afacerilemn/woodbusinessportal

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Afacerilemn.ro > Articole & Stiri
23 Iunie 2017
Autentificare utilizator
UtilizatorUtilizator
ParolaParola
nu aveti inca parola?
Articole & Stiri Articole & Stiri

Exportul de mobila - de 10 ani intr-o continua crestereLegislatia lemnului e pe calea cea buna pentru o exploatare sustenabila ?Casele de lemn au devenit mai mult decat un trend actualCum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificatTransportul ilegal de lemn se sanctioneaza cu amenzi crescute chiar si de 10 oriPeste 20% crestere in industria de mobilaRomania creste salariul minim pe economie la 1450 RONPeste 4000 de viori s-au oprit la ToplitaBIFE-SIM 2016: Conferinta de DesignBIFE-SIM 2016 - evenimentul-etalon al industriei mobilei!S-a lansat Inspectorul Padurilor - aplicatie pentru smartphoneDoliu national de trei zile in memoria victimelor atentatului de la NisaAnaliza evolutiei salariului mediu net din productia de mobila in perioada 2007-2016Greenpeace Romania: Legislatia din domeniul forestier lasa loc de interpretareCartel in industria lemnului din Alba si HunedoaraA construi cu lemn, castigatorii 2016Se asteapta o scadere a industriei de cheresteaHolzindustrie Schweighofer primeste o noua certificare internationala FSCRepublica Moldova: Ministerul Mediului solicita sistarea temporara a exportuluiRomania a vandut in 2015 mobila in Marea Britanie in valoare de 136 de milioane de euroBraila: aviz nefavorabil pentru scoaterea din fondul forestier a 13 hectare din padurea StejaruAproape 800 de hectare de padure vor fi reimpadurite de Directia Silvica Maramures in acest anNou protest al forestierilor in SuceavaExecutivul va modifica, prin hotarare de guvern, regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publicaMobila romaneasca tot mai cautata in GermaniaConsiliul Concurentei face recomandari pentru criza de la RomsilvaPremierul Dacian Ciolos si-a trimis Corpul de Control peste RomsilvaRomsilva acuza Ministerul Mediului si guvernul pentru de situatia creata pe piata lemnuluiIndustria lemnului a iesit in strada din cauza pretului de pornire pentru achizitia materiei lemnoasePeste 3.500 de reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul forestier au protestat in fata guvernuluiCea mai ampla miscare de protest a agentilor economici din industria lemnului va avea loc saptamana aceasta in Capitala

Comunicat de presa ASFOR: miting de protest al forestierilor

Forum International Bois Construction 2016

Posibil protest al forestierilor in fata Guvernului

Romsilva: fundamentarea preturilor masei lemnoase a fost riguroasa si obiectiva

Posch: Despicatoare lemn - SplitMaster

Ministrul Mediului: Garzile Forestiere trebuie sa fie un fel de DNA al padurilor; exista buget pentru marirea numarului de angajati

Deutsche Bank: perioada foarte dificila in industria marfurilor transportate maritim

Sortilemn Gherla trimite in somaj tehnic peste 900 de muncitori

Nicolae Tucunel: Romsilva a decis ca si coaja copacilor sa fie vanduta la acelasi pret cu lemnul valorificat pentru prelucrare

Industria lemnului, aproape de colaps

Romsilva a triplat preturile de pornire ale lemnului

O imagine a industriei lemnului din Franta

Taierile ilegale - atentat la siguranta nationala

Ministerul Finantelor clarifica situatia cu sediile sociale

Salariul minim pe economie NU creste in 2016

Legea darii in plata - normalitate surprinzatoare

Albania protejeaza drastic padurile

2.32 milioane ha de padure certificate in Romania

WoodMizer LT10 - fierastrau panglica bustean

Bricolaj: masuta - tava home made

POSCH: Utilaj de despicat lemn de foc

Romsilva: pretul lemnului a crescut peste 27 la suta

Reconditionarea mobilei vechi

Tendinte: mobila din paleti de lemn

Case din lemn [opinie]

Stilul scandinav in baile din lemn

3 zile de doliu national pentru victimele unui accident colectiv

Stilul scandinav in baile din lemn

INS: Preturile din industrie au scazut cu 0,2 procente in iulie

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat

Taierea de material lemnos in mod ilicit nu reprezinta o problema recenta cu care se confrunta Romania. Desi au fost cautate diverse cai de diminuare si chiar eliminare a acestei probleme majore, totusi sistemul ce se ocupa cu urmarirea de material lemnos (SUMAL) se dovedeste ineficient. Cantitati substantiale de lemn sunt transportate fara acte in regula.

Mai mult decat atat, Guvernul a amanat pana la data de 21 octombrie 2017 termenul de intrare in vigoare a normelor care stabilesc cadrul legal privind SUMAL. Explicatia este urmatoarea: e nevoie de timp suplimentar pentru toate demersurile legale ce privesc sistemul. SUMAL are grija ca transportul de lemn sa se desfasoare intr-o maniera transparenta. Potrivit acestuia, transportul de material lemnos ar trebui sa fie monitorizat intr-un anumit fel. Ocoalele silvice au capatat posibilitatea sa vada in timp real toate transporturile de material lemnos care se fac pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, operatorii economici detinatori de depozite de lemn au putut utiliza informatiile introduse in raportarile interne de catre SUMAL.

