afacerilemn/woodbusinessportal

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
13 Decembrie 2017
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Cateva ponturi despre cum poti curata si ingriji parchetulPolitistii sunt fara aparare in fata agresiunilor hotilor de lemneDelapidare, fals intelectual si taiere ilegala de arbori in AlbaTendintele in materie de design interior pentru 2018Inca un hot de lemne prins de Scutul PaduriiPretul lemnelor de foc - din ce in ce mai ridicatSunt lemne de foc in Bihor sau nu sunt?De ce sa alegi parchetul stratificatJafurile de lemne, din ce in ce mai compromiseUn tanar din Moldova castiga bani transformand deseurile in energieLemnul de foc s-a scumpit excesiv, iar industria mobliei a intrat in declinIkea a obtinut un profit de 3 miliarde de euro, in scadere fata de anii precedentiVolumul de masa lemnoasa a crescut, desi Romania se confrunta cu probele majoreOferta de lemn din fondul forestier, proprietate publica, a crescut cu 20 de procenteTot mai multe accidente de munca in silvicultura si exploatari foretiereRomsilva pune lemnul la vanzare la un pret foarte bun - 151 lei pentru mcCarute si autovechicule pline cu lemn furat, descoperite de politistii din SalajExportam lemn, in loc sa vindem mobila la un pret mai mareIn judetul Cluj s-au plantat 3.500 de puieti pentru a stopa alunecarile de teren si inundatiilePadurile pazite - cele mai atacate de furturi. Personalul silvic este implicat si el.Contraventii peste contraventii in SuceavaJafurile din paduri nu pot fi oprite de Directia Silvica NeamtAmendat de politisti, dupa ce a fugit din masina in care transporta ilegal lemneFost brigardier - acuzat de sateni ca fura din padurile si terenurile acestoraPolitia a stricat planurile hotilor de brazi din ClujCalifornia isi revine cu greu dupa incendiile de padureCel mai mare restaurant din lemn din Europa Centrala a fost facut scrumAngajat al unei firme de exploatare forestiera prins in timp ce transporta ilegal lemneIn mai putin de o saptamana, politistii au intocmit 110 dosare penaleCare este cel mai indicat lemn pentru semineuS-au dublat actiunile ilegale de exploatare a lemnului in Banat

Si banatenii sunt pusi pe fapte mari: sambata vor planta o noua padure

Vechea groapa de gunoi din Ploiesti este inlocuita cu o padure tanara

Camioane pline cu lemne au fost filmate in timp ce transportau lemne ilegal

Amenzi usturatoare pentru transporturi ilegale de material lemnos

Scoala profesionala din industria lemnului din Targu-Mures sarbatoreste 125 de ani de existenta

O noua padure apare la marginea autostrazii dintre Sibiu si Saliste

Lemn confiscat in Mures in valoare de peste 10.000 de lei

Record mondial de paduri incediate in anul 2016

Un padurar din Reghin a fost batut crunt de hotii de lemne

Deputatul PSD Ioan Terea vrea sa simplifice regulamentul de valorificare a lemnelor de foc

O parte din padurarii si politistii din Valcea fac echipa cu hotii de lemne

Grupul Schweighofer - un exemplu in ceea ce priveste protejarea padurilor virgine

Romanii din sudul tarii sunt nevoiti sa se incalzeasca cu lemne din Bulgaria

Jumatate din fondul forestier national este detinut de catre stat

Criza lemnelor de foc este adancita de PSD

Sute de voluntari au plantat in Timisoara 3000 de copaci

Producatorii romani de mobilier din lemn vor sa exporte

Producatorii de mobila din lemn au strategii coerente de export

Un nou incendiu la Kronospan Sebes

Lemnul de foc este tot mai scump si mai greu de gasit

Situatie de alerta: incediile de padure din zone intregi din Europa si America au facut scrum vegetatia si fauna

Termenul pentru Prima impadurire a fost prelungit pana pe 17 noiembrie

Castigatorii Burselor Schweighofer

Compensatii in bani pentru proprietarii de paduri din zonele protejate

Mobila din lemn masiv - un trend fara varsta

Oamenii n-au lemne de foc, iar autoritatile ard gazul

Industria mobilei - a doua industrie de referinta a Romaniei

Criza de lemne de foc loveste in continuare gospodariile

Furtunile au distrus suprafete intregi de padure in toata tara

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Taierea de material lemnos in mod ilicit nu reprezinta o problema recenta cu care se confrunta Romania. Desi au fost cautate diverse cai de diminuare si chiar eliminare a acestei probleme majore, totusi sistemul ce se ocupa cu urmarirea de material lemnos (SUMAL) se dovedeste ineficient. Cantitati substantiale de lemn sunt transportate fara acte in regula.

