afacerilemn/woodbusinessportal

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
19 Octombrie 2017
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Oamenii n-au lemne de foc, iar autoritatile ard gazulIndustria mobilei - a doua industrie de referinta a RomanieiCriza de lemne de foc loveste in continuare gospodariileFurtunile au distrus suprafete intregi de padure in toata taraMobilierul din lemn - tendinte favorabile la nivel global8,2 milioane de metri cubi de lemn din 45.000 de hectare au fost pusi la pamant de furtuni in PoloniaA 38-a editie gazduita de targurile FIMMA-MADERALIA va avea loc in februarie 2018Evenimentul principal din Africa de Nord pentru lemn si masinarii de prelucrarea lemnuluiBrunell - Marile incendii cresc preturile pentru cherestea in AmericaIn ciuda interdictiei cheresteaua continua sa treaca frontieraCheresteaua si casele din lemn pe trendul crescator al pietei imobiliareIn Brazilia, piata de cherestea si produse din lemn este in crestereStudiu SUA - cresterea de 12% a suprafetelor impadurite datorita industriei lemnuluiPiata globala de cherestea si produse din lemnArhitectii incep sa prefere utilizarea lemnului in constructiiChinaWoodExpo editia a 4-a 2017Exploatarea forestiera este la minimele istorice in ElvetiaConstructii din lemn de pana la 18 etaje in America de NordO noua biserica spectaculoasa realizata din lemnPeste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO7 case din lemn vechi de 100 de ani construite in judetul GorjTaxele pentru 2018 raman incerteChina construieste primul oras padure in lupta impotriva poluariiForestry Wood 2017 Bruxelles Agro & FoodConstruit din lemn - primul sat plutitor din RomaniaModificari in privinta impozitelor si salariului minim pe economieIdei inedite bazate pe reciclarea paletilor din lemnExportul de mobila - de 10 ani intr-o continua crestereLegislatia lemnului e pe calea cea buna pentru o exploatare sustenabila ?Casele de lemn au devenit mai mult decat un trend actualCum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Transportul ilegal de lemn se sanctioneaza cu amenzi crescute chiar si de 10 ori

Peste 20% crestere in industria de mobila

Romania creste salariul minim pe economie la 1450 RON

Peste 4000 de viori s-au oprit la Toplita

BIFE-SIM 2016: Conferinta de Design

BIFE-SIM 2016 - evenimentul-etalon al industriei mobilei!

S-a lansat Inspectorul Padurilor - aplicatie pentru smartphone

Doliu national de trei zile in memoria victimelor atentatului de la Nisa

Analiza evolutiei salariului mediu net din productia de mobila in perioada 2007-2016

Greenpeace Romania: Legislatia din domeniul forestier lasa loc de interpretare

Cartel in industria lemnului din Alba si Hunedoara

A construi cu lemn, castigatorii 2016

Se asteapta o scadere a industriei de cherestea

Holzindustrie Schweighofer primeste o noua certificare internationala FSC

Republica Moldova: Ministerul Mediului solicita sistarea temporara a exportului

Romania a vandut in 2015 mobila in Marea Britanie in valoare de 136 de milioane de euro

Braila: aviz nefavorabil pentru scoaterea din fondul forestier a 13 hectare din padurea Stejaru

Aproape 800 de hectare de padure vor fi reimpadurite de Directia Silvica Maramures in acest an

Nou protest al forestierilor in Suceava

Executivul va modifica, prin hotarare de guvern, regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica

Mobila romaneasca tot mai cautata in Germania

Consiliul Concurentei face recomandari pentru criza de la Romsilva

Premierul Dacian Ciolos si-a trimis Corpul de Control peste Romsilva

Romsilva acuza Ministerul Mediului si guvernul pentru de situatia creata pe piata lemnului

Industria lemnului a iesit in strada din cauza pretului de pornire pentru achizitia materiei lemnoase

Peste 3.500 de reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul forestier au protestat in fata guvernului

Cea mai ampla miscare de protest a agentilor economici din industria lemnului va avea loc saptamana aceasta in Capitala

Comunicat de presa ASFOR: miting de protest al forestierilor

Forum International Bois Construction 2016

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Sectorul de mobila se afla in continua crestere, fiind cel mai performant dupa sectorul IT. Acest lucru incurajeaza tinerii designeri sa inoveze in domeniu, mai ales ca miza este destul de mare, cei mai buni dintre ei reusind sa castige sute sau chiar mii de euro dintr-un singur obiect. Acestia aleg sa adopte tehnici traditionale de lucru cu lemnul sau merg pe piese noi, cu mai multe functii. Dar exista si cazuri in care traditia merge la pachet cu elementele moderne.

