Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
06 Iunie 2020
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

CREDITE SUBVENTIONATE PENTRU SUSTINEREA SI DEZVOLTAREA IMM-urilorChina: reforma in 4.855 de ferme forestiereNoul placaj de la KronospanLa Comanesti se intinde cea mai mare fabrica de panel din intreaga lumeCea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania va fi organizata in primavara anului viitor, cu ocazia Lunii PaduriiInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare in SilviculturaEgger a investit 6,5 milioane euro in noi tehnologii de productie la fabrica de la Radauti, SuceavaRepublica Moldova: Guvernul ia in calcul reluarea exportului de masa lemnoasaTargu-Muresul risca sa isi piarda traditia de prelucrare a lemnuluiDirectorul InstitutuluiPamirco si Salmir Impex vor furniza traverse din lemn catre CFRMinistrul Mediului ia in calcul interzicerea exportului de lemn in afara UEAfacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorieRepublica Moldova: salariile angajatilor din industria lemnului ar putea creste cu 15-16 la sutaSuceava: In primele 10 luni ale anului, Romsilva a vandut cele mai mari volume de lemn pentru focGrupul Holzindustrie Schweighofer va fi redenumit HS Timber GroupRomsilva a vandut populatiei lemn pentru foc la un pret mediu de 180 de lei pe mc, fara TVARomsilva a organizat seminarul cu temaPadurarii vor fi inarmati cu armament de serviciuPovestea unei masini din lemn construita de Peter Szabo, un tamplar din MuresTentaculele mafiei lemnului se intind pana in RusiaTrimisi in fata comisiei de etica dupa comunicarea cantitatii reale de lemn disparut din padurile RomanieiKronstadt R.A. implementeaza un proiect pentru punerea in valoare a padurilor urbane si periurbaneViorica Dancila vrea sa rezolve problema taierii ilegale a padurilor din taraGigantul de mobila Momax deschide la Oradea al 76-lea magazinProducatorii de mobila din Romania isi rezerva dreptul de a actiona in instanta orice incercare de defaimare a acestui sectorSuceava: controale la firmele din industria lemnuluiKronospan: investitie de cca. 8 milioane euro intr-o instalatie de procesare si prelucrare deseuri lemnoaseLemn de foc putin si scump in NeamtBrazilia: defrisari record in padurea amazonianaAdministratorii Parcului National Retezat au raspuns informatiilor lansate de jurnalistii Netflix

AFP avertizeaza asupra fenomenului de neoprit de taiere ilegala a padurilor din Romania

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: PSD a decis sa saboteze vechiul sistem SUMAL

Ungaria a lansat un program national de impadurire

40.000 de pomi de Craciun, din care 26.000 din specia brad si 14.000 din specia molid

UE, masuri impotriva defrisarilor ilegale

Prahova: 275 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 267.034 de lei

200 de absolventi ai facultatilor de silvicultura din Romania au sustinut concursul de angajare in cadrul Romsilva

Egger a infiintat o clasa de invatamant dual in parteneriat cu un liceu din orasul Suceava

Pretul lemnului de foc la Iasi

Echipa Netflix, agresata de taietorii de lemne din Romania in timp ce filma un documentar

Memoriu despre agresiunile asupra personalului silvic din cadrul Romsilva

Arad: ieftinire cu 17 la suta a lemnului de foc

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, in centrul unui scandal in PNL

Padurile din Romania in atentia presei internationale

Noul sistem SUMAL

Romsilva a prezentat oferta de masa lemnoasa pentru productia 2020

Kelemen Hunor propune stoparea exportului de masa lemnoasa bruta pentru urmatorii 10 ani

Bistrita-Nasaud, printre judetele cu cele mai multe taieri ilegale de paduri

Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producator de mobil din Italia, vine la Baia Mare

Protocol de colaborare pentru promovarea Sistemului de Certificare Forestiera

Schweighofer a vandut actiunile detinute la Bioenergy Suceava SA

In Romania, se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn

Protestul silvicultorilor: "Vrem sa muncim in siguranta"

Asistatii sociali au plantat zeci de hectare de padure

Miranda Kerr si-a lansat prima colectie de mobila

3 hectare de padure au ars

ICFF si WantedDesign Manhattan impart casa in 2020

Companii din silvicultura, in top 100 CCIR 2018

Garda Forestiera Brasov, perchezitionata

Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

De la lemnul de foc pana la esentele mai mult sau mai putin pretioase folosite la constructia de mobila, preturile variaza in functie de cerere si oferta. Exploatarea acestei resurse are regulile sale, care ar trebui sa respecte insa ecologia. Aici incep problemele in Romania. Si nu numai.

Ca si in politica, afaceristii si organizatiile neguvernamentale de mediu au pozitii aparent ireconciliabile. Fiecare parte isi sustine propriul adevar, in flagranta contradictie cu al celeilalte parti.

Pe de o parte, reprezentantii mediului de afaceri sustin ca in Romania lemnul abunda, astfel ca excedentul format, in ritmul actual de exploatare, va duce poate la acoperirea intregii tari, in urmatoarele decenii, cu paduri de nepatruns. In viitor, codrii seculari, peste 100 de ani, vor fi ceva obisnuit in Carpatii Romaniei.

Pe de alta parte, ONG-urile de mediu sustin contrariul. Pe 25 decembrie, o cautare Google pe cuvantul-cheie "jaful padurilor" a dat 93.600 de rezultate. Campania aceasta are un succes imens, echipe mobile urmarind traseurile transporturilor cu busteni de la locul taierii pana la livrarea in tara sau in strainatate.

In business, valoarea adaugata mare e facuta de firmele ce produc mobila de serie mare, iar restul lemnului se exporta brut. In acest timp, afaceristii si ONG-urile se acuza reciproc in continuare. In Romania, reprezentanti de frunte ai mediului de afaceri sustin ca organizatiile neguvernamentale "vorbesc numai prostii".

Daca continuam in aceeasi directie, nu ajungem nicaieri. Pentru ca un sistem sa fie stabil, e nevoie de trei puncte de sprijin. Adam Smith, in "Avutia Natiunilor", afirma ca acestea sunt fortele statului, ale pietei si ale societatii civile. In acest caz, din ecuatie parca ar lipsi statul.


Sursa articol: http://romanialibera.ro
Sursa imagine: http://specialarad.ro
4 ianuarie 2018