Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
24 Aprilie 2019
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

O suta de stejari au fost plantati la Horezu, in judetul ValceaRomsilva va furniza direct populatiei, in anul 2018, 1,7 milioane metri cubi lemn de focHolzindustrie Schweighofer a facut public primul sau Raport de SustenabilitateUE pregateste masuri drastice impotriva defrisarilor din RomaniaLemn de foc online prin Directia Silvica VasluiCe mobilier alegi pentru a fi in pas cu modaSalariul mediu net a crescut la 2.688 lei10.000 de mc de lemn a fost furat, in ultimii patru ani, din padurile de pe Valea LotrioareiProtest fata de proiectul de aprobare a defrisarii a peste 56 de hectare de padure in comuna Certeju de SusJYSK Romania dubleaza suprafata de padure plantata la SotangaDirectia Silvica Suceava scoate la vanzare o cantitate de 69.463 de metri cubi de lemn de focPlanteaza in Romania: 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018Metoda uluitoare prin care se fura lemne cu acteMinisterul Apelor si Padurilor a anuntat ce se intampla cu 21.000 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgineLemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie 2019Directorul general al Holzindustrie Scweighofer Romania despre TIMFLOW, sistemul de prevenire al taierilor ilegaleLipsa fortei calificate de munca incepe sa se faca simtita si in sectorul silvicAdunarea generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din RomaniaWorkshop cu cei 16 finalisti selectati in cursa internationala pentru bursa oferita de Fundatia KronospanHolzindustrie Schweighofer a organizat o noua consultare publica, la RadautiPeste 85% din productia de mobila romaneasca merge la exportMarele jaf din paduri, incurajat de GuvernAlba: exporturi in valoare de 1,3 miliarde euroZeci de hectare de paduri virgine din Sibiu au fost taiate ilegalPretul lemnului se tot dubleaza, de la un an la altul...Suceava: transporturi ilegale de lemnForest Guardians - o noua aplicatie pentru a descoperi taierile ilegale de paduriGuvernul este incapabil sa rezolve problema lemnelor de focRomsilva acuzata de complicitate la defrisarile padurilor virgineFurtul masiv de lemne din Romania afecteaza grav industriaMasuri de diminuare a crizei lemnului de foc pentru populatie

In timp ce Austria vinde busteni in Romania, Romania exporta mobila de lux

EXPO MOBILA 1 noiembrie - 4 noiembrie 2018

BIFE-SIM 2018, spectacol de forme, tendinte si idei!

BIFE-SIM 2018 in casa noua!

Lemnul de foc pentru populatie se va scumpi

Suprafetele de paduri sunt in expansiune in tarile bogate ale lumii

Cum s-au extins culturile de salcie energetica chiar si de 10 ori in ultimii 3 ani

Asia, SUA si Europa - tendinte in ceea ce priveste industria lemnului

Conform IFN, sloganul "ramanem fara paduri" este un mit

Maramuresul ramane si anul acesta in topul taierilor ilegale

In timp ce exporturile de lemn si pluta scad, importurile cresc

Parlamentul este presat de marii procesatori de lemn sa modifice un articol in favoarea lor

Mafia lemnului are radacini in Neamt

Holzindustrie Schweighofer - in vizorul procurorilor

25 de activisti au spus stop exploatarilor in parcurile nationale

Cum sunt platiti angajatii din industria lemnului

Cum a ajuns lemnul sa declanseze un razboi intre autoritati, proprietari si prelucratori

Se semnaleaza un posibil blocaj pe piata lemnului

Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie

Frumusetea si utiltatea paletilor din lemn

Un camion de 13 tone incarcat cu cherestea a luat foc in localitatea Praid

Condamnati penal in urma actiunilor de evaziune fiscala intreprinse la o firma din industria lemnuluiHolzindustrie Schweighofer - investitie de peste 1 milion de euro pentru lupta impotriva taierilor ilegale

Sablarea cu grit abraziv, solutia optima pentru curatarea suprafetelor de lemn

Locuitorii din Sacele au depus deja cererile pentru lemne de foc

Cine ar fi trebuit sa protejeze padurea, de fapt o distruge

Cum poti proteja pardoseala de exterior din lemn

Proprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietati

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Sectorul de mobila se afla in continua crestere, fiind cel mai performant dupa sectorul IT. Acest lucru incurajeaza tinerii designeri sa inoveze in domeniu, mai ales ca miza este destul de mare, cei mai buni dintre ei reusind sa castige sute sau chiar mii de euro dintr-un singur obiect. Acestia aleg sa adopte tehnici traditionale de lucru cu lemnul sau merg pe piese noi, cu mai multe functii. Dar exista si cazuri in care traditia merge la pachet cu elementele moderne.

