afacerilemn/woodbusinessportal

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
22 Februarie 2018
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Jandarmii sunt neputinciosi in fata furturilor de lemnProprietarii de paduri risca sa fie batuti pe propriile terenuriUn nou tip de lemn, la fel de tare ca otelulUn sat devastat de taieri ilegale de copaci face apel la Organizatia "Salvati padurile"Masura de silvometru, benefica sau nu pentru proprietarii de paduri?Ikea isi mareste suprafata forestiera prin achizitia primelor paduri din SUAUnde sunt padurile de acum 6000 de ani?Deces in padure, din cauza taierii unui arboreBionergy nu mai poate furniza sucevenilor caldura si apa calda pentru multa vremePrimul smartphone din lume cu carcasa si incarcator din lemn este fabricat in RomaniaArbori taiati din Parcul Natural Putna, din cauza marcarii eronateCu padure in proprietate, dar fara lemneChina este cea mai mare tara producatoare si comerciala cu produse silviceAmendata pentru ca a avut "tupeul" sa sune de 2 ori la 112 pentru ca a sesizat transporturi ilegale cu lemnUn bistritean iesit la pensie da nastere unor jucarii din lemn impresionanteAnul trecut, Romania si-a redus exporturile de lemn si pluta, comparativ cu 2016Ucis de un copac, in timp ce aduna lemne pe raza unui ocol silvicO noua campanie de constientizare a efectelor taierilor ilegale de arbori15 procese au fost castigate de Directia Silvica Suceava, in defavoarea unitatilor de cultAutoritatile vor sa taie padurea din Sarmisegetuza Regia, intinsa pe mai mult de 17 hectareFabrica de prelucrare a lemnului din Reghin se asteapta la cifra de afaceri de 190 milioane de euro25.000 de hectare de padure vor fi plantati din martie in nordul AnglieiFrati prinsi de politisti, in timp ce incercau sa scoata ilegal lemn din padureArhitectii ajuta la pastrarea identitatii Maramuresului istoricIn 2017, Romsiva a plantat puieti forestieri cu 8% peste programul anual prestabilitCum a fost pacalit un om de afaceri la o licitatie organizata de RomsilvaO multime de amenzi in urma controalelor la regimul silvicSectorul forestier se afla in prag de faliment - sunt necesare modificari urgenteHectarele de padure din Retezat revendicate de o familie austriaca starnesc contoverse15 perchezitii domiciliare in Dambovita din cauza taierilor ilegale de lemneTrimis in judecata pentru ca a ajutat un ocol silvic sa preia teren forestier din proprietatea a 3 comune

INS a publicat bilantul taierilor de paduri pentru 2016

Holzindustrie Schweighofer acorda burse pentru sprijinirea celor mai buni studenti

Avocata trimisa in judecata pentru complicitate la luare de mita

Actiuni noi pentru depistarea si pedepsirea ilegalitatilor silvice in Maramures

Craioveni in inchisoare pentru falsificare de documente, in obtinerea ilegala de paduri

Proprietarii de paduri nu sunt interesati de serviciile gratuite de paza oferite de stat

FIMMA-MADERALIA te asteapta in februarie la cea de-a 38-a editie

Exporturile de lemn - in top in judetul Covasna

De ce ar trebui sa alegi brichetele din lemn in locul combustibililor clasici

Romania este importator net de busteni

Noi drumuri forestiere in Brasov

Avem nevoie de o centura verde in jurul Capitalei si noi o distrugem

Controverse in ceea ce priveste lemnul de foc in Romania

Ministrul Apelor si Padurilor si-a dat demisia

Unde a condus scumpirea lemnelor de foc

Hotii de lemne iau in gluma amenzile

Venituri neafectate de modificarile legislative la Holzindustrie Schweighofer

Bilantul pe 2017 in ceea ce priveste cantitatile de lemn confiscate in Mures

Gabriela Firea si Dan Tudorache vor sa taie padurea Baneasa in doua

Strivit de utilaj la locul de munca

Mobilierul din lemn de stejar - o alegere perfecta

Producatorii de mobilier vor sa se extinda si pe piata externa

Cum solutionam criza lemnelor de foc? - o problema din ce in ce mai acuta

Trei munti au fost retrocedati ileagal de o sigura companie

Casa mobila si ecologica - un trend ce ia amploare

Infractiuni de fals la o societate din industria lemnului

Brazi confiscati si in Harghita

Tineri de 23 si 19 ani, prinsi de politisti in timp ce sustrageau brazi

Paulownia - arborele cu cea mai rapida crestere din lume

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Taierea de material lemnos in mod ilicit nu reprezinta o problema recenta cu care se confrunta Romania. Desi au fost cautate diverse cai de diminuare si chiar eliminare a acestei probleme majore, totusi sistemul ce se ocupa cu urmarirea de material lemnos (SUMAL) se dovedeste ineficient. Cantitati substantiale de lemn sunt transportate fara acte in regula.

