afacerilemn/woodbusinessportal

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
12 Decembrie 2017
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Inca un hot de lemne prins de Scutul PaduriiPretul lemnelor de foc - din ce in ce mai ridicatSunt lemne de foc in Bihor sau nu sunt?De ce sa alegi parchetul stratificatJafurile de lemne, din ce in ce mai compromiseUn tanar din Moldova castiga bani transformand deseurile in energieLemnul de foc s-a scumpit excesiv, iar industria mobliei a intrat in declinIkea a obtinut un profit de 3 miliarde de euro, in scadere fata de anii precedentiVolumul de masa lemnoasa a crescut, desi Romania se confrunta cu probele majoreOferta de lemn din fondul forestier, proprietate publica, a crescut cu 20 de procenteTot mai multe accidente de munca in silvicultura si exploatari foretiereRomsilva pune lemnul la vanzare la un pret foarte bun - 151 lei pentru mcCarute si autovechicule pline cu lemn furat, descoperite de politistii din SalajExportam lemn, in loc sa vindem mobila la un pret mai mareIn judetul Cluj s-au plantat 3.500 de puieti pentru a stopa alunecarile de teren si inundatiilePadurile pazite - cele mai atacate de furturi. Personalul silvic este implicat si el.Contraventii peste contraventii in SuceavaJafurile din paduri nu pot fi oprite de Directia Silvica NeamtAmendat de politisti, dupa ce a fugit din masina in care transporta ilegal lemneFost brigardier - acuzat de sateni ca fura din padurile si terenurile acestoraPolitia a stricat planurile hotilor de brazi din ClujCalifornia isi revine cu greu dupa incendiile de padureCel mai mare restaurant din lemn din Europa Centrala a fost facut scrumAngajat al unei firme de exploatare forestiera prins in timp ce transporta ilegal lemneIn mai putin de o saptamana, politistii au intocmit 110 dosare penaleCare este cel mai indicat lemn pentru semineuS-au dublat actiunile ilegale de exploatare a lemnului in BanatSi banatenii sunt pusi pe fapte mari: sambata vor planta o noua padureVechea groapa de gunoi din Ploiesti este inlocuita cu o padure tanaraCamioane pline cu lemne au fost filmate in timp ce transportau lemne ilegalAmenzi usturatoare pentru transporturi ilegale de material lemnos

Scoala profesionala din industria lemnului din Targu-Mures sarbatoreste 125 de ani de existenta

O noua padure apare la marginea autostrazii dintre Sibiu si Saliste

Lemn confiscat in Mures in valoare de peste 10.000 de lei

Record mondial de paduri incediate in anul 2016

Un padurar din Reghin a fost batut crunt de hotii de lemne

Deputatul PSD Ioan Terea vrea sa simplifice regulamentul de valorificare a lemnelor de foc

O parte din padurarii si politistii din Valcea fac echipa cu hotii de lemne

Grupul Schweighofer - un exemplu in ceea ce priveste protejarea padurilor virgine

Romanii din sudul tarii sunt nevoiti sa se incalzeasca cu lemne din Bulgaria

Jumatate din fondul forestier national este detinut de catre stat

Criza lemnelor de foc este adancita de PSD

Sute de voluntari au plantat in Timisoara 3000 de copaci

Producatorii romani de mobilier din lemn vor sa exporte

Producatorii de mobila din lemn au strategii coerente de export

Un nou incendiu la Kronospan Sebes

Lemnul de foc este tot mai scump si mai greu de gasit

Situatie de alerta: incediile de padure din zone intregi din Europa si America au facut scrum vegetatia si fauna

Termenul pentru Prima impadurire a fost prelungit pana pe 17 noiembrie

Castigatorii Burselor Schweighofer

Compensatii in bani pentru proprietarii de paduri din zonele protejate

Mobila din lemn masiv - un trend fara varsta

Oamenii n-au lemne de foc, iar autoritatile ard gazul

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Criza de lemne de foc loveste in continuare gospodariile

Furtunile au distrus suprafete intregi de padure in toata tara

Mobilierul din lemn - tendinte favorabile la nivel global

8,2 milioane de metri cubi de lemn din 45.000 de hectare au fost pusi la pamant de furtuni in Polonia

A 38-a editie gazduita de targurile FIMMA-MADERALIA va avea loc in februarie 2018

Evenimentul principal din Africa de Nord pentru lemn si masinarii de prelucrarea lemnului

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Sectorul de mobila se afla in continua crestere, fiind cel mai performant dupa sectorul IT. Acest lucru incurajeaza tinerii designeri sa inoveze in domeniu, mai ales ca miza este destul de mare, cei mai buni dintre ei reusind sa castige sute sau chiar mii de euro dintr-un singur obiect. Acestia aleg sa adopte tehnici traditionale de lucru cu lemnul sau merg pe piese noi, cu mai multe functii. Dar exista si cazuri in care traditia merge la pachet cu elementele moderne.

