Cum a fost pacalit un om de afaceri la o licitatie organizata de Romsilva

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
24 Aprilie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...Suceava: transporturi ilegale de lemnForest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduriGuvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de focRomsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgineFurtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industriaMasuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiHolzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegale

Sablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemn

Locuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de foc

Cine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distruge

Cum poti proteja pardoseala de exterior din lemn

Proprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietati

Cum a fost pacalit un om de afaceri la o licitatie organizata de Romsilva

Cum a fost pacalit un om de afaceri la o licitatie organizata de Romsilva

Un om de afaceri din industria lemnului care a participat la o licitatie organizata de o directie silvica din subordinea Romsilva si care a platit un pret dublu fata de pretul de pornire la licitatie, s-a trezit in imposibilitatea de a intra in posesia lemnulul castigat, pe motiv ca nu a putut fi scos din padure in timp util. Totul a inceput in momentul in care omul de afaceri ar fi fost avertizat ca lemnul este pentru altcineva, chiar inainte de inceperea licitatiei. I s-a precizat ca lemnul este pentru firma care trebuie sa scoata materialul lemnos din padure si chiar daca ar castiga licitatia, tot nu va putea intra in posesia lui deoarece firma prestatoare nu-l va scoate din padure.

In luna august 2017, Flavius Stefoni (detinator al firmei SC Artego SRL), a inceput sa caute lemn de foc pentru iarna. Cum singura varianta perfect legala de achizitionare lemn cu factura este Romsilva, mai precis licitatiile organizate de aceasta. El a depus actele pentru un lot din cele peste 100 scoase la licitatie, fiind atras de pretul extrem de mic. Nu intelegea de ce acela era singurul lot sub jumatate de pret fata de restul loturilor. Daca 100 de loturi aveau preturi de incepere a licitatiei de 250 de lei, acest lot avea un pret de 120 de lei.

Dupa ce a primit un numar de telefon al padurarului din zona in care era lemnul, l-a sunat pe reprezentantul Romsilva sa il intrebe cand ar putea sa mearga sa vada lemnele. In acel moment a fost avertizat ca lotul e pregatit pentru altcineva si ca nu ar fi bine sa se prezinte la licitatie deoarece oricum nu va primi niciodata lemnul. Incercand sa discute cu directorul Directiei Silvice Hunedoara pentru a primi lamuriri, Flavius Stefoni a fost tratat cu indiferenta. Imediat a sunat un avocat pentru a se consulta si i s-a recomandat sa participe la licitatie, ca sa vada ce sa intampla apoi.

In cadrul licitatiei la care a participat, patronul firmei Artego a putut observa modul in care firmele participante se inteleg intre ele pentru a oferi un pret cat mai mic. Sustine ca aceste intelegeri existau inclusiv in prezenta angajatilor Romsilva. 90 la suta dintre achizitii s-au facut cu un leu peste sau chiar sub pretul de pornire la licitatie pentru ca legea le permite. Se intelegeau sa nu se bage unul peste altul.

Fiind speriat de avertismentul padurarului, omul de afaceri a asteptat cu inima stransa data de 1 noiembrie, termenul limita pana la care lemnul trebuia sa ii fie pus la dispozitie. Numai ca, cu doar o zi inainte de expirarea termenului de livrare, Directia Silvica Hunedoara ii trimite firmei din Timisoara o adresa prin care anunta ca poate pune la dispozitie doar jumatate din cantitatea licitata, care poate fi livrata incepand cu 6.11.2017, la 5 zile dupa expirarea termenului de livrare. Se pare ca la termenul la care s-a angajat sa puna lemnul la dispozitie, Directia Silvica Hunedoara avea doar jumatate din cantitatea castigata de firma din Timisoara.

De parca nu era de ajuns, Directia Silvica Hunedoara a trimis, in data de 9 noiembrie 2017 o noua adresa firmei Artego in care societatea este informata ca, intrucat nu s-a dat curs cererii de prelungire a termenului de livrare, transmisa in 3 noiembrie pe o adresa de email, contractul inceteaza in data de 11 noiembrie. In conditiile in care la termenul de livrare prevazut in contract Directia Silvica nu a putut livra decat jumatate din cantitatea licitata, firma a fost informata ca pierde garantia de buna executie pe motiv ca nu a ridicat materialul lemnos la data expirarii contractului. Evident ca a urmat rezilierea contactului, iar firma nu a mai putut intra in posesia lemnului.

Dupa ce a fost contactat de Adevarul, un reprezentant al Directiei Silvice Hunedoara l-a sunat pe Flavius Stefoni, spunandu-i ca se poate rezolva problema si isi poate primi lemnul, chiar daca i-a fost reziliat contractul. Evident ca timisoreanul a declinat oferta, analizand posibilitatea de a merge in instanta pentru a solicita despagubiri.
 

Sursa articol: http://adevarul.ro
15 ianuarie 2018