Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
26 Aprilie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...Suceava: transporturi ilegale de lemnForest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduriGuvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de focRomsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgineFurtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industriaMasuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiHolzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegale

Sablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemn

Locuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de foc

Cine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distruge

Cum poti proteja pardoseala de exterior din lemn

Proprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietati

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Lemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabila

Odata cu scumpirea lemnului de foc in ultimele 12 luni, proprietarii de case nu mai au acces la acest tip de combustibil, chiar daca unii dintre ei sunt posesori de paduri. Legislatia a facut ca Romsilva sa fie scoasa de la furnizarea acestui produs, pe piata operand acum 3.500 de firme private care comercializeaza lemnul la preturi care sa le aduca si mai mult profit.

Din totalul de locuinte ocupate (peste 7 milioane, conform recensamantului din 2011), 1.175.180 sunt incalzite pe o suprafata de sub 20 de metri patrati adica o bucatarioara. Restul camerelor sunt lasate in frig, pentru ca proprietarii lor, in majoritate pensionari, nu au acces la energie, in special la lemne, combustibil care si-a dublat pretul fata de anul trecut.

Un exemplu elocvent este cel din intorsura Buzaului, polul frigului din Romania: o casa cu doua sobe consuma in sezonul rece 15 metri cubi de lemn. Cu toate ca proprietarii acestei case au mostenit padure, acestia nu primesc de la composesorat decat 7 metri cubi la pretul de 55 de lei metrul cub, din padurea lor. In ceea ce priveste restul de lemn, proprietarii sunt obligati sa il cumpere de la "privat".

Cum a ajuns lemnul, sursa regenerabila, mai scump decat gazul, sursa neregenerabila? Un proprietar de padure din Covasna da 2.385 de lei pentru a trece de sezonul rece, cu cele doua sobe ale lui, pe cand un proprietar de apartament cu patru camere din Bucuresti, cu centrala proprie pe gaz, da aproximativ 1.600 de lei pentru a trece cu bine de sezonul rece, din noiembrie pana in martie, inclusiv.

Dar care sunt factorii care au condus la scumpirea lemnului de foc, un combustibil foarte important in Romania? Un prim factor ar fi legislatia care lasa loc de interpretari. Lemnul de foc este asimilat lemnului pentru biomasa, iar proprietarii de paduri sunt obligati sa predea de pe terenurile lor lemn industrial, in primul rand. Deci, ei nu au acces la lemn de foc de pe terenurile lor, ci doar la "lemn de biomasa".

Un alt factor ar fi acela ca in iarna 2015-2016, Romsilva nu a mai avut dreptul de a vinde lemn de foc decat prin intermediari. Prin urmare, samsarii de lemn, care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, au dublat imediat preturile. Vara trecuta, Guvernul, a trecut responsabilitatea furnizarii lemnului de foc la primarii tocmai ca sa se lipseasca de aceasta problema. Numai ca primarii au incurajat si mai mult samsarii de lemne.


Sursa articol: https://www.libertatea.ro
06 martie 2018