afacerilemn/woodbusinessportal

Sunt lemne de foc in Bihor sau nu sunt?

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
13 Decembrie 2017
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Cateva ponturi despre cum poti curata si ingriji parchetulPolitistii sunt fara aparare in fata agresiunilor hotilor de lemneDelapidare, fals intelectual si taiere ilegala de arbori in AlbaTendintele in materie de design interior pentru 2018Inca un hot de lemne prins de Scutul PaduriiPretul lemnelor de foc - din ce in ce mai ridicatSunt lemne de foc in Bihor sau nu sunt?De ce sa alegi parchetul stratificatJafurile de lemne, din ce in ce mai compromiseUn tanar din Moldova castiga bani transformand deseurile in energieLemnul de foc s-a scumpit excesiv, iar industria mobliei a intrat in declinIkea a obtinut un profit de 3 miliarde de euro, in scadere fata de anii precedentiVolumul de masa lemnoasa a crescut, desi Romania se confrunta cu probele majoreOferta de lemn din fondul forestier, proprietate publica, a crescut cu 20 de procenteTot mai multe accidente de munca in silvicultura si exploatari foretiereRomsilva pune lemnul la vanzare la un pret foarte bun - 151 lei pentru mcCarute si autovechicule pline cu lemn furat, descoperite de politistii din SalajExportam lemn, in loc sa vindem mobila la un pret mai mareIn judetul Cluj s-au plantat 3.500 de puieti pentru a stopa alunecarile de teren si inundatiilePadurile pazite - cele mai atacate de furturi. Personalul silvic este implicat si el.Contraventii peste contraventii in SuceavaJafurile din paduri nu pot fi oprite de Directia Silvica NeamtAmendat de politisti, dupa ce a fugit din masina in care transporta ilegal lemneFost brigardier - acuzat de sateni ca fura din padurile si terenurile acestoraPolitia a stricat planurile hotilor de brazi din ClujCalifornia isi revine cu greu dupa incendiile de padureCel mai mare restaurant din lemn din Europa Centrala a fost facut scrumAngajat al unei firme de exploatare forestiera prins in timp ce transporta ilegal lemneIn mai putin de o saptamana, politistii au intocmit 110 dosare penaleCare este cel mai indicat lemn pentru semineuS-au dublat actiunile ilegale de exploatare a lemnului in Banat

Si banatenii sunt pusi pe fapte mari: sambata vor planta o noua padure

Vechea groapa de gunoi din Ploiesti este inlocuita cu o padure tanara

Camioane pline cu lemne au fost filmate in timp ce transportau lemne ilegal

Amenzi usturatoare pentru transporturi ilegale de material lemnos

Scoala profesionala din industria lemnului din Targu-Mures sarbatoreste 125 de ani de existenta

O noua padure apare la marginea autostrazii dintre Sibiu si Saliste

Lemn confiscat in Mures in valoare de peste 10.000 de lei

Record mondial de paduri incediate in anul 2016

Un padurar din Reghin a fost batut crunt de hotii de lemne

Deputatul PSD Ioan Terea vrea sa simplifice regulamentul de valorificare a lemnelor de foc

O parte din padurarii si politistii din Valcea fac echipa cu hotii de lemne

Grupul Schweighofer - un exemplu in ceea ce priveste protejarea padurilor virgine

Romanii din sudul tarii sunt nevoiti sa se incalzeasca cu lemne din Bulgaria

Jumatate din fondul forestier national este detinut de catre stat

Criza lemnelor de foc este adancita de PSD

Sute de voluntari au plantat in Timisoara 3000 de copaci

Producatorii romani de mobilier din lemn vor sa exporte

Producatorii de mobila din lemn au strategii coerente de export

Un nou incendiu la Kronospan Sebes

Lemnul de foc este tot mai scump si mai greu de gasit

Situatie de alerta: incediile de padure din zone intregi din Europa si America au facut scrum vegetatia si fauna

Termenul pentru Prima impadurire a fost prelungit pana pe 17 noiembrie

Castigatorii Burselor Schweighofer

Compensatii in bani pentru proprietarii de paduri din zonele protejate

Mobila din lemn masiv - un trend fara varsta

Oamenii n-au lemne de foc, iar autoritatile ard gazul

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Criza de lemne de foc loveste in continuare gospodariile

Furtunile au distrus suprafete intregi de padure in toata tara

Sunt lemne de foc in Bihor sau nu sunt?

Sunt lemne de foc in Bihor sau nu sunt?

Situatie paradoxala in Bihor. Judetul se confrunta cu o criza de lemne de foc, in timp ce sute de mii de copaci zac doborati in zonele montane. Vorbim de aproape o jumatate de milion de metri cubi de lemn pusi la pamant de furtuna violenta din septembrie. Timp de doua luni, specialistii Directiei Silvice au inventariat o parte din arborii rupti si abia in aceasta luna au inceput licitatiile pentru valorificarea lemnului.

Furtuna din luna septembrie a facut ravagii in padurile din Bihor. Sute de hectare au fost distruse, iar specialistii Directiei Silvice au avut nevoie de doua luni ca sa inventarieze cea mai mare parte din pagube. Insa pana atunci, bihorenii se confrunta cu o criza a lemnelor de foc. Cea mai mare parte din copacii taiati din padurile de stat este vanduta marilor procesatori si mai putin de o treime ajunge la institutii publice: scoli, primarii, ocoale silvice. Asa se face ca populatia cauta sa cumpere din alte surse, la preturi mult mai mari.

Pretul de exploatare al unui metru cub de lemn din padurile de stat este cuprins intre 90 si 100 de lei. Primariile il vand cu 130 de lei, in timp ce la comerciantii privati valoarea ajunge la peste 250 de lei.

Singura veste buna este aceea ca hotii de lemne nu au putut actiona in voie. Fiindca padurile doborate de furtuna se afla in zone greu accesibile, furturile au fost putine, insa au fost in continuare taieri de paduri ilegale. Aproape 60 de infractiuni si peste 220 de contraventii au fost date in primele zece luni ale anului. Au fost taiati 550 de metri cubi de lemn, in valoare de aproape 180 de mii de lei.


Sursa articol: http://www.digi24.ro
07 decembrie 2017