afacerilemn/woodbusinessportal

Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
20 Septembrie 2017
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Mobilierul din lemn - tendinte favorabile la nivel global8,2 milioane de metri cubi de lemn din 45.000 de hectare au fost pusi la pamant de furtuni in PoloniaA 38-a editie gazduita de targurile FIMMA-MADERALIA va avea loc in februarie 2018Evenimentul principal din Africa de Nord pentru lemn si masinarii de prelucrarea lemnuluiBrunell - Marile incendii cresc preturile pentru cherestea in AmericaIn ciuda interdictiei cheresteaua continua sa treaca frontieraCheresteaua si casele din lemn pe trendul crescator al pietei imobiliareIn Brazilia, piata de cherestea si produse din lemn este in crestereStudiu SUA - cresterea de 12% a suprafetelor impadurite datorita industriei lemnuluiPiata globala de cherestea si produse din lemnArhitectii incep sa prefere utilizarea lemnului in constructiiChinaWoodExpo editia a 4-a 2017Exploatarea forestiera este la minimele istorice in ElvetiaConstructii din lemn de pana la 18 etaje in America de NordO noua biserica spectaculoasa realizata din lemnPeste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO7 case din lemn vechi de 100 de ani construite in judetul GorjTaxele pentru 2018 raman incerteChina construieste primul oras padure in lupta impotriva poluariiForestry Wood 2017 Bruxelles Agro & FoodConstruit din lemn - primul sat plutitor din RomaniaModificari in privinta impozitelor si salariului minim pe economieIdei inedite bazate pe reciclarea paletilor din lemnExportul de mobila - de 10 ani intr-o continua crestereLegislatia lemnului e pe calea cea buna pentru o exploatare sustenabila ?Casele de lemn au devenit mai mult decat un trend actualCum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificatTransportul ilegal de lemn se sanctioneaza cu amenzi crescute chiar si de 10 oriPeste 20% crestere in industria de mobilaRomania creste salariul minim pe economie la 1450 RONPeste 4000 de viori s-au oprit la Toplita

BIFE-SIM 2016: Conferinta de Design

BIFE-SIM 2016 - evenimentul-etalon al industriei mobilei!

S-a lansat Inspectorul Padurilor - aplicatie pentru smartphone

Doliu national de trei zile in memoria victimelor atentatului de la Nisa

Analiza evolutiei salariului mediu net din productia de mobila in perioada 2007-2016

Greenpeace Romania: Legislatia din domeniul forestier lasa loc de interpretare

Cartel in industria lemnului din Alba si Hunedoara

A construi cu lemn, castigatorii 2016

Se asteapta o scadere a industriei de cherestea

Holzindustrie Schweighofer primeste o noua certificare internationala FSC

Republica Moldova: Ministerul Mediului solicita sistarea temporara a exportului

Romania a vandut in 2015 mobila in Marea Britanie in valoare de 136 de milioane de euro

Braila: aviz nefavorabil pentru scoaterea din fondul forestier a 13 hectare din padurea Stejaru

Aproape 800 de hectare de padure vor fi reimpadurite de Directia Silvica Maramures in acest an

Nou protest al forestierilor in Suceava

Executivul va modifica, prin hotarare de guvern, regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica

Mobila romaneasca tot mai cautata in Germania

Consiliul Concurentei face recomandari pentru criza de la Romsilva

Premierul Dacian Ciolos si-a trimis Corpul de Control peste Romsilva

Romsilva acuza Ministerul Mediului si guvernul pentru de situatia creata pe piata lemnului

Industria lemnului a iesit in strada din cauza pretului de pornire pentru achizitia materiei lemnoase

Peste 3.500 de reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul forestier au protestat in fata guvernului

Cea mai ampla miscare de protest a agentilor economici din industria lemnului va avea loc saptamana aceasta in Capitala

Comunicat de presa ASFOR: miting de protest al forestierilor

Forum International Bois Construction 2016

Posibil protest al forestierilor in fata Guvernului

Romsilva: fundamentarea preturilor masei lemnoase a fost riguroasa si obiectiva

Posch: Despicatoare lemn - SplitMaster

Ministrul Mediului: Garzile Forestiere trebuie sa fie un fel de DNA al padurilor; exista buget pentru marirea numarului de angajati

Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO

Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO

Conform celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului desfasurate in Cracovia, mai mult de 24.000 de hectare de paduri de fag din tara au intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Initiativa includerii siturilor apartine Ministerului Apelor si Padurilor, care in urma cu 3 ani a semnat un protocol de colaborare cu Regia Nationala a Apelor si Padurilor – Romsilva, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Silvicultura ”Marin Dracea” si organizatiile de mediu WWF - Programul Dunare - Carpati si Greenpeace Romania.

Vorbind de cifre exacte, se pare ca 24.679,4 hectare de paduri virgine au fost declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural. Dintre acestea, 24.341,3 de hectare sunt in proprietatea publica a statului si adminstrate de Romsilva, restul de 338,1 fiind in proprietate privata.

Siturile administrate de Romsilva sunt in:
- Parcul National Domogled - Valea Cernei
- Parcul National Semenic – Cheile Carasului
- Parcul National Cheile Nerei – Beusnita
- Parcul National Cozia
- Codrii seculari Slatioara
- Grosii Tiblesului
- Codrii Strambu-Baiuti
- Codrul secular Sinca

In prezent, Regia Nationala a Padurilor a inclus alte 10.000 de hectare de padure in Patrimoniul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, continuand procesul de identificare si a altora.

