Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
22 Octombrie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018Garda Forestiera Brasov, perchezitionataBilant sumbru: 4 padurari ucisi in 2019Locuri de munca disponibile in Iasi pentru industria lemnuluiA fost desemnat padurarul anului 2019Invatamant dual pentru industria lemnuluiGandacul de scoarta provoaca pierderi de 1,7 miliarde euro padurilor din CehiaColegiul Silvic din Gurghiu, gazda Concursului National de Competente in SilviculturaBentonita Sodica PREMIUM: cea mai buna bentonita din lume pentru piese cu geometrii complexe in turnatoriiSilvicultorii din Republica Moldova isi sarbatoresc Ziua profesionalaCum sa alegi furnizorul de materiale si echipamente de sablareProtest al silvicultorilor, pe 24 septembrieSilvicultorii ne reamintesc ca fiecare arbore conteazaDumitru Blaga, CEO Simex, este noul vicepresedinte la APMRMANIFESTARILE INTERNATIONALE ALE SILVICULTORILOR BAILE FELIX, 12-13 SEPTEMBRIE 2019Modelul de ocol silvic privat - un esec provocat de primarii din Caras SeverinIncediu de amploare la o fabrica de mobila din OradeaCrestere a utilizarii lemnului in Marea BritanieCercetarea in silvicultura pe marginea prapastiei dar directorul incaseaza un venituri uriaseO suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de foc

Planteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018

Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acte

Ministerul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgine

Lemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019

Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegale

Lipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvic

Adunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania

Workshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia Kronospan

Holzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la Radauti

Peste 85% din productia de mobila romaneasca merge la export

Marele jaf din paduri, incurajat de Guvern

Alba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euro

Zeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegal

Pretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...

Suceava: transporturi ilegale de lemn

Forest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduri

Guvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de foc

Romsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgine

Furtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industria

Masuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

De la lemnul de foc pana la esentele mai mult sau mai putin pretioase folosite la constructia de mobila, preturile variaza in functie de cerere si oferta. Exploatarea acestei resurse are regulile sale, care ar trebui sa respecte insa ecologia. Aici incep problemele in Romania. Si nu numai.

Ca si in politica, afaceristii si organizatiile neguvernamentale de mediu au pozitii aparent ireconciliabile. Fiecare parte isi sustine propriul adevar, in flagranta contradictie cu al celeilalte parti.

Pe de o parte, reprezentantii mediului de afaceri sustin ca in Romania lemnul abunda, astfel ca excedentul format, in ritmul actual de exploatare, va duce poate la acoperirea intregii tari, in urmatoarele decenii, cu paduri de nepatruns. In viitor, codrii seculari, peste 100 de ani, vor fi ceva obisnuit in Carpatii Romaniei.

Pe de alta parte, ONG-urile de mediu sustin contrariul. Pe 25 decembrie, o cautare Google pe cuvantul-cheie "jaful padurilor" a dat 93.600 de rezultate. Campania aceasta are un succes imens, echipe mobile urmarind traseurile transporturilor cu busteni de la locul taierii pana la livrarea in tara sau in strainatate.

In business, valoarea adaugata mare e facuta de firmele ce produc mobila de serie mare, iar restul lemnului se exporta brut. In acest timp, afaceristii si ONG-urile se acuza reciproc in continuare. In Romania, reprezentanti de frunte ai mediului de afaceri sustin ca organizatiile neguvernamentale "vorbesc numai prostii".

Daca continuam in aceeasi directie, nu ajungem nicaieri. Pentru ca un sistem sa fie stabil, e nevoie de trei puncte de sprijin. Adam Smith, in "Avutia Natiunilor", afirma ca acestea sunt fortele statului, ale pietei si ale societatii civile. In acest caz, din ecuatie parca ar lipsi statul.


Sursa articol: http://romanialibera.ro
Sursa imagine: http://specialarad.ro
4 ianuarie 2018