afacerilemn/woodbusinessportal

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
25 Aprilie 2018
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Proprietarii de paduri din Iasi nu au voie sa intre pe propriile proprietatiAlt padurar anchetat de politistiPadurile europene ocupa aproximativ jumatate din suprafata continentuluiPiscina din lemn - noua moda intalnita la pensiunile din muntii ApuseniDrone pentru monitorizarea padurilor, realizate la ClujNumere false utilizate in furtul de material lemnosAmenjarea gradinii - cum trebuie sa arate mobilierul potrivitDoi tineri duc peste hotare afacerea parintilor - realizarea de case din lemnCodul Silvic - intr-o continua schimbareExploatari ilegale intr-o padure administrata de Ocolul Silvic MoldovitaSectorul forestier trebuie salvat - noi masuri propuseSaptamana aceasta s-au desfasurat o serie de activitati pentru prelucrarea lemnului si silviculturaUnde se duc padurile din tara?Asociatia Administratorilor de Paduri a stabilit planul pentru 2018Bile de Sticla pentru Durificare si Curatare SuprafeteHornbach vinde in continuare lemn taiat ilegal, conform DeclicCentralele pe peleti - alternativa economica si ecologica pentru centralele clasiceO noua metoda de masurare a masei lemnoase- promovata de 2 studentiAproape 400 de hectare din Padurea Baneasa sunt scoase la vanzare pe OLXCel mai poluat oras din Europa a construit in 6 ani prima padure verticala din lumePolitistii sunt umiliti in instanta de catre localnicii amendatiCum a disparut lemnul taiat din evidentele Consiliului Judetean?Castigurile din vanzarea ilegala de lemn incurajeaza hotii sa continue, in ciuda amenzilorPolitist amenintat cu toporul de catre un barbat ce transporta lemn ilegalCare este cea mai performanta companie de prelucrare a lemnului din Romania?Holzindustrie Schweighofer isi dezvolta activitatea in GermaniaJudetul Suceava - numar in scadere a delictelor silviceTeatrul Hardelot din Franta - cea mai buna capodopera arhitecturala din lemnLemnul de foc, sursa regenerabila - mai scump decat gazul, sursa neregenerabilaNoile masuri pentru o industrie sustenabila a lemnuluiDe ce marile jafuri de lemne nu sunt depistate la fel de repede, precum cele minore?

Camera Deputatilor urmeaza sa decida soarta padurilor virgine

Problema lemnului de foc este criticata aspru de Partidul Ecologist Roman

Situatia lemnelor de foc - in continuare sub semnul intrebarii

Arbori uriasi sunt prabusiti peste cetatea Sarmisegetuza, monument UNESCO

Maramuresul - in topul judetelor in care mafia lemnului este de neoprit

Lemn in valoare de aproape 64.000 e lei, confiscati intr-o singura saptamana

Defrisarile din Muntii Apuseni nu se mai opresc

Anul trecut au fost depistate peste 1300 de cazuri de taieri ilegale a arborilor

Evaziune fiscala descoperita la o firma din domeniul prelucrarii lemnului

Oficial, padurile virgine pot fi defrisate

In judetul Brasov nu s-a defrisat ilegal niciun metru patrat de padure

Japonia a proiectat cel mai inalt edificiu de lemn din lume

Jandarmii sunt neputinciosi in fata furturilor de lemn

Proprietarii de paduri risca sa fie batuti pe propriile terenuri

Un nou tip de lemn, la fel de tare ca otelul

Un sat devastat de taieri ilegale de copaci face apel la Organizatia "Salvati padurile"

Masura de silvometru, benefica sau nu pentru proprietarii de paduri?

Ikea isi mareste suprafata forestiera prin achizitia primelor paduri din SUA

Unde sunt padurile de acum 6000 de ani?

Deces in padure, din cauza taierii unui arbore

Bionergy nu mai poate furniza sucevenilor caldura si apa calda pentru multa vreme

Primul smartphone din lume cu carcasa si incarcator din lemn este fabricat in Romania

Arbori taiati din Parcul Natural Putna, din cauza marcarii eronate

Cu padure in proprietate, dar fara lemne

China este cea mai mare tara producatoare si comerciala cu produse silvice

Amendata pentru ca a avut "tupeul" sa sune de 2 ori la 112 pentru ca a sesizat transporturi ilegale cu lemn

Un bistritean iesit la pensie da nastere unor jucarii din lemn impresionante

Anul trecut, Romania si-a redus exporturile de lemn si pluta, comparativ cu 2016

Ucis de un copac, in timp ce aduna lemne pe raza unui ocol silvic

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Taierea de material lemnos in mod ilicit nu reprezinta o problema recenta cu care se confrunta Romania. Desi au fost cautate diverse cai de diminuare si chiar eliminare a acestei probleme majore, totusi sistemul ce se ocupa cu urmarirea de material lemnos (SUMAL) se dovedeste ineficient. Cantitati substantiale de lemn sunt transportate fara acte in regula.

