afacerilemn/woodbusinessportal

Deputatul PSD Ioan Terea vrea sa simplifice regulamentul de valorificare a lemnelor de foc

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
24 Noiembrie 2017
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Romsilva pune lemnul la vanzare la un pret foarte bun - 151 lei pentru mcCarute si autovechicule pline cu lemn furat, descoperite de politistii din SalajExportam lemn, in loc sa vindem mobila la un pret mai mareIn judetul Cluj s-au plantat 3.500 de puieti pentru a stopa alunecarile de teren si inundatiilePadurile pazite - cele mai atacate de furturi. Personalul silvic este implicat si el.Contraventii peste contraventii in SuceavaJafurile din paduri nu pot fi oprite de Directia Silvica NeamtAmendat de politisti, dupa ce a fugit din masina in care transporta ilegal lemneFost brigardier - acuzat de sateni ca fura din padurile si terenurile acestoraPolitia a stricat planurile hotilor de brazi din ClujCalifornia isi revine cu greu dupa incendiile de padureCel mai mare restaurant din lemn din Europa Centrala a fost facut scrumAngajat al unei firme de exploatare forestiera prins in timp ce transporta ilegal lemneIn mai putin de o saptamana, politistii au intocmit 110 dosare penaleCare este cel mai indicat lemn pentru semineuS-au dublat actiunile ilegale de exploatare a lemnului in BanatSi banatenii sunt pusi pe fapte mari: sambata vor planta o noua padureVechea groapa de gunoi din Ploiesti este inlocuita cu o padure tanaraCamioane pline cu lemne au fost filmate in timp ce transportau lemne ilegalAmenzi usturatoare pentru transporturi ilegale de material lemnosScoala profesionala din industria lemnului din Targu-Mures sarbatoreste 125 de ani de existentaO noua padure apare la marginea autostrazii dintre Sibiu si SalisteLemn confiscat in Mures in valoare de peste 10.000 de leiRecord mondial de paduri incediate in anul 2016Un padurar din Reghin a fost batut crunt de hotii de lemneDeputatul PSD Ioan Terea vrea sa simplifice regulamentul de valorificare a lemnelor de focO parte din padurarii si politistii din Valcea fac echipa cu hotii de lemneGrupul Schweighofer - un exemplu in ceea ce priveste protejarea padurilor virgineRomanii din sudul tarii sunt nevoiti sa se incalzeasca cu lemne din BulgariaJumatate din fondul forestier national este detinut de catre statCriza lemnelor de foc este adancita de PSD

Sute de voluntari au plantat in Timisoara 3000 de copaci

Producatorii romani de mobilier din lemn vor sa exporte

Producatorii de mobila din lemn au strategii coerente de export

Un nou incendiu la Kronospan Sebes

Lemnul de foc este tot mai scump si mai greu de gasit

Situatie de alerta: incediile de padure din zone intregi din Europa si America au facut scrum vegetatia si fauna

Termenul pentru Prima impadurire a fost prelungit pana pe 17 noiembrie

Castigatorii Burselor Schweighofer

Compensatii in bani pentru proprietarii de paduri din zonele protejate

Mobila din lemn masiv - un trend fara varsta

Oamenii n-au lemne de foc, iar autoritatile ard gazul

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Criza de lemne de foc loveste in continuare gospodariile

Furtunile au distrus suprafete intregi de padure in toata tara

Mobilierul din lemn - tendinte favorabile la nivel global

8,2 milioane de metri cubi de lemn din 45.000 de hectare au fost pusi la pamant de furtuni in Polonia

A 38-a editie gazduita de targurile FIMMA-MADERALIA va avea loc in februarie 2018

Evenimentul principal din Africa de Nord pentru lemn si masinarii de prelucrarea lemnului

Brunell - Marile incendii cresc preturile pentru cherestea in America

In ciuda interdictiei cheresteaua continua sa treaca frontiera

Cheresteaua si casele din lemn pe trendul crescator al pietei imobiliare

In Brazilia, piata de cherestea si produse din lemn este in crestere

Studiu SUA - cresterea de 12% a suprafetelor impadurite datorita industriei lemnului

Piata globala de cherestea si produse din lemn

Arhitectii incep sa prefere utilizarea lemnului in constructii

ChinaWoodExpo editia a 4-a 2017

Exploatarea forestiera este la minimele istorice in Elvetia

Constructii din lemn de pana la 18 etaje in America de Nord

O noua biserica spectaculoasa realizata din lemn

Deputatul PSD Ioan Terea vrea sa simplifice regulamentul de valorificare a lemnelor de foc

Deputatul PSD Ioan Terea vrea sa simplifice regulamentul de valorificare a lemnelor de foc

Director al Directiei Silvice Sibiu timp de aproape 10 ani si sef de ocol silvic de peste 15 ani, deputatul social-democrat Ioan Terea, sustine ca problema lemnului de foc pentru populatie este cauzata de legislatia excesiv de stufoasa elaborata de Guvernul Ciolos. El precizeaza insa ca lucrurile se vor schimba de anul viitor.

Deputatul considera ca problema crizei de lemne a aparut din cauza regulamentului de valorificare a masei lemnoase facut de tehnocrati. In plus, o directiva a Uniunii Europene nu te mai lasa sa vinzi lemn la populatie pe picior. Acest lemn trebuie sa fie fasonat. Lemnul fasonat se poate exploata in regie proprie, cu utilajele proprii. Dar Regia Nationala a Padurilor nu are o capacitate de exploatare care sa depaseasca mai mult de un milion si ceva de metri cubi. Pentru restul se face licitatie pentru prestari servicii exploatare, dar nimeni nu s-a gandit ca lemnul de foc rezulta din partizi de slaba calitate.

De aici nu rezulta mult lemn de lucru care sa fie valorificat in industrie, plus ca cel disponibil este mai scump. Iar acest lemn de foc este marunt, iar randamentul celui care exploateaza este foarte mic, de aceea, cine vine sa-ti faca servicii de exploatare iti cere un pret foarte mare ca sa ti-l scoata, sa-l fasoneze si sa-l puna langa drum sa-l vinzi. Si sa nu uitam ca majoritatea vor sa exploateze partizi care au lemn mult si bun, iar valoarea este mai mare.

"Pana anul trecut n-a existat criza lemnului. Culmea e ca si acum lemn este suficient, doar ca nu mai exista pe piata. Cand esti obligat ca aproape totul sa fie scos la licitatie pe picior, pe agentul economic care adjudeca licitatia nu-l poti obliga sa vanda lemn de foc la populatie. E lemnul lui, face ce vrea. Il vinde la o firma care toaca lemnul si face OSB la un pret foarte bun. si vinde tot lemnul la o singura firma, nu se mai complica cu persoanele fizice...Este o presiune fantastica acum pe padurile tarii. Nu se poate pune la dispozitie lemn de foc, atunci se fura. Alta solutie nu este. Vorbim in localitatile cu populatie mai putin educata, sa zic. Oamenii nu au ce face decat sa fure." a declarat Ioan Terea.

Deputatul mai mentioneaza ca se lucreaza la o initiativa legislava, mai precis la simplificarea legislatiei. Mai precis, se urmareste introducerea unei derogari prin care lemnul de foc sa se poate vinde direct, nu prin licitatie. La licitatie vin firme, unde o firma care cumpar 500, o mie de metri cubi face cu lemnul face ce vrea. Din acest motiv creste si pretul.


Sursa: http://www.turnulsfatului.ro
13 noiembrie 2017