Sectorul economic care vizeaza industria mobilei este sustinut de CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei) din cel putin 2 motive: unul ar fi acela ca sectorul de mobila are un potential enorm si poate genera venturi considerabile, iar al doilea motiv se refera la a tine piept crizei lemnului.

Faptul ca industria mobilei a evoluat e sustinut de cifre concrete: VAT-ul este de 55%, al doilea dupa sectorul IT (care este de 57%); soldul favorabil import-export a fost in anul precedent de 1,6 miliarde de euro, surclasand orice alt sector la acest capitol. Mai mult decat atat, sectorul industriei mobilei detine in capitalul autohton 52%, pretul/tona la export fiind cu mult mai mare fata de cel de la import.

Avand un potential atat de mare, industria mobilei trebuie sa se concentreze pe atragerea de forta de munca calificata, de resursa umana dedicata acestui domeniu de activitate care se afla la granita dintre meserie si arta. Este necesara identifiarea de solutii la nivelul competitivitatii mondiale.

Potivit Adrianei Petcu (secretar de stat din Ministerul Apelor si Padurilor) industria mobilei este una cu totul speciala, dar ca se confrunta cu numeroase probleme. In ciuda tuturor evenimentelor nefaste, anul 2016 s-a incheiat cu cresteri pe majoritatea planurilor: productia industriala a crescut cu 6,7%, exporturile cu 7,3%, consumul intern cu 13,4%, iar numarul angajatilor din industrie s-a majorat cu aproape 4%. Toate aceste realizari reprezinta rezultatul profesionalismului, onestitatii si dedicarii de care au dat dovada producatorii de mobilier, dar si a produselor de calitate superioara, competitive pe piata internationala.

Inovatia in online este vazuta ca viitorul industriei mobile. Magazinele online sunt poate cea mai importanta inovatie privind vanzarile. Astfel, tot mai multe companii investesc in perfectionarea magazinelor virtuale, acordand beneficii celor care cumpara online. Potrivit unui studiu realizat de CSIL (Centrul pentru Studii Industriale de la Milano), o tendinta care se manifesta tot mai accentuat in preferintele clientilor este de a petrece timp pe site doar atunci cand exista reduceri. Astfel ca oferirea unor servicii intr-un timp cat mai scurt, dar si introducerea unor planuri de loialitate devin esentiale in ecuatia succesului.

Industria mobilei are viitor, dar sunt necesare anumite corectii. In primul rand, producatorii de mobila ar trebui sa aiba suficienta masa lemnoasa de calitate pe care sa o prelucreze. Pentru aceasta, Regia Nationala a Padurilor ar trebui sa respecte Codul Silvic, al carui principiu esential il constituie valorificarea superioara a masei lemnoase, acesta fiind urmat de prelucrarea locala. A doua problema este lipsa participarii la targuri si expozitii internationale. Asociatia Producatorilor de Mobila sprijina firmele sa mearga la targuri internationale, dar nu detine fonduri pentru organizarea licitatiilor. Si a treia problema, poate cea mai importanta, este lipsa fortei de munca calificate.

Cu toate aceste impedimente, un sector cu o contributie atat de mare la economia tarii, nu poate decat sa fie pe drumul cel bun. In sectorul de mobila lucreza in prezent 62.000 de persoane, piesele de mobilier fiind exportate in 40 de tari. Potrivit analistilor, pe o piata estimata la 700 de milioane de euro pana in 2019, cei care vor reusi sa profite de inovatiile tehnologice si sa-si aleaga partenerii potriviti, vor avea sanse de evolutie pe o piata tot mai competitiva.

Surse:
http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/sectorul-de-mobila-cel-mai-performant-dupa-it-ce-profit-fac-ateliere-cu-tehnici-tradic-ionale.html
https://psnews.ro/se-poate-tine-piept-crizei-lemnului-ccir-sprijina-industria-mobilei-189161/
http://www.businessmagazin.ro/ready-business/inovatia-in-online-reprezinta-viitorul-industriei-mobilei-16117639
https://www1.agerpres.ro/economie/2017/03/30/brasov-industria-de-mobila-sta-bine-si-are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03>are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03
https://www1.agerpres.ro/economie/2017/03/30/brasov-industria-de-mobila-sta-bine-si-are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03
Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei
Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei
28 septembrie 2017