Mai mult decat atat, Guvernul a amanat pana la data de 21 octombrie 2017 termenul de intrare in vigoare a normelor care stabilesc cadrul legal privind SUMAL. Explicatia este urmatoarea: e nevoie de timp suplimentar pentru toate demersurile legale ce privesc sistemul. SUMAL are grija ca transportul de lemn sa se desfasoare intr-o maniera transparenta. Potrivit acestuia, transportul de material lemnos ar trebui sa fie monitorizat intr-un anumit fel. Ocoalele silvice au capatat posibilitatea sa vada in timp real toate transporturile de material lemnos care se fac pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, operatorii economici detinatori de depozite de lemn au putut utiliza informatiile introduse in raportarile interne de catre SUMAL.

Din pacate, acest lucru nu se aplica in totalitate. Desi au fost lansate mai multe aplicatii printre care si "Inspectorul Padurii" si "Radarul Padurii", nu se vad modificari majore. Cifrele sunt ingrijoratoare: in anul 2016 aproape 24.000 de metri cubi de lemn a fost taiat ilegal in padurile din Neamt, Iasi, Bacau, Botosani si Suceava. Numai in aceste zone au fost aplicate peste 800 de contraventii.

Acest sistem de monitorizare a transportului de lemn are dezavantaje majore. In primul rand, un utilizator nu poate verifica daca acele coordonate ale sistemului SUMAL sunt exacte deoarece se inregistreaza doar coordonatele dispozitivului mobil. Asta nu inseamna ca si camionul ce transportata material lemnos se afla in acelasi loc cu telefonul sau tableta unde s-a efectuat inregistrarea. In al doilea rand, site-ul “Inspectorul Padurii” inregistreaza erori, multe dintre avizele afisate fiind inregistrate cu devieri de cativa kilometri. La acestea se adauga si mai multe dezavantaje.

"Inspectorul Padurii" reprezinta o activitate de prezentare a activitatii de exploatare de material lemnos. Aceasta aplicatie poate fi descarcata pe telefon de fiecare dintre noi. Prin intermediul acesteia se poate verifica daca un anumit camion asigura transportul de lemn de foc si nu numai, legal. Portalalul reprezinta o metoda automata de identificare a taierilor ilegale de lemn. Modul de functionare a aplicatiei e relativ simplu. (https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor)

Desi se practica in continuare transportul ilegal de material lemnos, totusi exista eforturi de la Guvern si nu numai pentru combaterea acestui tip de transport. In perioada 13-19 ianuarie au fost organizate sesiuni de pregatire cu personalul aflat in cadrul GF (Garda Forestiera) cu scopul de a vedea modul de utilizare a aplicatiilor incluse in cadru SUMAL pentru imbunatatirea acestuia. De asemenea, in intervalul 20 ianuarie-31 martie, utilizatorii au testat toate aplicatiile sistemului reglementate prin HG 1004/2016.

Datorita eficientizarii sistemului “Radarul Padurilor”, cantitatea de lemn transportat sau comercializat ilegal a cunoscut o scadere semnificativa. S-a imbunatatit sistemul de control pentru verificarea circulatiei de material lemnos.

La momenul actual nu exista aplicatii sau un sistem alternativ la SUMAL de verificare pentru transportul de lemn. Unul dintre elementele ce necesita imbunatatiri se refera la verificarea coordonatelor. O posibila solutie ar fi aceea ca dispozitivul GPS de urmarire sa se integreaze in sistemul electronic al camionului si sa nu fie detasabil. Prin urmare, ar creste calitatea coordonatelor comparativ cu cea a unui telefon sau a unei tablete (folosite in cazul aplicatiei create de SUMAL).

Cunoscand problemele asociate aceastei industrii, putem observa totusi ca Romania face pasi in lupta impotriva transportului ilegal de lemn. Este vorba despre imbunatatirea functionarii sistemului existent de urmarire a transportului de lemn (cum este SUMAL), de retestari pentru inlaturarea erorilor existente. Defrisarea constituie o problema a intregii comunitati, aceasta incercand sa se implice din ce in ce mai mult in solutitionarea sau cel putin diminuarea acestei probleme majore. Si firmele inteleg importanta exploatarii rationale a padurilor. Printre aceste firme se afla si multe dintre cele incluse in bursa online AfaceriLemn.ro (https://www.afacerilemn.ro), care se ocupa cu vanzarea si achizitionarea de lemn intr-un mod profesionist si legal.

Surse:
- http://www.mediafax.ro/social/paduri-taiate-ilegal-aproape-24-000-de-metri-cubi-au-disparut-din-cinci-judete-ale-romaniei-16145641
- https://www.agerpres.ro/mediu/2017/01/04/aplicatiile-din-cadrul-sumal-testate-de-catre-personalul-garzilor-forestiere-in-vederea-optimizarii-sistemului-proiect--08-36-04
- https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor/
- http://www.desteptarea.ro/analiza-comparativa-a-sistemelor-de-control-asupra-transporturilor-de-lemn-in-romania/
- http://www.romaniatv.net/monitorizarea-transporturilor-de-lemn-taiat-amanata-pana-in-octormbrie_350742.html
- https://playtech.ro/2016/cu-aplicatia-inspectorul-padurii-poti-salva-codrii-romaniei/
- https://tvmneamt.ro/jaful-din-paduri-poate-fi-oprit-ministerul-mediului-a-lansat-inspectorul-padurii/
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
21 aprilie 2017