Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
26 Aprilie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...Suceava: transporturi ilegale de lemnForest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduriGuvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de focRomsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgineFurtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industriaMasuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiHolzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegale

Sablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemn

Locuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de foc

Cine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distruge

Cum poti proteja pardoseala de exterior din lemn

Proprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietati

Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

De la lemnul de foc pana la esentele mai mult sau mai putin pretioase folosite la constructia de mobila, preturile variaza in functie de cerere si oferta. Exploatarea acestei resurse are regulile sale, care ar trebui sa respecte insa ecologia. Aici incep problemele in Romania. Si nu numai.

Ca si in politica, afaceristii si organizatiile neguvernamentale de mediu au pozitii aparent ireconciliabile. Fiecare parte isi sustine propriul adevar, in flagranta contradictie cu al celeilalte parti.

Pe de o parte, reprezentantii mediului de afaceri sustin ca in Romania lemnul abunda, astfel ca excedentul format, in ritmul actual de exploatare, va duce poate la acoperirea intregii tari, in urmatoarele decenii, cu paduri de nepatruns. In viitor, codrii seculari, peste 100 de ani, vor fi ceva obisnuit in Carpatii Romaniei.

Pe de alta parte, ONG-urile de mediu sustin contrariul. Pe 25 decembrie, o cautare Google pe cuvantul-cheie "jaful padurilor" a dat 93.600 de rezultate. Campania aceasta are un succes imens, echipe mobile urmarind traseurile transporturilor cu busteni de la locul taierii pana la livrarea in tara sau in strainatate.

In business, valoarea adaugata mare e facuta de firmele ce produc mobila de serie mare, iar restul lemnului se exporta brut. In acest timp, afaceristii si ONG-urile se acuza reciproc in continuare. In Romania, reprezentanti de frunte ai mediului de afaceri sustin ca organizatiile neguvernamentale "vorbesc numai prostii".

Daca continuam in aceeasi directie, nu ajungem nicaieri. Pentru ca un sistem sa fie stabil, e nevoie de trei puncte de sprijin. Adam Smith, in "Avutia Natiunilor", afirma ca acestea sunt fortele statului, ale pietei si ale societatii civile. In acest caz, din ecuatie parca ar lipsi statul.


Sursa articol: http://romanialibera.ro
Sursa imagine: http://specialarad.ro
4 ianuarie 2018