Din pacate, acest lucru nu se aplica in totalitate. Desi au fost lansate mai multe aplicatii printre care si "Inspectorul Padurii" si "Radarul Padurii", nu se vad modificari majore. Cifrele sunt ingrijoratoare: in anul 2016 aproape 24.000 de metri cubi de lemn a fost taiat ilegal in padurile din Neamt, Iasi, Bacau, Botosani si Suceava. Numai in aceste zone au fost aplicate peste 800 de contraventii.

Acest sistem de monitorizare a transportului de lemn are dezavantaje majore. In primul rand, un utilizator nu poate verifica daca acele coordonate ale sistemului SUMAL sunt exacte deoarece se inregistreaza doar coordonatele dispozitivului mobil. Asta nu inseamna ca si camionul ce transportata material lemnos se afla in acelasi loc cu telefonul sau tableta unde s-a efectuat inregistrarea. In al doilea rand, site-ul “Inspectorul Padurii” inregistreaza erori, multe dintre avizele afisate fiind inregistrate cu devieri de cativa kilometri. La acestea se adauga si mai multe dezavantaje.

"Inspectorul Padurii" reprezinta o activitate de prezentare a activitatii de exploatare de material lemnos. Aceasta aplicatie poate fi descarcata pe telefon de fiecare dintre noi. Prin intermediul acesteia se poate verifica daca un anumit camion asigura transportul de lemn de foc si nu numai, legal. Portalalul reprezinta o metoda automata de identificare a taierilor ilegale de lemn. Modul de functionare a aplicatiei e relativ simplu. (https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor)

Desi se practica in continuare transportul ilegal de material lemnos, totusi exista eforturi de la Guvern si nu numai pentru combaterea acestui tip de transport. In perioada 13-19 ianuarie au fost organizate sesiuni de pregatire cu personalul aflat in cadrul GF (Garda Forestiera) cu scopul de a vedea modul de utilizare a aplicatiilor incluse in cadru SUMAL pentru imbunatatirea acestuia. De asemenea, in intervalul 20 ianuarie-31 martie, utilizatorii au testat toate aplicatiile sistemului reglementate prin HG 1004/2016.

Datorita eficientizarii sistemului “Radarul Padurilor”, cantitatea de lemn transportat sau comercializat ilegal a cunoscut o scadere semnificativa. S-a imbunatatit sistemul de control pentru verificarea circulatiei de material lemnos.

La momenul actual nu exista aplicatii sau un sistem alternativ la SUMAL de verificare pentru transportul de lemn. Unul dintre elementele ce necesita imbunatatiri se refera la verificarea coordonatelor. O posibila solutie ar fi aceea ca dispozitivul GPS de urmarire sa se integreaze in sistemul electronic al camionului si sa nu fie detasabil. Prin urmare, ar creste calitatea coordonatelor comparativ cu cea a unui telefon sau a unei tablete (folosite in cazul aplicatiei create de SUMAL).

Cunoscand problemele asociate aceastei industrii, putem observa totusi ca Romania face pasi in lupta impotriva transportului ilegal de lemn. Este vorba despre imbunatatirea functionarii sistemului existent de urmarire a transportului de lemn (cum este SUMAL), de retestari pentru inlaturarea erorilor existente. Defrisarea constituie o problema a intregii comunitati, aceasta incercand sa se implice din ce in ce mai mult in solutitionarea sau cel putin diminuarea acestei probleme majore. Si firmele inteleg importanta exploatarii rationale a padurilor. Printre aceste firme se afla si multe dintre cele incluse in bursa online AfaceriLemn.ro (https://www.afacerilemn.ro), care se ocupa cu vanzarea si achizitionarea de lemn intr-un mod profesionist si legal.

Surse:
- http://www.mediafax.ro/social/paduri-taiate-ilegal-aproape-24-000-de-metri-cubi-au-disparut-din-cinci-judete-ale-romaniei-16145641
- https://www.agerpres.ro/mediu/2017/01/04/aplicatiile-din-cadrul-sumal-testate-de-catre-personalul-garzilor-forestiere-in-vederea-optimizarii-sistemului-proiect--08-36-04
- https://playtech.ro/2016/cum-ar-putea-fi-salvate-padurile-din-romania-cu-ajutorul-satelitilor/
- http://www.desteptarea.ro/analiza-comparativa-a-sistemelor-de-control-asupra-transporturilor-de-lemn-in-romania/
- http://www.romaniatv.net/monitorizarea-transporturilor-de-lemn-taiat-amanata-pana-in-octormbrie_350742.html
- https://playtech.ro/2016/cu-aplicatia-inspectorul-padurii-poti-salva-codrii-romaniei/
- https://tvmneamt.ro/jaful-din-paduri-poate-fi-oprit-ministerul-mediului-a-lansat-inspectorul-padurii/
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
Cum transportul de lemn devine din ce in ce mai verificat
21 aprilie 2017