Acesta includere a padurilor virgine de fag nationale in patrimoniul UNESO este o veste foarte buna pentru noi deoarece reprezinta o recunoastere a faptului ca Romania detine paduri extrem de valoroase, bine administrate si protejate.

Numai in Codrul secular Sinca exista exemplare de arbori la 1 an pana la 400 de ani. Aici se gaseste cel mai inalt exemplar de fag din Europa de 55,1 metri.

Tocmai pentru a pastra neatinsa padurea virgina, silvicultorii de la Sinca au restrictionat accestul in zona. Zeci de turisti, majoritatea straini sunt fascinati de aceasta bogatie naturala, intrucat in tarile din care provin ei padurile sunt gospodarite. Astfel, acestia vad natura in toata splendoarea ei, cum functioneaza atunci cand omul nu intervine absolut deloc. Pentru ca s-au marcat diverse trasee turistice (de aproximativ 3 ore), turistii se pot ghida astfel prin toata padurea, putund vedea arbusti, vai de o frumusete rara, dar si animale salbatice. Cea mai intinsa padure virgina din Romania se afla pe Vaile Cernei si Nerei, din Banat.

O data cu includerea in Patrimoniul UNESCO, proprietarii pot accesa mai usor fonduri europene pentru punerea in valoarea a codrilor. Bineinteles ca aceasta inscriere vine si cu respectarea unor conditii obligatorii pentru conservarea padurilor virgine (masuri de protejare impotriva taierilor ilegale, defrisarilor). Trebuie sa demonstram ca suntem capabili sa pastram acest mediu extraordinar, care include mii de specii, prin excluderea interventiilor invadatoare, asa cum s-a intamplat in ultimii ani in Romania.

In ceea ce priveste Patrimoniul Mondial UNESCO, acesta gazduieste peste 75 de milioane de hectare de padure (de la 18 hectare in Vallée de Mai, Seychelles la 8,8 milioane de hectare in Lacul Baikal, Federatia Rusa). Aceast patrimoniu reprezinta de 1,5 ori suprafata Frantei si peste 13% din totalul padurilor protejate de categoria I-IV din inteaga lume.

De actualitate este implicarea exercitata de UNESCO in estomparea exploatarii forestiere ilegale din padurea Bialowieza din Polonia. Presiunea exercitata este cu atat mai mare cu cat ONU si Comisia Europeana sunt ingrijorati de cresterea imensa si ilegala de exploatare forestiera in cea mai veche padure din Europa. Aceasta padure gazduieste sute de animale rare si valoroase si plante protejate, iar continuarea defrisarii constituie o amenintare grava la adresa ecosistemului sau pretios si a biodiversitatii.

Padurea Bialowieza a fost inclusa in Patrimoniul Mondial, avand eticheta de cea mai bine conservata padure primara din Europa. Din perspectiva guvernului polonez, este necesara eliminarea copacilor "morti" atacati de gandacul de scoarta. Insa oganizatiile de mediu si oamenii de stiinta nu sunt de acord cu aceasta intrucat considera ca epidemia cauzata de gandacul de scoarta este un fenomen natural. Reprezinta o parte a proceselor interconectate care garanteaza dinamica corecta a padurii si asigura o reprezentare a speciilor in proportii corecte. Copacii morti sunt o sursa esentiala de hrana si adapost pentru multe specii rare, care sunt importante pentru retinerea apei, fiind astfe esentiale pentru sanatatea padurilor.

Si Parcul National Donana (Spania) este amenintat. Terenurile umede din acest parc sunt unul dintre cele mai unice si bogate medii din Europa si au intrat in componenta patrimoniului mondial in 1994. Acum habitatele sale diverse precum mlastinile, plajele, dunele si lagunele, dar si biodiversitatea exceptionala (peste 75% din specii de pasari pe cale de dispartie) sunt amenintate. Motivele: extractia excesiva de apa pentru agricultura si dragarea raului Guadalquivir, redeschiderea minei Aznalcollar, la care se adauga 4 proiecte de extractie a gazelor.

Aceste probleme cu care se confrunta UNESCO, dar si multe altele au fost discutate pe 12 iulie, incercand remedierea lor si ajungerea la un acord comun cu institutiile de guvernamant a tarilor in care se regasesc siturile componente ale patrimoniului mondial. Cea de 41-a sesiune a inscris 21 de situri noi pe Lista Patrimoniului Mondial. Printre acestea s-au numarat 18 situri culturale si 3 naturale.

Defrisarea reprezinta o problema nu numai pentru UNESCO, ci pentru fiecare dintre noi, intrucat este necesar sa protejam intregul ecosistem atat pentru noi, pentru a ne bucura de bogatiile acestuia, dar si gandindu-ne la celelalte vietuitoare, la plante, dar mai ales, la generatiile viitoare.

Sursa:
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/padurile-virgine-de-fag-din-romania-au-intrat-in-patrimoniul-mondial-unesco-cele-mai-multe-sunt-in-banat.html
http://whc.unesco.org/en/forests/
https://www.clientearth.org/unesco-european-commission-pile-pressure-polish-government-illegall-logging-bialowieza-forest/
http://en.unesco.org/41whc
Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO
Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO
Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO
Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO
Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania au intrat in patrimoniul UNESCO
13 iulie 2017