Mai mult decat atat, Guvernul a amanat pana la data de 21 octombrie 2017 termenul de intrare in vigoare a normelor care stabilesc cadrul legal privind SUMAL. Explicatia este urmatoarea: e nevoie de timp suplimentar pentru toate demersurile legale ce privesc sistemul. SUMAL are grija ca transportul de lemn sa se desfasoare intr-o maniera transparenta. Potrivit acestuia, transportul de material lemnos ar trebui sa fie monitorizat intr-un anumit fel. Ocoalele silvice au capatat posibilitatea sa vada in timp real toate transporturile de material lemnos care se fac pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, operatorii economici detinatori de depozite de lemn au putut utiliza informatiile introduse in raportarile interne de catre SUMAL.

Din pacate, acest lucru nu se aplica in totalitate. Desi au fost lansate mai multe aplicatii printre care si "Inspectorul Padurii" si "Radarul Padurii", nu se vad modificari majore. Cifrele sunt ingrijoratoare: in anul 2016 aproape 24.000 de metri cubi de lemn a fost taiat ilegal in padurile din Neamt, Iasi, Bacau, Botosani si Suceava. Numai in aceste zone au fost aplicate peste 800 de contraventii.

Acest sistem de monitorizare a transportului de lemn are dezavantaje majore. In primul rand, un utilizator nu poate verifica daca acele coordonate ale sistemului SUMAL sunt exacte deoarece se inregistreaza doar coordonatele dispozitivului mobil. Asta nu inseamna ca si camionul ce transportata material lemnos se afla in acelasi loc cu telefonul sau tableta unde s-a efectuat inregistrarea. In al doilea rand, site-ul “Inspectorul Padurii” inregistreaza erori, multe dintre avizele afisate fiind inregistrate cu devieri de cativa kilometri. La acestea se adauga si mai multe dezavantaje.

"Inspectorul Padurii" reprezinta o activitate de prezentare a activitatii de exploatare de material lemnos. Aceasta aplicatie poate fi descarcata pe telefon de fiecare dintre noi. Prin intermediul acesteia se poate verifica daca un anumit camion asigura transportul de lemn de foc si nu numai, legal. Portalalul reprezinta o metoda automata de identificare a taierilor ilegale de lemn. Modul de functionare a aplicatiei e relativ simplu. (https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor)

Desi se practica in continuare transportul ilegal de material lemnos, totusi exista eforturi de la Guvern si nu numai pentru combaterea acestui tip de transport. In perioada 13-19 ianuarie au fost organizate sesiuni de pregatire cu personalul aflat in cadrul GF (Garda Forestiera) cu scopul de a vedea modul de utilizare a aplicatiilor incluse in cadru SUMAL pentru imbunatatirea acestuia. De asemenea, in intervalul 20 ianuarie-31 martie, utilizatorii au testat toate aplicatiile sistemului reglementate prin HG 1004/2016.

Datorita eficientizarii sistemului “Radarul Padurilor”, cantitatea de lemn transportat sau comercializat ilegal a cunoscut o scadere semnificativa. S-a imbunatatit sistemul de control pentru verificarea circulatiei de material lemnos.

La momenul actual nu exista aplicatii sau un sistem alternativ la SUMAL de verificare pentru transportul de lemn. Unul dintre elementele ce necesita imbunatatiri se refera la verificarea coordonatelor. O posibila solutie ar fi aceea ca dispozitivul GPS de urmarire sa se integreaze in sistemul electronic al camionului si sa nu fie detasabil. Prin urmare, ar creste calitatea coordonatelor comparativ cu cea a unui telefon sau a unei tablete (folosite in cazul aplicatiei create de SUMAL).

Cunoscand problemele asociate aceastei industrii, putem observa totusi ca Romania face pasi in lupta impotriva transportului ilegal de lemn. Este vorba despre imbunatatirea functionarii sistemului existent de urmarire a transportului de lemn (cum este SUMAL), de retestari pentru inlaturarea erorilor existente. Defrisarea constituie o problema a intregii comunitati, aceasta incercand sa se implice din ce in ce mai mult in solutitionarea sau cel putin diminuarea acestei probleme majore. Si firmele inteleg importanta exploatarii rationale a padurilor. Printre aceste firme se afla si multe dintre cele incluse in bursa online AfaceriLemn.ro (https://www.afacerilemn.ro), care se ocupa cu vanzarea si achizitionarea de lemn intr-un mod profesionist si legal.

Surse:
- http://www.mediafax.ro/social/paduri-taiate-ilegal-aproape-24-000-de-metri-cubi-au-disparut-din-cinci-judete-ale-romaniei-16145641
- https://www.agerpres.ro/mediu/2017/01/04/aplicatiile-din-cadrul-sumal-testate-de-catre-personalul-garzilor-forestiere-in-vederea-optimizarii-sistemului-proiect--08-36-04
- https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor/
- http://www.desteptarea.ro/analiza-comparativa-a-sistemelor-de-control-asupra-transporturilor-de-lemn-in-romania/
- http://www.romaniatv.net/monitorizarea-transporturilor-de-lemn-taiat-amanata-pana-in-octormbrie_350742.html
- https://playtech.ro/2016/cu-aplicatia-inspectorul-padurii-poti-salva-codrii-romaniei/
- https://tvmneamt.ro/jaful-din-paduri-poate-fi-oprit-ministerul-mediului-a-lansat-inspectorul-padurii/
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
21 aprilie 2017