurajeaza hotii sa continue, in ciuda amenzilorPolitist amenintat cu toporul de catre un barbat ce transporta lemn ilegalCare este cea mai performanta companie de prelucrare a lemnului din Romania?Holzindustrie Schweighofer isi dezvolta activitatea in GermaniaJudetul Suceava - numar in scadere a delictelor silvice

Teatrul Hardelot din Franta - cea mai buna capodopera arhitecturala din lemn

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Noile masuri pentru o industrie sustenabila a lemnului

De ce marile jafuri de lemne nu sunt depistate la fel de repede, precum cele minore?

Camera Deputatilor urmeaza sa decida soarta padurilor virgine

Problema lemnului de foc este criticata aspru de Partidul Ecologist Roman

Situatia lemnelor de foc - in continuare sub semnul intrebarii

Arbori uriasi sunt prabusiti peste cetatea Sarmisegetuza, monument UNESCO

Maramuresul - in topul judetelor in care mafia lemnului este de neoprit

Lemn in valoare de aproape 64.000 e lei, confiscati intr-o singura saptamana

Defrisarile din Muntii Apuseni nu se mai opresc

Anul trecut au fost depistate peste 1300 de cazuri de taieri ilegale a arborilor

Evaziune fiscala descoperita la o firma din domeniul prelucrarii lemnului

Oficial, padurile virgine pot fi defrisate

In judetul Brasov nu s-a defrisat ilegal niciun metru patrat de padure

Japonia a proiectat cel mai inalt edificiu de lemn din lume

Jandarmii sunt neputinciosi in fata furturilor de lemn

Proprietarii de paduri risca sa fie batuti pe propriile terenuri

Un nou tip de lemn, la fel de tare ca otelul

Un sat devastat de taieri ilegale de copaci face apel la Organizatia "Salvati padurile"

Masura de silvometru, benefica sau nu pentru proprietarii de paduri?

Ikea isi mareste suprafata forestiera prin achizitia primelor paduri din SUA

Unde sunt padurile de acum 6000 de ani?

Deces in padure, din cauza taierii unui arbore

Bionergy nu mai poate furniza sucevenilor caldura si apa calda pentru multa vreme

Primul smartphone din lume cu carcasa si incarcator din lemn este fabricat in Romania

Arbori taiati din Parcul Natural Putna, din cauza marcarii eronate

Cu padure in proprietate, dar fara lemne

China este cea mai mare tara producatoare si comerciala cu produse silvice

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

Sectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuse

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc Adunarea Generala a Sucursalelor Suceava, Baia Mare, Bistrita si Cluj a Asociatiei Forestierilor din Romania - ASFOR; intrunire organizata pe fondul ingrijorarilor agentilor economici referitoare la situatia actuala a domeniului forestier. Situatia negativa este rezultatul in principal a numeroaselor modificari legislative produse anul trecut.

Una dintre problemele sectorului forestier analizata a fost legata de faptul ca RNP Romsilva a fost obligata sa efectueze un volum ridicat de lucrari de exploatare silvica, peste capacitatea proprie. Acest lucru nu exista pana la modificarile legislative de anul trecut, cand lucrarile respective erau efectuate de agentii economici specializati, care asigurau lemnul de lucru pentru industria de prelucrare primara a lemnului, cat si lemnul de foc pentru populatie.

Vorbim despre sectorul forestier - suta la suta romanesc, care trece printr-o perioada nefasta, iar acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze cu atat mai mult cu cat stim ca, in general, industria tarii este distrusa, iar sectorul forestier este singurul care a ramas.

O schimbare sugerata de Nicolae Tucunul, presedintele ASFOR ar fi eliminarea concurentei neloiale si reasezarea atributiilor RNP Romsilva. Acesta considera ca administrarea si dezvoltarea fondului forestier proprietate publica va fi facuta mult mai bine de RNP Romsilva doar ca administrator si mai putin ca operator economic implicat si in exploatari forestiere.

In plus, pentru asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populatie si a lemnului industrial, presedintele ASFOR propune reanalizarea procentului de recoltare din volumul anual de crestere al fondului forestier. In conditiile in care s-ar respecta procentul de recoltare anual care se practica in Europa, masa lemnoasa exploatata va putea creste in Romania cu 2 - 3 milioane mc.

O alta problema discutata are in vedere eliminarea sau reducerea TVA-ului la lemnul de foc, solicitata pentru a rezolva problema incalzirii. Desi operatorii economici au facut tot posibilul sa asigure lemnul de foc necesar populatiei, din depozitele proprii, unii chiar au facut investitii in despicatoare, paletizoare si instalatii de brichetat, pentru a asigura populatiei lemnul de foc, asa cum il solicita clientul, totusi problema incalzirii nu s-a rezolvat. Si acest lucru s-a intamplat din cauza lipsei materiei prime, multe firme pierzand contracte in judetele deficitare in padure, unde asigurarea lemnului de foc chiar este o problema.

Cu toate ca multe voci ale agentilor economici prezenti in sala afirmau ca domeniul forestier se afla intr-o criza profunda, secretarul de stat considera ca ne aflam doar intr-un blocaj, care trebuie depasit impreuna.


Sursa articol: https://www.monitorulsv.ro
03 aprilie 2018