Sectorul economic care vizeaza industria mobilei este sustinut de CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei) din cel putin 2 motive: unul ar fi acela ca sectorul de mobila are un potential enorm si poate genera venturi considerabile, iar al doilea motiv se refera la a tine piept crizei lemnului.

Faptul ca industria mobilei a evoluat e sustinut de cifre concrete: VAT-ul este de 55%, al doilea dupa sectorul IT (care este de 57%); soldul favorabil import-export a fost in anul precedent de 1,6 miliarde de euro, surclasand orice alt sector la acest capitol. Mai mult decat atat, sectorul industriei mobilei detine in capitalul autohton 52%, pretul/tona la export fiind cu mult mai mare fata de cel de la import.

Avand un potential atat de mare, industria mobilei trebuie sa se concentreze pe atragerea de forta de munca calificata, de resursa umana dedicata acestui domeniu de activitate care se afla la granita dintre meserie si arta. Este necesara identifiarea de solutii la nivelul competitivitatii mondiale.

Potivit Adrianei Petcu (secretar de stat din Ministerul Apelor si Padurilor) industria mobilei este una cu totul speciala, dar ca se confrunta cu numeroase probleme. In ciuda tuturor evenimentelor nefaste, anul 2016 s-a incheiat cu cresteri pe majoritatea planurilor: productia industriala a crescut cu 6,7%, exporturile cu 7,3%, consumul intern cu 13,4%, iar numarul angajatilor din industrie s-a majorat cu aproape 4%. Toate aceste realizari reprezinta rezultatul profesionalismului, onestitatii si dedicarii de care au dat dovada producatorii de mobilier, dar si a produselor de calitate superioara, competitive pe piata internationala.

Inovatia in online este vazuta ca viitorul industriei mobile. Magazinele online sunt poate cea mai importanta inovatie privind vanzarile. Astfel, tot mai multe companii investesc in perfectionarea magazinelor virtuale, acordand beneficii celor care cumpara online. Potrivit unui studiu realizat de CSIL (Centrul pentru Studii Industriale de la Milano), o tendinta care se manifesta tot mai accentuat in preferintele clientilor este de a petrece timp pe site doar atunci cand exista reduceri. Astfel ca oferirea unor servicii intr-un timp cat mai scurt, dar si introducerea unor planuri de loialitate devin esentiale in ecuatia succesului.

Industria mobilei are viitor, dar sunt necesare anumite corectii. In primul rand, producatorii de mobila ar trebui sa aiba suficienta masa lemnoasa de calitate pe care sa o prelucreze. Pentru aceasta, Regia Nationala a Padurilor ar trebui sa respecte Codul Silvic, al carui principiu esential il constituie valorificarea superioara a masei lemnoase, acesta fiind urmat de prelucrarea locala. A doua problema este lipsa participarii la targuri si expozitii internationale. Asociatia Producatorilor de Mobila sprijina firmele sa mearga la targuri internationale, dar nu detine fonduri pentru organizarea licitatiilor. Si a treia problema, poate cea mai importanta, este lipsa fortei de munca calificate.

Cu toate aceste impedimente, un sector cu o contributie atat de mare la economia tarii, nu poate decat sa fie pe drumul cel bun. In sectorul de mobila lucreza in prezent 62.000 de persoane, piesele de mobilier fiind exportate in 40 de tari. Potrivit analistilor, pe o piata estimata la 700 de milioane de euro pana in 2019, cei care vor reusi sa profite de inovatiile tehnologice si sa-si aleaga partenerii potriviti, vor avea sanse de evolutie pe o piata tot mai competitiva.

Surse:
http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/sectorul-de-mobila-cel-mai-performant-dupa-it-ce-profit-fac-ateliere-cu-tehnici-tradic-ionale.html
https://psnews.ro/se-poate-tine-piept-crizei-lemnului-ccir-sprijina-industria-mobilei-189161/
http://www.businessmagazin.ro/ready-business/inovatia-in-online-reprezinta-viitorul-industriei-mobilei-16117639
https://www1.agerpres.ro/economie/2017/03/30/brasov-industria-de-mobila-sta-bine-si-are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03>are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03
https://www1.agerpres.ro/economie/2017/03/30/brasov-industria-de-mobila-sta-bine-si-are-viitor-spune-presedintele-asociatiei-producatorilor-din-romania-18-40-03
Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei
Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei
28 septembrie 2017