Sectorul economic care vizeaza industria mobilei este sustinut de CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei) din cel putin 2 motive: unul ar fi acela ca sectorul de mobila are un potential enorm si poate genera venturi considerabile, iar al doilea motiv se refera la a tine piept crizei lemnului.

Faptul ca industria mobilei a evoluat e sustinut de cifre concrete: VAT-ul este de 55%, al doilea dupa sectorul IT (care este de 57%); soldul favorabil import-export a fost in anul precedent de 1,6 miliarde de euro, surclasand orice alt sector la acest capitol. Mai mult decat atat, sectorul industriei mobilei detine in capitalul autohton 52%, pretul/tona la export fiind cu mult mai mare fata de cel de la import.

Avand un potential atat de mare, industria mobilei trebuie sa se concentreze pe atragerea de forta de munca calificata, de resursa umana dedicata acestui domeniu de activitate care se afla la granita dintre meserie si arta. Este necesara identifiarea de solutii la nivelul competitivitatii mondiale.

Potivit Adrianei Petcu (secretar de stat din Ministerul Apelor si Padurilor) industria mobilei este una cu totul speciala, dar ca se confrunta cu numeroase probleme. In ciuda tuturor evenimentelor nefaste, anul 2016 s-a incheiat cu cresteri pe majoritatea planurilor: productia industriala a crescut cu 6,7%, exporturile cu 7,3%, consumul intern cu 13,4%, iar numarul angajatilor din industrie s-a majorat cu aproape 4%. Toate aceste realizari reprezinta rezultatul profesionalismului, onestitatii si dedicarii de care au dat dovada producatorii de mobilier, dar si a produselor de calitate superioara, competitive pe piata internationala.

Inovatia in online este vazuta ca viitorul industriei mobile. Magazinele online sunt poate cea mai importanta inovatie privind vanzarile. Astfel, tot mai multe companii investesc in perfectionarea magazinelor virtuale, acordand beneficii celor care cumpara online. Potrivit unui studiu realizat de CSIL (Centrul pentru Studii Industriale de la Milano), o tendinta care se manifesta tot mai accentuat in preferintele clientilor este de a petrece timp pe site doar atunci cand exista reduceri. Astfel ca oferirea unor servicii intr-un timp cat mai scurt, dar si introducerea unor planuri de loialitate devin esentiale in ecuatia succesului.

Industria mobilei are viitor, dar sunt necesare anumite corectii. In primul rand, producatorii de mobila ar trebui sa aiba suficienta masa lemnoasa de calitate pe care sa o prelucreze. Pentru aceasta, Regia Nationala a Padurilor ar trebui sa respecte Codul Silvic, al carui principiu esential il constituie valorificarea superioara a masei lemnoase, acesta fiind urmat de prelucrarea locala. A doua problema este lipsa participarii la targuri si expozitii internationale. Asociatia Producatorilor de Mobila sprijina firmele sa mearga la targuri internationale, dar nu detine fonduri pentru organizarea licitatiilor. Si a treia problema, poate cea mai importanta, este lipsa fortei de munca calificate.

Cu toate aceste impedimente, un sector cu o contributie atat de mare la economia tarii, nu poate decat sa fie pe drumul cel bun. In sectorul de mobila lucreza in prezent 62.000 de persoane, piesele de mobilier fiind exportate in 40 de tari. Potrivit analistilor, pe o piata estimata la 700 de milioane de euro pana in 2019, cei care vor reusi sa profite de inovatiile tehnologice si sa-si aleaga partenerii potriviti, vor avea sanse de evolutie pe o piata tot mai competitiva.

Surse:
http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/sectorul-de-mobila-cel-mai-performant-dupa-it-ce-profit-fac-ateliere-cu-tehnici-tradic-ionale.html
https://psnews.ro/se-poate-tine-piept-crizei-lemnului-ccir-sprijina-industria-mobilei-189161/
http://www.businessmagazin.ro/ready-business/inovatia-in-online-reprezinta-viitorul-industriei-mobilei-16117639
https://www1.agerpres.ro/economie/2017/03/30/brasov-industria-de-mobila-sta-bine-si-are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03>are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03
https://www1.agerpres.ro/economie/2017/03/30/brasov-industria-de-mobila-sta-bine-si-are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03
Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei
Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei
28 septembrie 2017