Maramuresul - in topul judetelor in care mafia lemnului este de neoprit

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
11 Iulie 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Maramuresul - in topul judetelor in care mafia lemnului este de neoprit

Maramuresul - in topul judetelor in care mafia lemnului este de neoprit

Multi dintre voi cunosc Maramuresul prin prisma minunatelor traditii populare, atat de apreciate de turisti din toata lumea. Dar Maramuresul nu se lauda doar cu bogatia culturala, ci si cu un fond forestier de exceptie. Padurile de zona, majoritatea lor fiind reprezentata de arbori seculari de rasinoase, au devenit insa, de la evenimentele din 1989, o atractie deosebita pentru hoti. In 30 de ani, in Maramures s-a format cea mai puternica Mafie a lemnului, iar padurile bogate sunt pe cale de disparitie.

Conform Institutului National de Statistica, aflam ca Maramuresul este judetul care inregistreaza cea mai acuta pierdere a padurilor prin defrisare. Inclusiv valoarea lemnului furat din padurile istorice este imensa, aceasta insumand 4 milioane de euro, doar in 2016, ceea ce reprezinta 45,59% din totalul la nivel national al prejudiciului cauzat de afaceri cu lemn ilegale. Actiunile continue de defrisare au inregistrat cote alarmante, conducand judetul Maramures la pierderea unei suprafate de peste 5.000 de hectare. Acesta a ajuns astfel al doilea judet al tarii care pierde o suprafata atat de insemnata prin furt, dupa Gorj.

Potrivit aceluiasi raport recent publicat de INS, la polul opus Maramuresului se afla judetul Harghita care, se lauda cu o crestere semnificativa a suprafatei ocupate de paduri, cresterea fiind de aproape 35.000 de hectare. Tot in top, se afla si judetul Suceava (2016), care s-a situat pe prima pozitie in ceea ce priveste suprafetele regenerate artificial (ansamblul de lucrari de plantare de puieti, butasi sau de insamantare a unei suprafate de teren cu scopul de a se crea noi arborete, atat pe terenuri forestiere).

Chiar daca se emit in continuu avertismente ca padurile Romaniei sunt distruse de mafioti (implicarea in aceste structuri este la nivel de lideri politici, afaceristi, procurori, politisti, agenti ai serviciilor secrete) si ca pier nestiute sub lantul drujbelor, Senatul a adoptat zilele trecute un proiect de lege care permite defrisarile in zone arii protejate, cu paduri virgine si cvasivirgine.


Sursa articol si imagine: http://silvanews.ro
27 februarie 2018