Mai mult decat atat, Guvernul a amanat pana la data de 21 octombrie 2017 termenul de intrare in vigoare a normelor care stabilesc cadrul legal privind SUMAL. Explicatia este urmatoarea: e nevoie de timp suplimentar pentru toate demersurile legale ce privesc sistemul. SUMAL are grija ca transportul de lemn sa se desfasoare intr-o maniera transparenta. Potrivit acestuia, transportul de material lemnos ar trebui sa fie monitorizat intr-un anumit fel. Ocoalele silvice au capatat posibilitatea sa vada in timp real toate transporturile de material lemnos care se fac pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, operatorii economici detinatori de depozite de lemn au putut utiliza informatiile introduse in raportarile interne de catre SUMAL.

Din pacate, acest lucru nu se aplica in totalitate. Desi au fost lansate mai multe aplicatii printre care si "Inspectorul Padurii" si "Radarul Padurii", nu se vad modificari majore. Cifrele sunt ingrijoratoare: in anul 2016 aproape 24.000 de metri cubi de lemn a fost taiat ilegal in padurile din Neamt, Iasi, Bacau, Botosani si Suceava. Numai in aceste zone au fost aplicate peste 800 de contraventii.

Acest sistem de monitorizare a transportului de lemn are dezavantaje majore. In primul rand, un utilizator nu poate verifica daca acele coordonate ale sistemului SUMAL sunt exacte deoarece se inregistreaza doar coordonatele dispozitivului mobil. Asta nu inseamna ca si camionul ce transportata material lemnos se afla in acelasi loc cu telefonul sau tableta unde s-a efectuat inregistrarea. In al doilea rand, site-ul “Inspectorul Padurii” inregistreaza erori, multe dintre avizele afisate fiind inregistrate cu devieri de cativa kilometri. La acestea se adauga si mai multe dezavantaje.

"Inspectorul Padurii" reprezinta o activitate de prezentare a activitatii de exploatare de material lemnos. Aceasta aplicatie poate fi descarcata pe telefon de fiecare dintre noi. Prin intermediul acesteia se poate verifica daca un anumit camion asigura transportul de lemn de foc si nu numai, legal. Portalalul reprezinta o metoda automata de identificare a taierilor ilegale de lemn. Modul de functionare a aplicatiei e relativ simplu. (https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor)

Desi se practica in continuare transportul ilegal de material lemnos, totusi exista eforturi de la Guvern si nu numai pentru combaterea acestui tip de transport. In perioada 13-19 ianuarie au fost organizate sesiuni de pregatire cu personalul aflat in cadrul GF (Garda Forestiera) cu scopul de a vedea modul de utilizare a aplicatiilor incluse in cadru SUMAL pentru imbunatatirea acestuia. De asemenea, in intervalul 20 ianuarie-31 martie, utilizatorii au testat toate aplicatiile sistemului reglementate prin HG 1004/2016.

Datorita eficientizarii sistemului “Radarul Padurilor”, cantitatea de lemn transportat sau comercializat ilegal a cunoscut o scadere semnificativa. S-a imbunatatit sistemul de control pentru verificarea circulatiei de material lemnos.

La momenul actual nu exista aplicatii sau un sistem alternativ la SUMAL de verificare pentru transportul de lemn. Unul dintre elementele ce necesita imbunatatiri se refera la verificarea coordonatelor. O posibila solutie ar fi aceea ca dispozitivul GPS de urmarire sa se integreaze in sistemul electronic al camionului si sa nu fie detasabil. Prin urmare, ar creste calitatea coordonatelor comparativ cu cea a unui telefon sau a unei tablete (folosite in cazul aplicatiei create de SUMAL).

Cunoscand problemele asociate aceastei industrii, putem observa totusi ca Romania face pasi in lupta impotriva transportului ilegal de lemn. Este vorba despre imbunatatirea functionarii sistemului existent de urmarire a transportului de lemn (cum este SUMAL), de retestari pentru inlaturarea erorilor existente. Defrisarea constituie o problema a intregii comunitati, aceasta incercand sa se implice din ce in ce mai mult in solutitionarea sau cel putin diminuarea acestei probleme majore. Si firmele inteleg importanta exploatarii rationale a padurilor. Printre aceste firme se afla si multe dintre cele incluse in bursa online AfaceriLemn.ro (https://www.afacerilemn.ro), care se ocupa cu vanzarea si achizitionarea de lemn intr-un mod profesionist si legal.

Surse:
- http://www.mediafax.ro/social/paduri-taiate-ilegal-aproape-24-000-de-metri-cubi-au-disparut-din-cinci-judete-ale-romaniei-16145641
- https://www.agerpres.ro/mediu/2017/01/04/aplicatiile-din-cadrul-sumal-testate-de-catre-personalul-garzilor-forestiere-in-vederea-optimizarii-sistemului-proiect--08-36-04
- https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor/
- http://www.desteptarea.ro/analiza-comparativa-a-sistemelor-de-control-asupra-transporturilor-de-lemn-in-romania/
- http://www.romaniatv.net/monitorizarea-transporturilor-de-lemn-taiat-amanata-pana-in-octormbrie_350742.html
- https://playtech.ro/2016/cu-aplicatia-inspectorul-padurii-poti-salva-codrii-romaniei/
- https://tvmneamt.ro/jaful-din-paduri-poate-fi-oprit-ministerul-mediului-a-lansat-inspectorul-padurii/
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
21 aprilie 2017