Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
09 Aprilie 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Odata cu scumpirea lemnului de foc in ultimele 12 luni, proprietarii de case nu mai au acces la acest tip de combustibil, chiar daca unii dintre ei sunt posesori de paduri. Legislatia a facut ca Romsilva sa fie scoasa de la furnizarea acestui produs, pe piata operand acum 3.500 de firme private care comercializeaza lemnul la preturi care sa le aduca si mai mult profit.

Din totalul de locuinte ocupate (peste 7 milioane, conform recensamantului din 2011), 1.175.180 sunt incalzite pe o suprafata de sub 20 de metri patrati adica o bucatarioara. Restul camerelor sunt lasate in frig, pentru ca proprietarii lor, in majoritate pensionari, nu au acces la energie, in special la lemne, combustibil care si-a dublat pretul fata de anul trecut.

Un exemplu elocvent este cel din intorsura Buzaului, polul frigului din Romania: o casa cu doua sobe consuma in sezonul rece 15 metri cubi de lemn. Cu toate ca proprietarii acestei case au mostenit padure, acestia nu primesc de la composesorat decat 7 metri cubi la pretul de 55 de lei metrul cub, din padurea lor. In ceea ce priveste restul de lemn, proprietarii sunt obligati sa il cumpere de la "privat".

Cum a ajuns lemnul, sursa regenerabila, mai scump decat gazul, sursa neregenerabila? Un proprietar de padure din Covasna da 2.385 de lei pentru a trece de sezonul rece, cu cele doua sobe ale lui, pe cand un proprietar de apartament cu patru camere din Bucuresti, cu centrala proprie pe gaz, da aproximativ 1.600 de lei pentru a trece cu bine de sezonul rece, din noiembrie pana in martie, inclusiv.

Dar care sunt factorii care au condus la scumpirea lemnului de foc, un combustibil foarte important in Romania? Un prim factor ar fi legislatia care lasa loc de interpretari. Lemnul de foc este asimilat lemnului pentru biomasa, iar proprietarii de paduri sunt obligati sa predea de pe terenurile lor lemn industrial, in primul rand. Deci, ei nu au acces la lemn de foc de pe terenurile lor, ci doar la "lemn de biomasa".

Un alt factor ar fi acela ca in iarna 2015-2016, Romsilva nu a mai avut dreptul de a vinde lemn de foc decat prin intermediari. Prin urmare, samsarii de lemn, care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, au dublat imediat preturile. Vara trecuta, Guvernul, a trecut responsabilitatea furnizarii lemnului de foc la primarii tocmai ca sa se lipseasca de aceasta problema. Numai ca primarii au incurajat si mai mult samsarii de lemne.


Sursa articol: https://www.libertatea.ro
06 martie 2018